Zes “broekventen” bereiden zich voor op een tweedaagse vol avontuur ten voordele van het prachtige Wijgmaalbroek! Lees hier hun verhaal en vergeet hen vooral niet te steunen via hun teampagina. Doen!
Wij zijn de Broekventen. We leerden elkaar meer dan 30 jaar geleden kennen op de straten en pleinen, de voetbal, de chiro en de lagere school van Wijgmaal. Ondertussen zijn de meesten van ons uitgeweken naar andere (buur)dorpen, maar we zien en horen elkaar nog vaak. Zo houden we onder meer jaarlijks een ‘mannenweekend’. Dan trekken we naar de Limburgse bossen, een Ardeense chalet of naar de kust. Op zoek naar een idee voor editie 2022 van ons weekend, kwamen we uit bij Expeditie Natuurpunt. We hebben ons ingeschreven voor de Maasroute. Dit betekent dat we op zaterdag 25 juni 21 km kanovaren op de Maas. Na een bivak in Leut, wandelen we de volgende dag 40 km door het Nationale Park Hoge Kempen naar Diepenbeek. We kijken erg uit naar dit avontuur.
Expeditie Natuurpunt houdt echter meer in dan enkel wandelen en kanoën. Het betekent ook dat je als groep minstens €1500 sponsorgeld inzamelt voor een natuurgebied dat je na aan het hart ligt. Aangezien we met zes zijn, hebben we ons als twee teams moeten inschrijven en ligt voor ons de lat dus op het inzamelen van minimum €3000 sponsorgeld. Een pittige uitdaging, maar we zijn gemotiveerd om dit te halen!
Aangezien vijf van ons opgroeiden in Wijgmaalbroek, de straat die langs het gelijknamige natuurgebied loopt, lag de keuze voor welk gebied we zouden steunen voor de hand. Op een zonnige zaterdag in februari gingen we samen met Mark Lehouck, de beheerder van het natuurgebied, op tocht door ‘de Rottenbos’ zoals Wijgmaalbroek in de Wijgmaalse volksmond genoemd wordt. Mark legde ons uit op welke manier de vrijwilligers van Natuurpunt Leuven de biodiversiteit in het gebied zo veel mogelijk ondersteunen. Met meer dan terechte trots kon hij ons vertellen dat hun jarenlange inspanningen vruchten afwerpen: zeldzame soorten zoals de kamsalamander, de wielewaal en de sleedoornpage hebben zich ondertussen gevestigd in Wijgmaalbroek.
Mark legde ons ook uit dat Wijgmaalbroek een versnipperd natuurgebied is. Een aantal percelen zijn in het bezit van Natuurpunt, andere stukken grond zijn in handen van privé-eigenaars. Een aantal van de gronden wordt zelfs gebruikt voor commerciële houtkap. We wisten dus meteen waar ons ingezamelde sponsorgeld voor zou aangewend worden: het aankopen van extra percelen om zo van Wijgmaalbroek een meer aaneengesloten en (nog) biodiverser natuurgebied te maken.
We zamelen geld in via onze teampagina van Expeditie Natuurpunt (of scan de QR-code). Je kan ons ook steunen door het bekroonde bier te kopenvan lokale brouwerij La Grande D’Ame uit Herent. We broeden nog op extra inzamelacties om Wijgmaalbroek, het natuurgebied waar we als kind nog geravot en gespeeld hebben, te ondersteunen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief