Paddepoel (Velpevallei) en Rozendaalbeekvallei
Wandelen in Paddepoel (Velpevallei) en Rozendaalbeekvallei
In de Velpevallei en de Rozendaalbeekvallei meandert de Velpe nog fraai en kan de vallei op een natuurlijke manier water bergen. De graslanden herbergen veel wilde bloemen, maar ook vogels zoals de wulp, geelgors en roodborsttapuit voelen zich er thuis.
- Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden.
- Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden.
- Honden welkom, aan de leiband.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
4 routes
Blauwe wandeling
Gele wandeling
Groene wandeling
Rode wandeling
Startpunten
Vertrekpunt Natuur.huis De Gors
Vissenaken
België
Vertrekpunt kerk Bunsbeek
Bunsbeek
België
Zien en doen

Wil je dit natuurgebied verkennen onder leiding van een ervaren gids? Maak dan een afspraak bij: Robin, Jorg of Pieter.
Dieren en planten
In de Paddepoel vind je een unieke combinatie van soorten als blauwe knoop, karwijselie, tormentil, kattendoorn, bleke zegge, wilde bertram en schermhavikskruid. In het vroege voorjaar bloeien er honderden bosanemonen, een erg zeldzaam verschijnsel in graslanden. Dat de bosanemonen daar bloeien, toont aan dat het een zeer oud en onverstoord grasland is.
Dankzij 25 jaar gericht beheer namen enkele zeldzame soorten sterk toe. Van karwijselie staan er duizenden exemplaren, een van de grootste Vlaamse populaties. Geelgroene zegge kwam in 2013 voor het eerst boven en doet het goed.
De Paddepoel herbergt graslanden met veel knoopkruid, reukgras, groot streepzaad en goudhaver. Daarnaast is er een dotterbloemgrasland met veel veldrus, tweerijige zegge en ruw walstro. Brede orchis wordt hier weldra verwacht.
In de Paddepoel heeft Natuurpunt ook een aantal poelen gegraven en hersteld. Salamanders voelen zich daar opperbest. De alpenwatersalamander en kleine watersalamander leven al in het oudste deel van de Paddepoel, maar we hopen dat ook de bedreigde kamsalamander de poelen zal ontdekken.
Over dit gebied
De Paddepoel ligt deels in Bunsbeek (Glabbeek) en deels in Vissenaken (Tienen). Het gebied situeert zich in de middenloop van de Velpevallei, tussen de Daalgemse molen in Vissenaken en de Rotelmolen van Pamelen. Dat deel van de Velpevallei is een groot, gevarieerd en aaneengesloten gebied. Het bestaat uit moeras, hagen en bosjes, vochtige graslanden in de vallei en drogere graslanden op de valleiflank. Hoe meer variatie in het landschap, hoe meer verschillende planten en dieren.
De Velpe meandert nog sterk in Paddepoel en de Rozendaalbeekvallei. De oevers zijn er niet kunstmatig verstevigd en brokkelen geregeld af. De rivier kan er nog vrij haar gang gaan. Het is een paradijs voor ijsvogels, wintertalingen en weidebeekjuffers.
Het Hageland stond vroeger vol met grote bossen, maar nu blijven er vaak enkel kleine, geïsoleerde bosfragmentjes over. Natuurpunt verbond twee oude bosfragmenten door es, zomereik, sleedoorn en meidoorn aan te planten. Hoe beter gelijkaardige gebieden verbonden worden, hoe meer soorten er kunnen verblijven.
Ook het Scholbos werd zo uitgebreid. Aan de zonrijke zuidkant van het Scholbos is een strook vrijgelaten waar meidoorn, sleedoorn, braam en ruigtekruiden spontaan kunnen opschieten. Zo ontstaat een meer geleidelijke overgang van het bos naar de aangrenzende graslanden. In zo een bosrand vind je ontzettend veel verschillende planten en dieren.
Wat doet Natuurpunt
Op de nieuwe percelen voerden we meteen een botanisch herstelbeheer. Dit betekent dat we via maaibeheer en nabegrazing er naar streven een zo soortenrijk mogelijk grasland te ontwikkelen. We stelden na twee jaar beheer vast dat het sterk de goede richting uit ging en dat er al heel wat plantensoorten terug opdoken zoals knolsteenbreek, margriet, reuk- en kamgras, kruipend zenegroen en hazenzegge.
In het voorjaar van 2008 voerde de Vlaamse Landmaatschappij natuurontwikkelingswerken uit op de gronden van Natuurpunt. De Kleine Velpe werd over een afstand van honderden meters dichtgemaakt, zodat het water zijn weg kon zoeken door de graslanden van Natuurpunt en verderop weer in de Kleine Velpe uitkomt. Zo ontstond een zogenaamd ‘doorstroommoeras’.
De vernatting zorgt ervoor dat -door het water langer op te houden in een uitgestrekt weilandgebied- de kans sterk verkleint dat woonwijken stroomafwaarts in Halen onder water lopen. Dit zagen we nog bij de zondvloed van 29 juli 2014. De zeer hoge waterstanden zorgden voor problemen in Glabbeek maar dankzij de enorme hoeveelheden water die tijdelijk geborgen werden in de natuurgebieden in de Velpevallei, werden echte catastrofes vermeden.
En we hebben nog heel wat toekomstplannen. We willen verder werken om bepaalde ontbrekende puzzelstukken te realiseren zodat we het gebied efficiënt kunnen inrichten en beheren. Zo willen we door gericht graslandbeheer onder meer een duurzame populatie van de wulp realiseren, zodat onze komende generaties elk jaar in maart kunnen genieten van zijn prachtige jodelende roep die de lente aankondigt.
Aanplant van struwelen moet de huidige populaties geelgors en roodborsttapuit versterken en naar de toekomst kansen bieden voor grauwe klauwier. Samenvattend kunnen we stellen dat we hier blijven gaan voor een grote eenheid natuur met als ‘blauwe draad’ een nog fraai meanderende Velpe en een levende vallei die op een natuurlijke manier water kan bergen.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Paddepoel (Velpevallei) en Rozendaalbeekvallei
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief