Afbeelding

Nacht van de Vleermuis: een terugblik

29 aug 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Het laatste weekend van augustus organiseert Natuurpunt traditiegetrouw de Nacht van de Vleermuis. 250 mensen  kwamen vrijdagavond 26 augustus in en rondom de Abdij van Vlierbeek samen. In samenwerking met het regionaal landschap Dijleland, de Heemkundige Kring OLV Vlierbeek, de stad en het provinciaal domein, bezorgde Natuurpunt hen een vleermuizige avond. 

 

Je kon uitzonderlijk de crypte van de abdijkerk bezoeken en in de boomgaard werden vleermuis-spookverhalen verteld. In park Heuvelhof, een beetje verderop, was de ijskelder uitzonderlijk te bezichtigen. Die dient in de winter als overwinterplek voor verschillende soorten vleermuizen. Niet alle vleermuizen blijken overigens ondersteboven de winter door te brengen: sommige soorten kunnen zich zo klein opvouwen dat ze zich tussen de voegen van de bakstenen kunnen nestelen. 

 

Aan de kleine vijver in het provinciaal domein leerden we hoe het skelet van een vleermuis eruitziet (lange vingers!), dat een vleermuizenmoeder elk jaar maar één jong krijgt, dat zogende vrouwtjes bijeen troepen, dat er een soort bestaat die “laatvlieger” heet en dat de kans een vleermuis in je haar te krijgen kleiner is dan de kans dat je door de bliksem wordt getroffen. Een wandeling rond de vijver met een batdetector, die de ultrasone geluiden omzette naar door ons waarneembare klopjes, leerde ons dat er zich behoorlijk wat ‘gevlederd’ leven rond en boven de vijver beweegt. 

 

Om deze gevlederde vrienden extra overwinteringskansen te geven zorgde Natuurpunt voor een projectsubsidie waarmee de krocht en de kelder van het oude abtskwartier van de abdij van Vlierbeek vleermuisvriendelijk zal worden ingericht. Meer hierover na de winter.

Afbeelding
crypte.jpg

 

Foto (Vincent D’ haese): De ijskelder in Heuvelhofpark
 
Afbeelding
ijskelder.jpg

Foto (Vincent D’ haese): De crypte in de abdij van Vlierbeek