Afbeelding
Bushcraftweekend
Frank Maes

Groot bushcraftweekend op 1 uur uitverkocht

25 mei 2023
Categorieën
Natuurbericht
Bushcraft
Vorming


Bushcraften, ofwel het (over)leven in en met de natuur, zit al jaren in de lift. Maar dit jaar is toch wel bijzonder spectaculair: in amper een uur tijd waren alle betalende plaatsen voor het Groot Bushcraftweekend van 6-8 oktober 2023 in het Meerdaalwoud uitverkocht. De kracht van dit evenement zit in onze toegenomen nood aan meer verbondenheid met de natuur (en elkaar), om zelf iets te creëren met natuurlijke materialen, losgekoppeld van social media of digitale apps. 

Bushcraft is een avontuurlijke vorm van natuurbeleving die de voorbije jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft. Het weekend lokte in 2011 nog maar 50 deelnemers. Dit jaar is er plaats voor 800 deelnemers, waarvan de betalende plaatsen op één uur tijd waren uitverkocht. “Bushcraft brengt mensen opnieuw in contact met de natuur, en opvallend veel mensen zijn vandaag de dag op zoek naar die authentieke ervaringen in de gezonde buitenlucht”, vertelt Pieter Blondé van Natuuracademie, organisator van het weekend. “Geduldig je eigen vuur maken: dat leert je op een andere manier kijken naar ons dagelijks leven vol luxe, waar alles altijd snel gaat.” 

Populair

Bushcraften blijkt vooral razend populair bij jonge gezinnen met kinderen. In een zelfgemaakte shelter slapen, de juiste kruiden plukken of geduldig een simpele lepel uit hout slijpen. Het back to the roots-verhaal triggert jong en oud, alsof we iets kwijt zijn geraakt onderweg in onze evolutie. Ook het sociale aspect is heel belangrijk: het is een evenement van en door bushcrafters. Wat je leert, geef je door. Ook kinderen kunnen een workshop geven. 

“Het is fantastisch om te zien dat ook mensen van andere culturen dit verhaal omarmen, en vaak vaak nog veel dichter bij de natuur staan dan wij. We spreken misschien een andere taal, maar de passie voor natuur verbindt ons”, klinkt het bij Pieter Blondé.

Het bushcraftweekend kreunt echter onder haar succes. Je kan enkel nog inschrijven als je op de donderdag en/of vrijdag ervoor een Meesterklas volgt (opgelet, ook die zijn al deels volzet) of als je zelf een sessie geeft. Natuuracademie wil maar al te graag veel meer mensen ontvangen en laten genieten. Maar zoveel plekken om te bushcraften zijn er in Vlaanderen niet. Hetzelfde verhaal geldt voor andere groene initiatieven zoals voedselbossen, speelgroen of wachtkamers in het groen rond ziekenhuizen. Vlaanderen is zo volgebouwd dat we ons letterlijk hebben vast gebetonneerd. Al zijn er gelukkig meer en meer lokale overheden en organisaties die de drilboor boven halen en Vlaanderen helpen ontharden en vergroenen.

Heb je zelf ook zin in bushcrafteneen cursus mandenvlechten met wilde planten of een Bouwkwamp met natuurlijke materialen? Bij de Natuuracademie van Natuurpunt vind je voor elk wat wils.

Tekst: Pieter Blondé (Natuuracademie) en Filip Hermans (Bushcraft Belgium)

www.natuurpunt.be/bushcraft 

www.natuuracademie.be