Natuurpunt Meise wil geen industrie, maar een groot bos in Westrode
Natuurpunt Meise wil geen industrie, maar een groot bos in Westrode
Natuurpunt wil dat het plan voor de aanleg van een bedrijvenzone in het landelijke Westrode (Meise) definitief wordt begraven. Het dorpje, gelegen tussen de kernen van Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos en Wolvertem, zag een halve eeuw geleden op de gewestplannen een immens paarse vlek verschijnen, meer dan honderd voetbalvelden groot. Verschillende keren ging het dorp in het verweer, maar de bedreiging blijft. Natuurpunt wil dat het plan nu definitief in de prullenmand belandt en dat er in de plaats een groot natuurgebied met veel bos, wandel- en speelplekken komt.
Vandaag is de zone tussen de afritten Londerzeel en Wolvertem op de A12 de enige brok echt open ruimte tussen Antwerpen en Brussel. Door de aanleg van het bedrijventerrein zou de helft daarvan op de schop gaan. Dat zou niet alleen op lokaal vlak een enorme impact hebben, maar ook het ecologisch netwerk dat Vlaanderen wil uitbouwen, krijgt zo een klap. Het druist bovendien in tegen alle richtlijnen van het ruimtelijk beleid dat de Vlaamse Overheid al enkele jaren hoog in het vaandel voert. In dat beleid spreekt men over het optimaliseren van bestaande bedrijventerreinen en de sanering van industriële leegstand. Wie toch een nieuw project wil ontwikkelen, moet via het spoor of het water bereikbaar zijn. De bedrijvenzone van Westrode zou hier totaal niet aan beantwoorden. Het wordt ontwikkeld op maagdelijke gronden en is enkel via de A12 bereikbaar. Het project van een bedrijvenzone in Westrode is dus om verschillende redenen niet meer van deze tijd.
Vlaanderen heeft de mond vol over meer bos en meer natuur, maar Meise lijkt steeds uit de boot te vallen. Hier werden de beloofde hectaren groen nog nooit gerealiseerd. Integendeel, door de recente plannen van de aanleg van de sneltramlijn gaat er nog meer groen op de schop. Meer dan 13 hectaren bos moeten gecompenseerd worden en ook nu lijkt het erop dat men daarvoor elders een plek zoekt. De covid-crisis maakte bovendien duidelijk dat de vraag naar toegankelijk groen stijgt. En ook voor het ecoduct over de A12 zou een nieuw natuurgebied in Westrode een belangrijke meerwaarde zijn.
Natuurpunt Meise vraagt om het roer 180° om te gooien. De vereniging wil dat er een groot natuurproject komt. Voor een rijke biodiversiteit is een afwisseling van bos (50%), hooilanden, ruigten en moerassige plekken met poelen het ideale plaatje. Hierin is er ruimte voor kilometerslange paden om te wandelen, lopen, fietsen en paard te rijden. Paden die naadloos kunnen aansluiten op bestaande wandel- en fietsroutes. Het gebied zou bovendien vlot bereikbaar zijn via de nieuwe fietssnelweg die langs de A12 aangelegd wordt. Een avontuurlijk speelbos, een boomgaard met plukfruit en picknickplekken mogen ook niet ontbreken. Om de belevingswaarde van het nieuwe groengebied en de woonwijken in de omgeving te verhogen is de aanleg van een geluidswal langsheen de snelweg een meerwaarde.
Dit project kreeg de werktitel ‘Westgroenewoud’, een verwijzing naar West-rode dat een stuk groener wordt. Het zal echter ook voor niet-Westrodenaars een aantrekkelijke bestemming worden. Het centrum van Londerzeel ligt immers in vogelvlucht op amper 2km, Wolvertem een boogscheut verder. Ook voor Kapelle-op-den-Bos, waar amper bos is, zou het Westgroenewoud gemakkelijk bereikbaar zijn.
Dit natuurproject is vergelijkbaar met het Lintbos, dat aangelegd werd op stukken van het vliegveld van Grimbergen. Op 20 jaar tijd is het er heel mooi geworden en het wordt erg gewaardeerd. Het is een plek waar mensen komen verpozen, joggen, de hond uitlaten, genieten van de natuur. Dat moet ook kunnen in Westrode. Ook qua grootte is het perfect vergelijkbaar, want de oppervlakte van de geplande bedrijvenzone is even groot als het Lintbos. Dromen kunnen dus echt wel werkelijkheid worden als we er samen onze schouders onder steken.
We voelen ons gesterkt door de Bouwmeesterscan Meise die in 2020 werd afgerond. In dat rapport lezen we: ‘Met de recente ontwikkelingen in Meise wat betreft open ruimte-inname is dit de plek bij uitstek om boscompensatie te realiseren en open ruimte open te houden.’
De intercommunale Haviland is de eigenaar van het terrein. In functie van het algemeen belang kunnen zij hun gronden een groenbestemming geven. Natuurpunt hoopt dat ook zij de enorme meerwaarde daarvan in zien.
https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-meise/het-westgroenewoud...
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week