Afbeelding
Peperbus
Roosmarijn Steeman

Digitale paddenstoelenpluk brengt straffe soorten aan het licht

22 okt 2021
Categorieën
Natuurbericht
Paddenstoelen

Van 1 oktober tot 30 november 2021 is er weer de “Digitale paddenstoelenpluk”. Dit jaar kan je deelnemen via de challenge in ObsIdentify of gewoon via waarnemingen.be. Dat beginners wel degelijk zeldzame soorten kunnen vinden is alweer bewezen met twee bijzondere soorten: de peperbus en de noordelijke lantaarnzwam.

In 2020 organiseerde Natuurpunt een eerste 'Digitale paddenstoelenpluk', dit was een groot succes met 111.804 waarnemingen van 1842 soorten. We hernemen dit jaar de 'Digitale paddenstoelenpluk in 2021' als Challenge in ObsIdentify. 

In een challenge ga je samen met andere natuurliefhebbers op zoek naar bepaalde soorten. Iedereen die soorten invoert in waarnemingen.be via Obsmapp, rechtstreeks op de site of via ObsIdentify neemt in principe deel aan de challenge. We gaan de uitdaging samen aan om van 1 oktober tot 30 november 2021 zoveel mogelijk paddenstoelen te zien. Momenteel zijn er al 62.000 paddenstoelwaarnemingen ingevoerd in waarnemingen.be, het zou dus kunnen dat we het record van vorig jaar gaan verbreken! 

Wie zoekt die vindt

Een reactie die we regelmatig krijgen van mensen die starten met zoeken naar paddenstoelen is: “als je erop begint te letten, zie je ze echt overal”.

Veel paddenstoelen (eigenlijk vruchten van een zwamvlok die ondergronds of in hout een verborgen leven leidt) zijn slechts zeer tijdelijke verschijningen. Om bepaalde soorten te zien moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dat maakt  paddenstoelen vinden niet altijd gemakkelijk, maar zorgt er ook voor dat het spannend blijft. Zo kan je jaren in hetzelfde bos rondlopen en toch nog nieuwe vondsten doen. Hoe meer mensen er rond speuren, hoe meer paddenstoelen we kunnen vinden. 

Ook beginners vinden zeldzaamheden  

Dit jaar kwamen er weeral bijzondere vondsten aan het licht via beginnende paddenstoelenkijkers die aan de slag gingen met ObsIdentify. 


Afbeelding
Lantaarnzwam Yves Opstal

Lantaarnzwam in Merelbeke (foto: Yves Opstal)

Lichtgevende lantaarnzwam

De lantaarnzwam, een zeldzame parasiet op eik, werd waargenomen in Merelbeke. Het is de eerste keer dat deze soort in Oost-Vlaanderen wordt waargenomen. Tot hiertoe waren er slechts enkele groeiplaatsen in Limburg gekend en ééntje in Het Zoniënwoud. In Wallonië maak je iets meer kans om de soort te vinden. De app identificeerde de soort foutief als hanenkam omdat er van zeer zeldzame soorten als de lantaarnzwam nog te weinig referentiefoto’s zijn. Door deze extra foto's leert ook de beeldherkenning er weer van bij. Bovendien lijkt lantaarnzwam van bovenaf gezien wel op hanenkam. Maar wie denkt dat dit de eetbare hanenkam (beter gekend als cantharel) is en het waagt om deze op te eten, wordt goed ziek. In de ‘Grote Paddenstoelengids voor onderweg’ spreken ze van misselijkheid, braken, diarree en soms lichte leverbeschadiging. De naam lantaanzwam verwijst naar het feit dat de soort licht zou geven in het donker. Vertrouw dus nooit zomaar op ObsIdentify om paddenstoelen te eten…. maar laad je waarneming op naar waarnemingen.be en wacht het oordeel af van het team van experts dat de determinaties beoordeelt. Voor hen is het zeer belangrijk dat je meerdere foto’s maakt, probeer zo goed mogelijk ook de onderzijde te fotograferen en noteer indien mogelijk ook de boomsoort waarbij je de paddenstoel vond.     


Afbeelding
Lantaarnzwam Fran輟is Hela

De lantaarnzwam kan je herkennen aan de forse goudgele vruchtlichamen met aflopende plaatjes (foto: François Hela)

Zeldzame aardster

De peperbus, een aardster die normaal enkel aan de kust voorkomt, maar ook daar zeer zelden wordt gezien, werd gemeld in een wegberm in Zemst. De zwam werd door ObsIdentify feilloos op naam gebracht. Deze forse aardster wordt bovenaan op verschillende plaatsen doorboord als de sporen rijp zijn. Dit zie je bij geen enkele andere aardster. 

Je kan nog deelnemen aan de challenge tot 30 november. Ga met ObsIdentify of Obsmapp op stap en wie weet welke zeldzaamheden er op jouw pad liggen. 

Tekst: Roosmarijn Steeman (Natuurpunt Studie)