De groene zandloopkever, een kleurrijke roofkever uit ons gebied.

Groene zandloopkever op de Wijngaardberg
De groene zandloopkever (Cicindela campestris) is een insectensoort die je kan tegenkomen in ons natuurgebied, De Wijngaardberg. Ze zitten voornamelijk op warme en zonnige open plaatsen met weinig begroeiing. Wanneer je te dichtbij komt vliegt hij er snel vandoor of rent hij tegen 8km per uur van je weg. Als je hem toch van dichtbij kunt bekijken, valt zijn metaalgroene keur onmiddellijk op alsook het gele vlekkenpatroon op zijn dekschilden waarmee je hem kan onderscheiden van andere zandloopkevers. Bovendien zal je ook meteen zien dat ze grote kaken hebben die ze gebruiken om hun prooien (voornamelijk mieren) te vangen en in stukken te knippen.
De larven van de groene zandloopkever zijn nog merkwaardiger dan de volwassen dieren. Deze leven namelijk in een holletje in de grond dat verticaal naar beneden gaat. Opmerkelijk hierbij is dat de kop van de larve het holletje afsluit. Wanneer de larve een prooidier ziet of voelt aankomen wordt het razendsnel gegrepen en in het holletje meegenomen. Nadien worden de onverteerde resten van de prooi uit het hol gekatapulteerd.
De larven zijn veel moeilijker om waar te nemen dan de volwassen dieren. Niet enkel omdat ze grotendeels in het hol zitten maar ook omdat ze aan de hand van trillingen kunnen voelen wanneer er iets te dichtbij komt, waarna ze dan snel dieper in het holletje gaan zitten. Het hol kan tot 1 meter diep zijn en wordt met aarde afgesloten wanneer er te veel regen is of wanneer het te koud is.
Ben je een groene zandloopkever tegengekomen? Geef jouw waarneming dan in op waarnemingen.be zodat we de verspreiding van dit interessante insect nog beter kunnen opvolgen!
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week