Afbeelding

Nacht van de duisternis

8 okt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie
Lichtvervuiling
Nacht van de Duisternis


Sedert een aantal jaren werkt de gemeente Erpe-Mere samen met Fluvius om de openbare verlichting om te schakelen naar de energiezuinige ledverlichtingVanaf 1 september 2022 gingen ze een stapje verder in de energiebesparingen door de openbare verlichting tussen 23.00 en 6.00 uur te dimmen en te doven. Hierbij werd rekening gehouden met de wegencategorisering, om de verkeersveiligheid te waarborgen. 

Als natuurvereniging vinden we het positief dat de straatverlichting wat meer uit gaat. De cyclus van licht en duisternis is sinds het ontstaan van de aarde een van de fundamentele ritmes op onze planeet. De meeste levensvormen vertrouwen op deze cyclus of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving. Meer dan 23% van het aardoppervlak ondervindt invloed van een verhoogde helderheid van de hemel. 

Lichtvervuiling is één van de oorzaken van de achteruitgang van insecten. Die worden namelijk aangetrokken tot licht, en kunnen de hele nacht cirkelen rond lampen. Daardoor verliezen ze tijd om te eten en zich voort te planten, of - in het ergste geval - sterven ze door uitputting. 

Meer lezen?

Terug naar de pagina van Natuurpunt Erpe-Mere >