Altijd al eens in de natuur willen slapen in je zelfgemaakte hut of shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zin om samen een waar feestmaal klaar te maken op het kampvuur? Zelf eens een houten lepel leren maken?

Kom ook naar één van onze bushcraft activiteiten. Laat je zintuigen prikkelen en proef van de heerlijke verrassingen uit de natuur.

5-7 oktober: Groot Bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud VOLZET

Bekijk de agenda

_10t2050.jpg

© Harald Six

Geslaagd Groot Bushcraft-weekend 2017

Dankzij de inzet van zoveel vrijwilligers, kon groot én klein genieten van een enorm aantal activiteiten en workshops. De kampvuren, shelters en bovenal het hartverwarmende enthousiasme maakte dat niemand echt last van het herfstachtige weer heeft gehad.

Kijk zelf maar op VTM-nieuws

Wil je er de volgende keer bij zijn? Noteer dan 5-7 oktober 2018 alvast in je agenda.

Beeldverslag met dank aan Harald Six
Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2017 © Harald Six

Bushcraft-weekend 2016

Van 14-16 oktober kwamen maar liefst 465 mensen af op het Groot Bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud. Meer dan 100 sessiegevers kwamen hun kennis en vaardigheden delen. Er werden sessies gegeven rond het maken van brandneteltouw en zeep, bij vuurtechnieken, bij het zeisen, koken op een kampvuur, ...

Bekijk de uitzending van het VRT-journaal over het Groot Bushcraft-weekend

En de Karrewiet uitzending Overleven in het bos

Bekijk alle berichten op facebook #grootbushcraftweekend

Natuurpunt CVN organiseert Groot Bushcraft-weekend 2016 in het Meerdaalwoud

Hoe maak je vuur?

Bekijk het filmpje of volg het stappenplan hieronder:

 1. Let op dat er niets brandbaars in de buurt ligt. Doe dit niet in een natuurgebied en altijd met een volwassene in de buurt. Zet een volle emmer water met een natte doek erin klaar om het vuur te kunnen doven.
 2. Klief enkele blokjes droog hout. Klieven is het steeds in twee kappen van een blok hout. Plaats hiervoor een stevig zakmes op een bok hout. Als je kan, kies voor zacht hout, zoals berk, populier of wilg. Voor hard hout zoals eik of beuk moet je al een zeer stevig mes hebben. Klop erop met een ander stuk hout dat je als hamer gebruikt. Je hebt telkens minstens twee goedgevulde handen met hout nodig in verschillende formaten (van duimdik tot lange dunne schilfers). Een goede werkhouding is zitten met je knieën op de grond. Werk ALTIJD met het mes van je lichaam af.
 3. Schraap met een stevig zakmes dunne krullen van het hout of neem droog en zeer fijn brandbaar materiaal zoals droog gras.
 4. Steek het droge materiaal aan.
 5. Leg steeds meer hout op het vuur, van klein naar groot. Vuur heeft veel lucht nodig. Leg er niet teveel hout ineens bij. Als er veel rook is, maar weinig vlammen dan moet je er zuurstof in blazen.
 6. Geniet van je vuurtje. Laat het nooit alleen achter.
 7. Doe het vuurtje met veel water uit.

Bushcraft: vuur maken is kinderspel

Wat is Bushcraft?

Bushcraft is de kunst van het (over) leven in en met de natuur. Het is een breed pallet aan natuurvaardigheden met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tussen gebruiken van natuurvolkeren en onze voorouders met de hedendaagse maatschappij.

Basisprincipes

Natuurpunt CVN hanteert een aantal basis principes voor de bushcraft vormingen:

 • Leave no trace: laat geen sporen achter
 • Visitor pay back: doe iets positiefs terug voor de natuur. Door de natuur in te trekken verstoor je die ook ongewild. Om dat te compenseren doe je iets terug. Zoals het verwijderen van de schadelijke Amerikaanse vogelkers of het zeisen van een hooilandje om zeldzame soorten nieuwe kansen te geven. In het natuurreservaat Bos t’Ename gebeurt een deel van het beheer tijdens bushcraft activiteiten. Voor meer info download hieronder ‘Van bushcraft tot Grote Weerschijnvlinder’. 
 • Samenwerken loont: We stimuleren samenwerking in alle richtingen. Samenwerking tussen mens en natuur, tussen jonge en oud, tussen verschillende organisaties,…
 • Mag ik? De natuur in Vlaanderen staat onder een enorme druk. Vele soorten gaan hier achteruit. Een lijst met plekken waar je zonder toestemming in de natuur kan kamperen vind je hier. Zomaar plukken of bomen kappen is niet toegestaan in natuurgebieden.

ddl-08-2015-381-edit.jpg

Bushcraft Natuurpunt CVN
© Patrick Hattori

Bushcraftweekend 2015

Het beeldverslag is gemaakt tijdens het bushcraft weekend vorig jaar in het Meerdaalwoud, waar meer dan 200 mensen samenkwamen om hun vaardigheden te delen. Het weekend is georganiseerd door Bushcraft Belgium en Natuurpunt CVN in samenwerking met Bushcraft Belgisch Limburg, Bushcraft Nederland, ANB, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, De Kluis en Scouts Vlaanderen.

ddl-08-2015-404-edit.jpg

Bushcraft Natuurpunt CVN
© Patrick Hattori

Een van de belangrijkste skills bij het leven in de natuur is vuur maken met natuurlijke materialen. Primitief vuur kan je maken met een vuurboog. Zelfs met veel ervaring, is het niet simpel.

Waar rook is, is vuur. Als je een klein gloeiend kooltje hebt, dan moet je blazen tot het branden gaat.

Wat is overleven zonder eten? Leer koken in de natuur en welke voedzame lekkernijen er in de natuur te vinden zijn. Zoals chocoladebrood bakken met kooltjes.

Door de natuur in te trekken verstoor je die ook ongewild. Om dat te compenseren doe je iets terug. Zoals het verwijderen van de schadelijke Amerikaanse vogelkers of het zeisen van een hooilandje om zeldzame soorten nieuwe kansen te geven.

ddl-08-2015-424-edit.jpg

Bushcraft Natuurpunt CVN
© Patrick Hattori
TOP