Afbeelding
Luc Van Brussel

1000-soortendag in de Bourgoyen-Ossemeersen (17 en 18 juni)

6 apr 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Na het succes van vorig jaar in de Vinderhoutse Bossen organiseren we op 17 en 18 juni samen met de stad Gent opnieuw een duizendsoortendag, deze keer in de Bourgoyen-Ossemeersen. We kammen het gebied grondig uit om zo veel mogelijk planten- en diersoorten te vinden. Zo willen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten in kaart brengen en eventueel nog nieuwe soorten voor het gebied ontdekken. We organiseren ook tal van geleide wandelingen, zodat iedereen de bijzondere soortengroepen kan leren kennen. Ontdek het programma en schrijf je in.

Bourgoyen: voor ieder wat wils

De Bourgoyen-Ossemeersen is het oudste en een van de best bekende natuurgebieden in het Gentse. In de winter bieden de ondergelopen meersen een rijk gevulde tafel voor overwinterende watervogels. In het voorjaar vormen de bloeiende ratelaar en koekoeksbloemen gele en roze tapijten die erg in trek zijn bij vlinders, bijen en andere insecten. De Bourgoyen-Ossemeersen ligt op een boogscheut van het Gentse stadscentrum en wandelaars vinden dan ook vlot de weg naar het gebied. 

Veel van die bezoekers komen ook naar het gebied om er te zoeken naar een van de typische soorten: een ijsvogel op een tak, een vuurlibel die over het water zoeft of een zonnende hazelworm op de spoorwegdijk. Op het platform waarnemingen.be werden in 2021 ongeveer 20.000 waarnemingen geregistreerd voor het gebied. Bovendien waren er de voorbije jaren verschillende inventarisaties, bijvoorbeeld van de plantenrijkdom, van de aantallen en soorten overwinterende watervogels en recent nog van de water- en oppervlaktewantsen en de waterkevers in de sloten en grachten. We kunnen dus gerust stellen dat de Bourgoyen-Ossemeersen  een van de best bestudeerde natuurgebieden in het Gentse is.

Duizend soorten op één dag?

En toch willen we nog meer! Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni gaan we in samenwerking met de stad Gent op 24 uur tijd (tussen 20.00 uur op vrijdag en 20.00 uur op zaterdag) zoveel mogelijk soorten opsporen. Met die activiteit streven we verschillende doelen na. Ten eerste zien veel ogen altijd meer en hopen we nog nieuwe soorten en vindplaatsen toe te voegen aan de waarnemingenlijst. We hebben extra aandacht voor de soorten die opgenomen staan in het soortenplan van de stad Gent. Dat is een lijst met soorten die op Gents niveau belangrijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld erg zeldzaam zijn in de rest van Vlaanderen of omdat een belangrijk deel van de Vlaamse populatie in Gent voorkomt. In Gent hebben we dus een grote verantwoordelijkheid om de populaties van die soorten te beschermen, en alle bijkomende informatie over de verspreiding van die aandachtsoorten is erg waardevol. Daarnaast willen we graag iedereen de kans geven om iets bij te leren over minder bekende soortengroepen en hoe we die kunnen observeren. Daarom organiseren we verschillende geleide wandelingen die specifiek gericht zijn op minder bekende soortengroepen als spinnen, waterkevers en nachtvlinders. Ten slotte gaan we natuurlijk de uitdaging aan om op 24 uur duizend soorten te proberen vinden. Zelfs in de maand juni, waarin de natuur op haar best is, zou dat een heel straffe prestatie zijn.

Zelf helpen om soorten te spotten

Tijdens de duizendsoortendag kun jij komen wandelen in de Bourgoyen-Ossemeersen en op eigen houtje waarnemingen toevoegen aan onze soortenlijst via waarnemingen.be. Elke waarneming die op die dagen ingevoerd wordt in het gebied, zal toegevoegd worden op deze pagina. We vragen iedereen wel uitdrukkelijk om op de opengestelde paden te blijven. Enkel tijdens de geleide wandelingen zullen we hier en daar het pad verlaten in zones waar de verstoring beperkt is. 

