Boompjes, Bloemetjes, Bijtjes, Bestuiving…

11 maart 2021
Boompjes, Bloemetjes, Bijtjes, Bestuiving…
Heb jij een fruitboom, bessenstruik of andere heester gekocht tijdens onze verkoop van bomen en struiken? Of kijk je uit naar onze nakende verkoop van border- en balkonplantjes (lees meer daarover in ons nieuwsbericht over bloemenverkoop)? De meeste van die bomen, struiken en bloeiende planten hebben één gemeenschappelijke eigenschap: ze produceren nectar en trekken bestuivers aan, veelal bijen. Een noodzakelijke schakel in de vruchtzetting en de voortplanting van zowel plant als dier. Zonder bestuiving geen vruchten, zonder nectar en stuifmeel geen nieuw nageslacht van bijen. Het vroege lenteweer van de afgelopen weken met veel zon en hoge temperaturen, lokte al heel wat bijen naar buiten. Na een winterrust hebben ze niet alleen stevige honger, weldra gaan ze ook op zoek naar een geschikt plekje om een nestje te bouwen en eitjes af te zetten.
En een hotel
Bijen hebben niet enkel nectarproducerende planten nodig, ze hebben ook nestgelegenheid nodig. Een deel van de naar schatting 300 soorten solitaire bijen hebben holletjes, spleetjes en gaatjes in hout of metselwerk nodig om hun eitjes in af te zetten. Je kan ze daarbij helpen door een bijenhotel neer te poten in de tuin of op te hangen aan een muur op een beschutte, zonnige plaats. Vooral metselbijen, behangersbijen, maskerbijen en de kleine tronkenbijen vinden vlot hun weg naar een bijenhotel. Alle soorten zijn zachtaardig en helemaal niet agressief. Je hoeft dus helemaal geen schrik te hebben van zoemende bijen in je nabijheid. Een bijenhotel kan je kant en klaar kopen, o.a. bij Natuurpunt, maar je kan het makkelijk zelf ineen flansen. Je kan hiervoor deze handleiding gebruiken. Nog meer tips en leuke weetjes vind je op deze pagina. Als je wilt weten welke soort bij je hotel bezoekt, kan volgende zoekkaart helpen.
Aan de slag en win
Een bijenhotel bouwen, is een leuke bezigheid met de (klein)kinderen. Met wat houtrestjes en bamboestokjes maak je zonder veel moeite een knus huisje. Ook een stevig blok hout waar je gaatjes in boort, kan dienen als bijenhotel. Hang je zelfgemaakt hotel omhoog aan de gevel, een paal of in de tuin en maak een foto. Stuur deze tegen 20 april door naar npbovenschelde@gmail.com en maak kans op een prijs. De foto’s van de mooiste, origineelste en leukste bijenhotels zullen, samen met de naam van de winnaar, verschijnen in de Groene Link editie van mei.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week