Afbeelding

Expeditie Natuurpunt 2022: Daydream believers

30 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Vier vriendinnen trekken hun wandelschoenen aan voor de Vlierbeekvallei! Lees hier hun verhaal en vergeet hen vooral niet te steunen via hun teampagina. De Daydream believers en Natuurpunt Leuven zullen je dankbaar zijn!

Wij zijn Ann-Sophie, Julie, Stéphanie en Valentina ofwel de Daydream believers. Wij wandelen eind juni 63 km — van Meerhout tot Diepenbeek — want wij dromen van meer en betere natuur in de Vlierbeekvallei. We komen zelf namelijk vaak genieten van de prachtige natuur in het Provinciaal domein van Kessel-Lo en de aangrenzende Vlierbeekvallei.

Naast het beheer van soortenrijk dotterhooiland in het Lovenarenbroek, dat het hart vormt van het Provinciaal domein, werkt Natuurpunt Leuven ook aan het herstel van hooilanden en een stuk bos in de vallei langs de abdij van Vlierbeek. Om het zicht op de abdij ("de stad van God") te bewaren is dit historisch een open landschap met grote dreven en hoog opgesnoeide bomen. De ligging van het landbouwgebied en de waterloop langs de abdij zijn nog steeds dezelfde als op de Ferrariskaart uit de 18e eeuw.

Het moerasgebied werd echter drooggelegd, gevuld met puin en de waterlopen werden opgehoogd. Dankzij het beheer van de lokale vrijwilligers komen nu moerassoorten als moerasspirea en moeraswalstro terug. Ze bouwen ook verder op de traditionele kennis van lokale landbouwers door met kleine grachtjes te werken zodat het regenwater dat blijft stilstaan niet verzuurt en rietgras en zegges geen kans krijgen.

Wij willen met onze sponsoractie het aankopen en beheren van percelen in de Vlierbeekvallei ondersteunen zodat het een echte natuurparel met zeldzame planten en dieren kan worden.