Afbeelding
Boomgaard op de Koeheide
Stefaan Horemans

Een boomgaard op de Koeheide

7 dec 2016
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

In samenwerking met Regionaal Landschap Dijleland (RLD), Natuurpunt Bertem en met de steun van Natuurpunt Leuven werd er eind november 2016 op de Koeheide een hoogstamboomgaard aangeplant.

Verschillende soorten appel, peer, pruim, kers met klinkende namen zoals Franse Bellefleur, Court Pendu Rosat, Bruine kriekpeer, Rambour d'Hiver, Calebasse Bosc, Bigarreau Napoleon, Belle de Louvain, Mirabelle de Nancy… leven er nu naast elkaar.

Hierbij slaat onze fantasie op hol.
Nodeloos te zeggen dus dat we zeer blij zijn met deze nieuwe aanwinst, de hoogstamboomgaard.

Het ideaal plantverband van een hoogstamboomgaard is 10 x 10m. We hebben dit op de weide die we ter beschikking hebben kunnen waarmaken. Veel zon is een must voor een rijke oogst en de fruitbomen zullen, als het weer meezit, de hele dag ten volle kunnen genieten van de warme zonnestralen.

We kijken uit naar het oogsten van ons fruit maar ook naar de rust in onze boomgaard en de ecologische meerwaarde die hij biedt. We willen kinderen uitnodigen om verstoppertje te spelen, boeken en verhaaltjes voorlezen onder de appelboom, fruitsap persen, fruitwijn maken…

Wilde bijen, wespen en ander insecten krijgen een extra voedingsbron. We willen een bijenhotel plaatsen om nieuwe soorten aan te trekken.

De vorming van natuurlijke holten maakt hem een toevluchtsoord voor dieren. We zoeken uit hoe we er een bijenkast kunnen installeren. Een boomgaard is ook een geschikte leefomgeving voor de met verdwijnen bedreigde fruitmuis. We kunnen aangepaste nestkasten hangen om de eikelmuis te lokken.

De schapen die enkele van onze terreinen begrazen zullen, zodra we over een omheining beschikken ons helpen met het onderhoud van de boomgaard. 

De eerste jaren worden onze bomen nog bij gesnoeid en we kijken er naar uit om dit te leren.

Wordt vervolgd!