Afbeelding

Nieuwe kansen voor akkeronkruiden in Mene-Jordaanvallei.

29 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

De Mene-Jordaanvallei, met haar rijke kalk- en leembodems, blinkt uit door een buitengewone biodiversiteit. Heel wat soorten die elders in Vlaanderen heel zeldzaam of verdwenen zijn, vinden hier nog een thuis.Ruigtes, graslanden, broekbossen, hellingsbossen en rietvelden wisselen elkaar af in de Mene-Jordaanvallei. De aanwezigheid van onder meer pluimzegge, brede orchis, kleine valeriaan, knolsteenbreek en holpijp wijzen op de hoge natuurwaarden van de vallei. Op de kalkrijke valleihellingen bevinden zich kleinschalige akkertjes waar tot voor kort nog het uiterst zeldzame klein spiegelklokje werd aangetroffen.
Het gebied biedt bovendien mogelijkheden om de bedreigde hamster nieuwe kansen te geven.
Dankzij de financiële steun van Dossche Mills zal Natuurpunt de komende jaren enkele akkertjes gepast kunnen beheren zodat de oorspronkelijke akkeronkruiden opnieuw alle kansen krijgen. Het bedrijf wil op die manier bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit die typisch is voor de oude cultuurlandschappen.

Sinds 2001 zijn hier de eerste pioniers actie's opgestart rond graan voor gorzen, een project van natuurpunt Velpe-Mene in en rond Hoegaarden.  11 kleine akkers werden aangelegd met als doel de achteruitgang van de akker fauna te stoppen. 

Dit pioniers project heeft 7 jaar het voorbeeld gegeven voor heel Vlaanderen en de overheid en is nu overgenomen door de overheid en omgezet in maatregelen rond beheersovereenkomsten met landbouwers.  

Maar dat het niet goed gaat met de akkerfauna is duidelijk, nog steeds staan talrijke iconische soorten onder druk en is de sound van het akkergebied in het Haspengouw bedreigd. Gerichte actie's zoals akkers, wintervoederplaatsen, onderzoek en inventarisatie gebeuren nog steeds in het kader van Graan voor Gorzen. 

Sinds 2021 zet Natuurpunt Velpe-mene zich in voor een nieuw pioniersproject. In het kader van groot landinrichtings project zijn we samen met de landbouwers een netwerk aan het uitbouwen van natuurlijke infrastructuur in het landbouwgebied om een robuste stuctuur uit te bouwen voor de bescherming van bedreigde akker natuur.

Naast de fauna (veldleeuwerik, grauwe gors, geel gors en blauwe kiekendief) is ook de immers flora sterk bedreigd.
Soorten die vroeger zeer algemeen waren zijn nu op één hand te tellen en staan op het punt om uit te sterven.  Een proef project voor het behoud van deze specifieke flora is opgestart.  Hier wordt de basis gelegd rond kennis en beheermaatregelen om soorten zoals eironde leeuwebek, spiesvormige leeuwebek, kleine wolfsmelk, klein en groot spiegelklokje, akkerbotterbloem en naakte Latyrus opnieuw kansen te geven.
Al deze soorten zijn gebonden aan graanvelden en extensieve landbouw percelen en komen op sommige plaatsen nog voor op onze kleine akkertjes . 

De uitbouw van het bestaande netwerk van kleine akkers en het opstarten van beheersmaatregelen is zeer kostelijk.
Het akkerbeheer gericht op de akkerflora is immers zeer intensief.
Naast de geschikte grond vinden is er ook een zeer intensieve bodem bewerking nodig van klaar leggen, tot vals zaaibed aanleggen, inzaaien en onderwerken. 
Door samen te werken met bedrijven en overheden kan Natuurpunt het verschil maken voor de biodiversiteit.