De Buekenbeek. Ooit medemotor van de Heverleese economie, nu een vergeten afloopje

29 jul 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


De Buekenbeek is zeer kort, ontsprong vroeger uit een bron in het noordelijke deel van het Heverleebos — het ‘Sapellenbos’ rechts van de Naamsesteenweg richting Naamsepoort — en loopt rechts van de Groenstraat in noordelijke richting, naar de Naamsepoort. Kort voor de Naamsepoort mondt ze uit in de Molenbeek.

De beek is nu een ordinaire goot, bedoeld om zo snel mogelijk af te raken van het water.

De voorgaande eeuwen werd ze respectvoller behandeld, als waterleverancier aan de vele uitgegraven vijvers die als een parelsnoer aaneengeregen lagen naast de Groenstraat. Deze vijvers waren van groot belang voor de tuinbouweconomie die indertijd bloeide in dat gedeelte van Heverlee. 

Het belang van deze vijvers verminderde naarmate de bewoning aan de Groenstraat en de Naamsesteenweg oprukte. Vijvers werden gedempt, het beekje werd als een last en sta-in-de-weg ervaren, (deels) overwelfd en gebruikt als open riool en stortplaats. Kortom: mismeesterd.

Door de wisselende stand van het water — nu te weinig, dan veel te veel — begon het bij vele beleidsmakers en buurtbewoners de jongste jaren te dagen dat het verkeerd liep. 

De Leuvense specialistengroep van WIRBO — Water In, Rond, Boven, Onder Leuven ziet het ook zo. Dit overlegorgaan tussen alle organisaties die zich in het Leuvense met water bezighouden wil o.a. zoveel mogelijk water ophouden en laten infiltreren i.p.v. het zo snel mogelijk af te voeren. Zo zullen toekomstige wateroverlast én toekomstige droogtes beter opgevangen kunnen worden.

Door de beek terug in te zetten voor infiltratie keken de omwonenden van de Buekenbeek verder dan hun eigen beek lang was. Zo zorgden ze er mee voor dat water in het algemeen nu op een alomvattende manier benaderd wordt door de verschillende belanghebbenden in Leuven. 

Hiermee is de Buekenbeek misschien uit zijn lethargische sluimer ontwaakt… Laat ons hopen dat de herwaarderingswerken aan dit mooie loopje ons snel mogen verblijden.

Yves Vanden Bosch