Kasteel van Horst in Nieuwrode
Aantekeningen: Annelies Wouters
Achtergrondinformatie: https://www.natuurenbos.be/horst
We beginnen de excursie aan het kasteel, dat wegens werken niet toegankelijk is. Op de stenen muur van de brug is het al onmiddellijk determineren geblazen; we komen uit bij Dicht havikskruid. Daar zien we ook Steenbreekvaren, Muurvaren en Blauw glidkruid.
Langs de dreef wandelen we noordwaarts, tussen de twee vijvers door. We staan er stil bij een Fluweelboleet, Rapunzelklokje, Veenwortel, Hoge cyperzegge, Rijstgras (waarvan het blad een zeer ruwe onderkant heeft), Moerasandoorn en Pluimzegge. We observeren ook libellen bij het eutrofe water, o.a. Gewone oeverlibel en Lantaarntje.
Vanuit de dreef gaan we oostwaarts naar het perceel dat op de ANB-kaart van het gebied ingekleurd staat als “soortenrijk hooiland”. Bij de ingang van het perceel valt het speelse kunstwerk van Wooden Art, lokale artiesten met “een passie voor hout”, meteen in de smaak. Soortenrijk is het hooiland best wel: we zien er o.a. Holpijp, Mannagras, Kantige basterdwederik (rood aangelopen), Echte valeriaan, Kweek, Wilde bertram, Grote ratelaar, Ruw walstro en Glad walstro (met grotere bloem) (geen Moeraswalstro, dat een stomp blad zonder puntje heeft), Kale jonker, Grasmuur, Ruwe smele (die wij vaker in een bos zien), Blauwe knoop (al in bloei), Tormentil en Tandjesgras (met een blad dat aan de bovenkant groen is en aan de onderkant eerder blauw, matter; de vrucht heeft een tandje).
We kunnen daar ook niet naast de sprinkhanen kijken, o.a. Grote Groene Sabelsprinkhaan en Greppelsprinkhaan (met een gelige streep rond het halsschild). Bij de vlinders zijn er Distelvlinder en Bruin zandoogje.
We ronden de excursie af in het vochtigste stuk van het perceel, bij het slootje. Daar noteren we o.a. Lidrus en Greppelrus, Grote egelskop (bloeiwijze is vertakt, Kleine egelskop is dat niet), Pijptorkruid (met een stengel die op de knopen wat ingesnoerd is), Echte koekoeksbloem, Karwijselie en Gewone hennepnetel. Daarnaast zien we ook Blauwe breedscheenjuffer en Halmverstikker (een schimmel op een gras).
Uiteindelijk hebben we bijna heel de namiddag in het hooiland doorgebracht, en dat bleek een prima keuze te zijn!
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week