Constructieve opstelling van Natuurpunt Leuven loont. De Dijle op weg om nog levendiger door Leuven te stromen op de Hertogensite

In de nieuwsbrief van oktober lieten we jullie al weten dat we bij de provincie Vlaams-Brabant een beroepsschrift hadden ingediend om verhaal te halen i.v.m. het nieuw aan te leggen park op de Hertogensite in Leuven. De belangrijkste reden voor ons bezwaar was dat er van de geplande natuurlijke oevers en plas- en draszones aan de opengelegde Dijle – waar we op zich grote voorstander van zijn - niet veel in huis ging komen als de kademuur zoals voorzien op een te hoog niveau behouden bleef. Daarnaast hadden we ook opmerkingen in verband met de voorziene vegetatie en aanvulgrond.
De ambtenaar voor ruimtelijke ordening van de provincie nam trouwens veel van onze opmerkingen over.
In ons beroepsschrift lieten we duidelijk merken dat we openstonden voor dialoog, een houding die we bleven aanhouden op en na de hoorzitting met de Bestendige Deputatie en de gouverneur. Dat is blijkbaar niet in dovemans oren gevallen.
De mensen van Resiterra (de bouwheren voor de Hertogensite en het Hertogenpark) vroegen aan een bestuurslid van NPOB om te bemiddelen.
Na een korte organisatieperiode werden 3 videoconferenties georganiseerd waarin de expertise van Natuurpunt tot uiting kwam. Bij de digitale vergaderingen waren ook mensen van de Leuvense Groendienst, de VMM en de landschapsarchitect van de projectontwikkelaar aanwezig.
Om kort te zijn kwamen we overeen dat de kademuur wordt vervangen door schanskorven met daarboven grof grind. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke overgang van vochtige oeverzones naar de rivier, in plaats van een harde betonnen rand tussen het land en het water. Zo zal de oevervegetatie ook in drogere periodes met haar wortels aan voldoende vocht komen door insijpelend water vanaf de Dijle.
Daarnaast heeft Natuurpunt aanbevelingen gedaan voor een inheems, en soberder zaadmengsel met plantensoorten die aangepast zijn aan de standplaats. Een cruciale aanbeveling is ook dat de gebruikte grond geen verrijkte tuingrond mocht zijn. Hiermee vermijden we dat brandnetels en ruigtesoorten zullen domineren en krijgen wilde bloemen een kans. Al deze afspraken werden vastgelegd in een contract dat beide partijen ondertekenden. Daarna kon NPOB het beroep intrekken, aangezien aan onze belangrijkste inhoudelijke voorwaarden voldaan zal worden.
Hiermee bewijst Natuurpunt eens te meer dat we niet zomaar procedureslagen leveren en zeker de voorkeur geven aan advies en overleg om tot een constructieve oplossing te komen waar de natuur bij gebaat is.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week