De roze spreeuw is het zeldzame broertje van onze ‘gewone’ spreeuw en komt normaal in het uiterste oosten van Europa voor. Sinds gisteren duiken ook in ons land de eerste exemplaren op.
De roze spreeuw broedt o.a. in Bulgarije, Hongarije, Turkije, Iran, Afghanistan, Kazachstan, en zelfs tot in China. De soort overwintert vooral in India. In de broedperiode speelt het voedselaanbod een belangrijke rol: roze spreeuwen zijn namelijk sterk afhankelijk van het aanbod aan krekels en sprinkhanen. Wanneer er weinig voedsel te vinden is in hun traditionele broedgebieden, bestaat de kans dat de roze spreeuwen plots (soms massaal) opduiken in regio’s waar ze normaal niet voorkomen. Zo’n influx lijkt zich nu voor te doen.
In België is de roze spreeuw erg zeldzaam. Tot nog toe werd de soort hier nog maar 71 keer waargenomen. Het ging meestal om solitaire exemplaren. Het lijkt erop dat er momenteel grote aantallen vanuit Zuidoost-Europa naar het noorden trekken. Goed een week geleden werden de eerste roze spreeuwen opgemerkt in Oostenrijk, met groepjes tot 20 exemplaren. Daarna werden enkele exemplaren gemeld in het noordoosten van Italië en op 25 mei doken de eerste vogels op in Frankrijk. Daarna ging het snel. Intussen werden al honderden roze spreeuwen in gans Frankrijk gemeld, met o.a. 98 in Hyères. Op 28 mei 2021 bereikten de eerste exemplaren het Verenigd Koninkrijk en op 1 juni werd ook in ons land het eerste exemplaar opgemerkt in de Voorhaven van Zeebrugge. Gealarmeerd door de berichten over de golf van roze spreeuwen die Frankrijk overspoelt, werden vandaag enkele trektelposten langs de Belgische kustlijn bezet. Langsheen de trektelpost van de Fonteintjes (Blankenberge) werden deze voormiddag (2 juni) al 5 exemplaren opgepikt en ook de trektelpost van Breskens (in Nederland) was deze ochtend al goed voor 8 roze spreeuwen.
Kenmerken
Volwassen roze spreeuwen zijn helderroze en pikzwart. Mannetjes hebben een violette metaalglans op de glanzend zwarte kop en een groene metaalglans op de zwarte vleugels. De lange, afhangende kuif op het achterhoofd valt op. Vrouwtjes zijn iets valer gekleurd, met een kortere kuif en een bruin getinte rug. De soort is nauw verwant aan ‘onze’ spreeuw.
Een vlucht roze spreeuwen (foto: Saxifraga-Bart Vastenhouw)
Voor vogelspotters is een invasie een boeiend fenomeen. Soorten die hier normaal niet voorkomen, dienen zich plots in veelvoud aan. Toch gaat het altijd om een tijdelijk fenomeen. De roze spreeuwen die zich momenteel (tot ver) buiten het normale verspreidingsgebied ophouden, zullen daar niet blijven. Zelfs indien er de komende dagen tientallen roze spreeuwen worden gemeld in België, dan zal dit in ons land niet leiden tot broedgevallen. Wie zelf een roze spreeuw wil spotten, zal het nodige geluk moeten hebben. De beste kans heb je door post te vatten op de duinen en alle voorbijtrekkende spreeuwen goed te checken. Tot nog toe werden gisteren en vandaag enkel overvliegende exemplaren opgemerkt maar de kans dat er ook pleisterende vogels zullen opduiken, is uiteraard groot. Hoe lang deze influx nog zal duren en hoeveel exemplaren uiteindelijk in ons land zullen worden geregistreerd, kan nu nog niet worden voorspeld, maar mogelijk zal het warmere weer en de zuidelijke luchtstromen toch nog voor extra aanvoer zorgen van deze schitterende vogels.
Tekst: Dominique Verbelen (Natuurpunt Studie)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief