wijvenheide
Vilda

Wijvenheide

Hasselt, Heusden-Zolder, Zonhoven
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
Wijvenheide bestaat vooral uit vijvers. Het deel van het gebied in Zonhoven en Heusden-Zolder kwam in 1958 in handen van Natuurpunt. Aansluitend kocht het Agentschap voor Natuur en Bos enkele belangrijke stukken in de kern van het natuurgebied. Door de moderne viskweek ging de natuur er op dat moment sterk achteruit. Met de aankopen ontstond een groot beschermd natuurgebied in het Vijvercomplex Midden-Limburg. Je kan in het gebied komen wandelen, fietsen of gewoon genieten van de natuurpracht.

Wijvenheide

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

De wandelroutes vertrekken op de parking 'Heidestrand' in Zonhoven. De oranje route loopt langs de mooiste vijvers en neemt min of meer drie uur in beslag. Je wandelt tot aan een uitkijktoren, loopt langs elzenbroekbossen en moerassen en doet een kijkwand en twee natuurkijkhutten aan. Je steekt twee keer de Oude Roosterbeek en de Roosterbeek over. Die beken voeden de vijvers.

Aan de vogelkijkhut Groot Wijven kan je ook het fietspad een halve km blijven volgen in plaats van de pijltjes te volgen. Zo kom je bij het deelgebied Rode Vijvers, de uitgelezen plek voor boomkikkerobservaties en wilde bijen. Daarna keer je best weer terug naar de vogelkijkhut om de wandelroute verder te zetten.


Top

Bont dikkopje

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied kreeg dankzij het Life-project een betere bescherming. Het gebied van de Vlaamse Gemeenschap, dat toegankelijk is door een wandelweg met twee kijkhutten, vormt één geheel met het gebied van Natuurpunt (47 ha). Natuurpunt Hasselt-Zonhoven beheert hier momenteel vijvers, heide, hooi- en grasland, bos, moeras en beemd. Het gebied De Rode Vijvers vormt hier een deel van.

De Wijvenheide is vooral voor vogels van uitzonderlijk belang. Er broeden meer dan 100 verschillende soorten. De roerdomp en de woudaap zijn het meest karakteristiek. Acht soorten eenden nestelen hier. En de reigerkolonie is grotendeels veilig gesteld. De grote zilverreiger en de visarend zijn opvallende soorten, buiten de broedtijd. Het gebied is verder ook van belang voor de boomkikker, de heikikker, het bittervoorntje en voor de grijze zandbij. Planten, typisch voor voedselarme, zandige vijverbodems, komen hier voornamelijk voor.

Top

Boomkikker

Dieren en planten

Met wat geluk kan je in Wijvenheide boomkikkers, roerdompen, visarenden, woudaapjes en ijsvogels zien. De meeste kans om de soorten te spotten, heb je in de vogelkijkhutten en vogelkijkwand. Om een boomkikker te zien, maak je best een ommetje naar het deelgebied Rode Vijvers. Kijk daar goed tussen de bramenstruiken langs het wandelpad.

Top

Wijvenheide

Natuurbeheer

Het beheer streeft vooral naar:

 • behoud en herstel van een rijke amfibieënpopulatie
 • behoud van een reigerpopulatie van zowel blauwe reigers (kolonie Natuurpunt) als moerasreigers (roerdomp en woudaap)
 • herstel van de vegetatie van gras- en hooilanden en van heiderelicten
 • opbouw en behoud van een rijke wilde bijen- en insectenpopulatie
 • behoud van waardevolle elzenbroekbossen en houtwallen
 • herstel van vijvervegetaties

Verder wandelen

Domein Kiewit

De Maten

Schulensmeer en Schulensbroek

Vallei van de Zwarte Beek

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.20km

Wijvenheide Platwijers - Oranje Wandeling

9.30km

Wijvenheide Platwijers - Rode Wandeling

12.70km

Wijvenheide Platwijers - Gele Wandeling

4.30km

Wijvers Rode Wandeling

Horeca

 • Er is een café-restaurant in het recreatiepark Heidestrand.

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Wijvenheide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Wijvenheide".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Wijvenheide verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Toerisme Zonhoven (011-81 04 80, toerisme@zonhoven.be) of Chris Onkelinx (011-42 47 41, chrisonkelinx@gmail.com)

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.