Afbeelding
Beton versus natuur
NP

Het betonrapport van de gemeenten binnen afdeling Boven-Schelde

3 mrt 2024
Categorieën
Lokaal nieuws

Op donderdag 29 februari 2024 lanceerde Natuurpunt vzw, Breekijzer vzw en HO Gent het befaamde betonrapport waar de achteruitgang van de open ruimte weerspiegeld wordt. Per dag verdwijnt over heel Vlaanderen nog steeds meer dan 5ha! Waanzinnig veel. Dit in tegenstelling met de geplande betonshift waarbij voor elke vierkante meter verharding een vierkante meter onthard zou worden met als referentiejaar 2015.

De gemeentefiches van Merelbeke, Melle, Gavere en De Pinte vinden jullie hierbij.

Wij hebben een tabel opgemaakt waar de gemeenten mooi naast elkaar staan. Het blijft moeilijk en delicaat om vergelijkingen te maken, maar de algemene conclusie dat elke gemeente dringend in gang moet schieten, geldt voor elk.

Afbeelding
Betonrapport Bovenschelde 2023-2022
NP

Als we kijken naar de verharding per inwoner dan doen De Pinte en Merelbeke het betrekkelijk goed.
Gavere doet het goed qua verhardingssnelheid en ook De Pinte zit in het betere derde. Wat de verhardingssnelheid van bouwgrond in landbouw- en natuurgebied betreft, doet Merelbeke het uitstekend met een 5de plaats in Vlaanderen (www.betonmeter.be). Maar ook Melle kende een positieve evolutie met -1 m²/dag.

Op De Pinte na, kenden alle gemeenten binnen afdeling Boven-Schelde vanaf 2019 een lichte daling van de verharde oppervlakte. Is dit een begin van de kentering? Het betonrapport geeft ook de prioritaire gebieden aan die best zo snel mogelijk geschrapt worden als potentiêle bouwgronden omdat ze vaak in watergevoelig gebied liggen. De transitie naar natuurgebied is een evidentie. Indien Melle, Merelbeke en Gavere die prioritaire gebieden omzetten naar natuur (of landbouw) realiseren ze in één klap een groot deel van hun doelstelling!. Zo wordt Melle zelfs een netto ontharder.

Zie websites

Luc Verstraeten