de Wijngaardberg

Provincie Vlaams-Brabant

Beklim de steile paadjes

In de herfst is dit een paddenstoelenparadijs

Laat je kinderen ravotten in het speelbos

Wandelen in de Wijngaardberg

De steile hellingen met houten trapjes zijn niet geschikt voor kinderwagens. Loslopende honden gaan niet samen met wandelaars en spelende kinderen, dus heb begrip voor hen en hou je hond altijd aan de leiband.

Volg de wandelknooppunten:

Snuitwandeling (blauw op de kaart): 6-605-61-63-62-604-6

Wijngaardbergwandeling (rood op de kaart): 6-605-61-64-74-65-63-62-604-6

Wijngaardberg ligt in het wandelnetwerk Hagelandse heuvels met meer dan 300 km wandelplezier.  Via www.wandelknooppunt.be kan je variaties maken op de voorgestelde tochten en aangepaste kaarten downloaden.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad
  • snuitpad

Kaart van het gebied

3 routes

Wijngaarbergwandeling (rood)

wandelpad
7.32km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Wijngaarbergwandeling

3.31km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Snuitwandeling (blauw)

snuitpad
3.95km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

Wijngaardberg

Wezemaalplein
Wezemaal
België

Wijngaardberg

Beninksstraat 29
Wezemaal
België

Zien en doen

Picknicken kan je aan het uitzichtpunt op de zuidhelling. Als kers op de taart biedt het bezoekerscentrum je alle info over het ontstaan van de Hagelandse heuvels. Het is ingericht in het prachtig gerestaureerde, neogotisch oude gemeentehuis, pal in de dorpskom van Wezemaal. Je vindt er o.a. een maquette van de Wijngaardberg. Groepen kunnen ook een wijnproeverij aanvragen.

Leuk voor kinderen

Het fijnste speelbos van Rotselaar ligt op de noordhelling van de Wijngaardberg. Hier kan je je nog het laatste kind in het bos wanen. Dit speelbos waar de gemeentelijke jeugdverenigingen zich al sinds jaar en dag uitleven, is echt retro, zoals het vroeger was. Je vindt er geen enkele inrichting, dus de fantasie en creativiteit van kinderen en ouders staan centraal. Om je al enkele tips te geven: er is veel dood hout om spannende hutten te bouwen en in de winter kan je op de helling fantastisch sleeën.

Adres: Aarschotsesteenweg t.h.v. huisnr. 305 (aan de overkant), Rotselaar (Wezemaal). Net vóór bushalte Wijngaardberg een smal kasseiwegje inslaan. Er is geen ingerichte parking, maar er is plaats voor enkele auto's aan de noordhelling.

Ga op ezelwandeling op de zuidflank van de Wijngaardberg. Je volgt een paar honderd meter de Weg beneden de Wijngaard om vervolgens linksaf de beklimming van de Wijngaardberg aan te vatten. Met de ezels wandel je door de 'middeleeuwse wijngaard', aangelegd op een terras van de Wijngaardberg.

Een avontuurlijk, steil kronkelend paadje brengt je naar een oude verlaten ijzerzandsteengroeve.  Nog wat hogerop kom je dan oog in oog te staan met de 'Wijnmuur'.

Opmerking: Tijdens deze wandeling worden de ezels aan de hand gehouden en kan je er dus niet op rijden! Bij deze wandeling loop je gedurende 45 minuten langs een drukke baan.

Er kunnen maximum 40 personen deelnemen, 4 personen per ezel. Je moet deze activiteit op voorhand reserveren. De ezelswandelingen kunnen over het gehele jaar worden geboekt, ook tijdens de weekenden of in de periode april tot en met september worden wandelingen gehouden. Zelfs in de avonduren behoort tot de mogelijkheden.

Meer info: www.ezelstoeterij-dekwadenhoek.be

Wil je graag een begeleide wandeling boeken met je familie of vriendengroep. Boek dan een afspraak bij Natuurpunt Rotselaar, Ian Stevens

Dieren en planten

Je kan hier langs een oude ijzerzandsteengroeve wandelen, waar de bekende Hagelandse steen gewonnen werd. Groeves zijn interessant voor allerlei warmteminnende soorten, zoals de levendbarende hagedis. De stekelige struik gaspeldoorn, geelbloeiend in het voorjaar, is ook zo'n zonneklopper. In een majestueus beukenbos verschuilt zich een tweede steengroeve met een angstwekkende naam: de duivelsput.

In de winter doen kramsvogels zich te goed aan het overgebleven fruit op het plateau. De lach van de groene specht vergezelt je steevast op je wandeling. Verder herbergt de Wijngaardberg een rijke variatie aan planten, waaronder blauwe bosbes, tormentil, struikhei, gewone dophei, grasklokje, dubbelloof, mannetjesereprijs, blauwe knoop en liggende vleugeltjesbloem.

Over dit gebied

De Wijngaardberg is één van de laatste onaangetaste Diestiaanheuvels uit de regio. Die getuigenheuvels zijn restanten van zandbanken uit de tijd dat de zee nog tot hier reikte. De ondergrond bestaat uit rode zanden vermengd met ijzerzandsteen. Dellen of winterbeken doorsnijden de steile hellingen en voeren het overtollige water af naar de Winge.

De heuvel was lang een woest en bosrijk gebied. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd er wel aan hakhoutbeheer gedaan, op sommige plaatsen zo drastisch dat grote open plekken ontstonden die zich tot heidegebiedjes ontwikkelden.

Na de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van het plateau ontgonnen voor de perzikteelt. Nu vind je hier vooral laagstamfruitbomen. Op de zuidhelling is met tussenpozen aan wijnbouw gedaan. Boven ligt een stenen muur, de zogenaamde wijnmuur, die in de negentiende eeuw gebouwd werd om de wijngaarden te beschermen.

Wat doet Natuurpunt

 

Afbeelding
Schapenbegrazing

 

Na de verkaveling van de mooiste nabijgelegen heuvels als de Middelberg en de Heikantberg, startte Natuurpunt in 1989 met natuurbeheer op de flanken van de Wijngaardberg. Het beheer bestaat vooral uit het creëren van open plekken in het bos. Overwoekerende uitheemse soorten worden ingeperkt.

In het grootste deel van het natuurgebied gaat het bos ongestoord zijn gang. Ook dode en omgewaaide bomen horen immers thuis in de natuur. Door kappen, maaien en begrazen worden open plekken vrij van houtopslag gehouden.

Hebridische schapen begrazen de hellingen. Dit robuust ras ziet er anders uit dan andere schapen. Ze kunnen meer dan één paar hoorns hebben. Door de begrazing ontstaat een afwisseling van open plekken, heide en struiken, waar tal van planten en dieren een groei- en schuilplaats vinden. Het pad loopt soms door het begrazingsraster. Veeroosters en veepoortjes verhinderen dat de schapen ontsnappen.

Afdeling

de Wijngaardberg wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor de Wijngaardberg

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'de Wijngaardberg' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners