Geen rampenfonds voor natuur
Geen rampenfonds voor natuur
Ook bij Natuurpunt kunnen we niet om de watersnood en overstromingen van de afgelopen weken heen (zie ook Willems eerdere Facebookpost). Gelukkig bleef Leuven grotendeels gespaard van waterellende. Ondanks het feit dat al het water van de verschillende bovenlopen van de Dijle vlak vóór Leuven in een soort flessenhals samenkomt, hield het stadscentrum de voeten droog. Door ruimte te maken voor overstromingen in de valleigebieden stijgt het peil immers minder sterk waardoor op kwetsbare plaatsen minder overstromingen optreden. Een prachtvoorbeeld van wat een robuust valleisysteem voor de mens kan betekenen. Hier vind je een gedetailleerde beschrijving. (lees verder onder de afbeelding)
Maar deze medaille heeft een keerzijde. Het water kreeg de ruimte in de natuurgebieden, stroomopwaarts in Doode Bemde en Egenhovenbos, stroomafwaarts in Wijgmaalbroek. Ten oosten bufferden de vallei van Vlierbeek, het Lovenarenbroek en het provinciaal domein. Het water bracht niet alleen vernatting, maar ook pesticiden en mest van akkers alsook veel huishoudelijk afvalwater via de overstorten. Dit surplus aan nutriënten (bv. stikstof) zorgt voor een achteruitgang van de natuurwaarde omdat veel zeldzame, kwetsbare soorten juist stikstofarme bodems nodig hebben. Voor de natuur is er spijtig genoeg (nog) geen rampenfonds dat zal bijspringen in de schade.
Hoog tijd ook om snel werk te maken van ambitieuze stroomgebiedbeheerplannen voor onze waterlopen en een beleid dat de natuurlijke en bufferende functie van onze valleigebieden herstelt en versterkt. Zo stellen we aan het stadsbestuur voor om op korte termijn een ronde tafel samen te roepen van alle betrokken actoren om een versnelling te bekomen in de effectieve realisatie van klimaatrobuuste valleigebieden (het korte nieuwsitem van ROBtv over onze oproep is hier te bekijken).
De komende weken gaan onze vrijwilligers in al onze natuurgebieden dus hard aan de slag om de schade van de overstromingen aan te pakken. Alle hulp is daarbij welkom, dus als je graag de handen uit de mouwen wil steken in een natuurgebied in je buurt, check dan zeker regelmatig onze activiteitenkalender op de website of contacteer ons.
Leen en Willem, co-voorzitters Natuurpunt Leuven
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week