Het platform waarnemingen.be is het online waarnemingenboekje dat je als natuurliefhebber kunt gebruiken om bij te houden welke soorten je op welke plaats hebt gezien. De gegevens die worden ingevoerd op waarnemingen.be, worden gecontroleerd door een expert en daarna gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Op die manier draag je dus zelf je steentje bij aan het monitoren van de biodiversiteit! Met behulp van de mobiele applicatie ObsMap kun je de waarnemingen ter plaatse invoeren. Als je je waarneming documenteert met een foto, geeft het platform automatisch een suggestie van de soort op de foto. Die automatische herkenning werkt zeker nog niet feilloos, maar kan je toch vaak helpen bij de identificatie. Meer informatie en instructievideo’s voor het gebruik van waarnemingen.be vind je op de website van Natuurpunt

Geleide wandelingen

Naast alle individuele inventarisaties willen we tijdens de duizendsoortendag ook graag het gebied en de bijzondere soortengroepen voorstellen aan alle geïnteresseerden. Daarom bieden we een ruim aanbod van geleide wandelingen over specifieke soortengroepen aan. Hieronder vind je het overzicht en een link om in te schrijven. Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt!

Vrijdag 17 juni

1 - Planten inventariseren met de Plantenwerkgroep, 19.00 uur, gids Willy Desmettre

De Gentse Plantenwerkgroep inventariseert maandelijks een hok van één vierkante kilometer met behulp van een streeplijst waarop alle aanwezige plantensoorten worden aangeduid. Speciaal voor de 1000-soortendag neemt de Plantenwerkgroep het kilometerhok aan de rand van de Bourgoyen onder de loep. Iedereen kan aansluiten om mee planten te zoeken en voor de deskundige uitleg van de vrijwilligers van de Plantenwerkgroep over het herkennen van de verschillende plantensoorten.

> Schrijf je hier in

2 - Avondwandeling, 21.00 uur, gids Johan Pieters - VOLZET

Johan is een ervaren gids van Natuurpunt Gent en zal in de avondzon vertellen over de geschiedenis, het beheer en de natuurwaarde van de Bourgoyen. In het tweede deel van deze wandeling zijn er stopplaatsen waar specialisten nachtvlinders en vleermuizen inventariseren en een woordje uitleg geven over vangsttechnieken.

> Schrijf je hier in

3 - Nachtvlinders en vleermuizen, 22.00 uur, gids Pieter Vangansbeke - VOLZET

Pieter is conservator van de Bourgoyen en kent het gebied – ook in de avondschemer – als zijn broekzak. Hij neemt je mee naar verschillende plaatsen waar specialisten het nachtleven inventariseren en een woordje uitleg geven over vangsttechnieken.

> Schrijf je hier in

Zaterdag 18 juni

4 - Héél vroegochtend vogelwandeling, 5.30 uur, gids Geert Spanoghe - VOLZET

Geert is een van de trekkers van Vogelwerkgroep Gent+, conservator van de Bourgoyen en hij coördineert al jaren het vogelonderzoek en tellingen. Hij is een absolute topper in het opsporen en herkennen van soorten op basis van de kleinste glimp of geluidje. Hij leidt je rond in het gebied op zoek naar de zeldzaamste broedvogels.

> Schrijf je hier in

5 - Vroegochtend vogelwandeling, 7.30 uur, gids Karel Van Daele - VOLZET

Karel is een ervaren gids van Natuurpunt Gent met heel wat vroegochtendwandelingen op zijn palmares. Met handige tips en leuke verhalen maakt hij je wegwijs in de bonte wereld van pluimen en snavels.

> Schrijf je hier in

6 - Vogelwandeling, 9.30 uur, gids Tim De Winter - EXTRA WANDELING!

Tim behoort tot de vaste gidsen van de Bourgoyen-Ossemeersen. Zijn passie voor vogels deelt hij graag met anderen, door op een toegankelijke en humoristische manier tijdens zijn wandelingen te vertellen. Deze activiteit is de derde vogelwandeling van de dag en duurt ongeveer 2 uur.

> Schrijf je hier in

7 - Waterkevers en waterwantsen, 10.00 tot ongeveer 13.00 uur, gidsen Luc vanden Berge, Rop Bosmans en Boy Martin

Vorig jaar deden we vanuit de Gentse Invertebratenwerkgroep een onderzoek naar de waterwantsen en waterkevers van de Bourgoyen-Ossemeersen en vingen we in het totaal 60 soorten. Met schepnet en bolzeef gaan we op zoek in de grachten en poelen, en vangen we zoveel mogelijk soorten. Deelnemers krijgen uiteraard een woordje uitleg. 

> Schrijf je hier in

8 - Planten, 10.00 uur, gids Geert Heyneman - VOLZET

Geert is de Gentse stadsecoloog en het brein achter het Gentse soortenplan. Hij weet ongelofelijk veel over planten en al hun mogelijke toepassingen. Hij neemt je mee in het bos, op zoek naar de zeldzame planten uit het Gentse soortenplan.

> Schrijf je hier in

9 - Spinnen, 11.00 uur, gids Gunter Stoops- VOLZET

Gunter is een ervaren natuurgids en groot liefhebber van allerlei soorten geleedpotigen. Op deze wandeling focust hij zich specifiek op de spinnensoorten en demonstreert hij verschillende vangsttechnieken.

> Schrijf je hier in

10 - Libellen, 13.00 uur, gids Ward Vercruysse 

Ward is een soortenkenner van tal van soortengroepen. Hij neemt je in de waterrijke Bourgoyen mee op zoek naar libellen en juffers. Een goede verrekijker is hierbij nuttig. 

> Schrijf je hier in

11 - Reptielen en amfibieën, 13.00 uur, gids Gwij Stegen - VOLZET

Gwij werkt samen met Geert Heyneman aan het Gentse soortenplan. Hij probeert je te overtuigen van de pracht en wonder van het verborgen leven van amfibieën en reptielen. Hoewel het aanbod in de Bourgoyen misschien eerder beperkt is in vergelijking met andere soorten groepen, is er meer dan genoeg om over te vertellen en is het spotten van een herpetón eerder leuk meegenomen.

> Schrijf je hier in

12 - Dagvlinders, 13.30 uur, gids Koen De Metsenaere - VOLZET

De omgeving van de oude spoorwegberm is een echte hotspot voor dagvlinders met veel zonnige, goed beschutte, open plekken. Koen geeft uitleg over de herkenning en inventarisatie van onze meest voorkomende vlindersoorten en gaat samen met jullie op zoek naar zeldzamere soorten zoals de kleine vuurvlinder.

> Schrijf je hier in

13 - Bijen, 14.00 uur, gids Karel Schoonvaere - VOLZET

Karel is actief bij Aculea, de werkgroep voor wilde bijen en wespen van Natuurpunt. Wist je dat er een kleine 400 verschillende soorten wilde bijen in België voorkomen? Met Karel op stap gaan is een onvermoede wereld intuimelen. Meer bijen dan je dacht vliegen dagelijks om je heen, elk met zijn specifieke levensplan. Dat is boeiend en gaat van ecosysteemdiensten over nectardiefstal tot koekoeksgedrag. We gaan in de Bourgoyen op zoek naar die verhalen en vinken ondertussen de bijensoorten af die daar een rol in spelen.  

> Schrijf je hier in

14 - Zweefvliegen en muggen, 15.00 uur, gids Jef Hendrix

Jef is een expert van diverse groepen kruipende en vliegende geleedpotigen. Op deze excursie geeft hij uitleg over de verschillende soorten zweefvliegen, vliegen en muggen die in zijn net belanden.

> Schrijf je hier in

Heb je nog een vraag?

Neem gerust contact op:

Boy Martin - [email protected]