Natuurpunt Limburg: “Zonnepanelen en ruimte voor topnatuur kunnen perfect gecombineerd worden in Lommel”
06 december 2016
Het plan om een zonnepark aan te leggen op de nog maagdelijke grond van het Lommelse Kristalpark, stoot op protest van de natuurbeweging. “Dit getuigt van spilzuchtig ruimtegebruik (zonnepanelen kunnen net zo goed op het dak), terwijl het Europees beschermde natuur in gevaar brengt.” De natuurbeweging legde eerder al een plan op tafel dat de plannen verzoent met de natuur.
Industrie moet kansen krijgen op industriegrond, en zeker wanneer het gaat over groene energie. Dat staat vast. Maar er moet wel rekening gehouden worden met de aanwezige natuur op de gronden. In de huidige ontwerpen gebeurt dat ruim onvoldoende, zo stellen experts vast. Vraag is ook of Europa akkoord zal zijn met die aanpak.
Het kristalpark vormt het belangrijkste kerngebied van heel wat soorten, waaronder ook de Europees beschermde lentevuurspin. Robuuste groene corridors kunnen ervoor zorgen dat de soort toch een toekomst heeft in het gebied. Bovendien hoeft dat voor de ontwikkelaar van het bedrijventerrein geen pure opoffering te zijn: het gaat hier over een gigantisch groot industrieterrein en corridors kunnen tegelijk ook dienen om leidingen en aansluitingen te installeren. Voor moderne en toekomstgerichte bedrijventerreinen is groen trouwens een belangrijke troef en meerwaarde.
Natuurpunt heeft daarvoor al een plan op tafel gelegd in 2012. Dat plan is nooit grondig besproken met de natuurbewegingen en de natuurverenigingen werd niet betrokken bij de opmaak van het plan dat nu voorligt.
“Wie het betoog van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck gehoord heeft; onthoudt dat we zuiniger moeten omspringen met de open ruimte die ons nog rest”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg. “Zonnepanelen op de grond, over een oppervlakte van méér dan 100 hectare, lijkt daar haaks op te staan.”
Er is nog tijd voor het project daadwerkelijk van start gaat. Natuurpunt Limburg blijft bereid om rond de tafel te zitten om een plan op te stellen waarin de zeldzame natuur die er voorkomt ook een volwaardige plaats krijgt.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week