Wie een moestuin heeft, kan ervan meespreken: niet alleen mensen vinden groenten lekker. Elke prei zijn vlieg en elke kropsla haar slak. Houtduiven lusten dan weer graag koolbladeren, als de koolwitjesrupsen hen tenminste niet voor zijn. En ook de erwtenbladroller probeert een graantje mee te pikken, al lukt dat dezer dagen makkelijker in de tuin van vergeetachtige moestuinders.
De onopvallende erwtenbladroller is een microvlindertje dat in het voorjaar eitjes afzet op de bladeren van allerhande wilde vlinderbloemigen, vooral wikke- en lathyrussoorten. Na uitkomst boren de rupsjes zich een weg door de wand van een jonge peul om zich met de ontwikkelende zaadjes te voeden. Echte fijnproevers!
In vergelijking met de vaak kleine zaden van wilde vlinderbloemigen, zijn gekweekte erwten ronduit kanjers. Ze oefenen dan ook een grote aantrekkingskracht uit op erwtenbladrollers, die hun nakomelingen de best mogelijke start in het leven willen geven. Met name peulerwtjes (schelperwten) worden vaak al vroeg in de lente gezaaid, waardoor ze vanaf mei makkelijk in het vizier van een bevrucht vrouwtje komen.
Met één aspect van de teelt houdt de bladroller vooralsnog geen rekening: peultjes worden geplukt als ze nog mals zijn, dus vóór de erwten zich vanbinnen beginnen te ontwikkelen. Veel leven wordt hierdoor al in de kiem gesmoord vooraleer het goed en wel was begonnen.
Gelukkig is niet elke moestuinier even stipt, en blijven hier en daar wat peulen ongeplukt hangen tot ze niet meer smakelijk zijn. En ook gewone doperwten, die sowieso wat langer moeten groeien, worden graag gegeten. Daarmee redt de erwtenbladroller zijn hachje. Aan de buitenzijde valt er weinig te zien, maar binnenin wordt er geschranst à volonté, met soms meerdere rupsjes per peul. Genoeg om een volgende generatie, die pas in 2022 zal vliegen, veilig te stellen.
Bent u nogal vergeetachtig, maar herinnert u zich toch nog ergens een perkje met erwten te hebben ingezaaid in de moestuin? Open in dat geval de komende weken enkele (te) dikke peulen en kijk of er een klein, groenig wit rupsje met donkere vlekjes in rondkruipt. Dan weet u zeker dat de erwtenbladroller ook uw tuin heeft weten te smaken!
Tekst & foto's: Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief