Na een jaar onderbreking konden vogelkijkers van Natuurpunt opnieuw een geslaagd broedgeval vaststellen in een nestkast, die ruim 70 meter hoog in een hoogspanningsmast op het terrein van de vroegere Electrabelcentrale Schelle, vlakbij de oevers van de Schelde staat.
Dit jaar zitten er opnieuw 3 jonge slechtvalken in de nestkast, die op vrijdag 5 mei door een medewerker van ELIA uit de nestkast werden gehaald. Daarna werden ze door een medewerker van de Ringdienst van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) gewogen, gemeten en geringd met een kleine officiële ring, met daarop een uniek nummer en tevens met een grotere metalen ring met daarop eveneens een uniek nummer. Met een telescoop kunnen vogelkijkers de code op de grotere ring aflezen en zo te weten komen waar de vogel vandaan komt en wanneer de vogel werd geringd.
Sinds de start van het project in 2001 zagen al 57 jonge slechtvalken het levenslicht in Schelle. Enkel in 2007, 2008, 2012 en 2022 waren er geen broedgevallen. De jonge slechtvalken in Schelle zijn momenteel 3 weken oud. Zodra ze 6 weken oud zijn starten ze met hun eerste vliegoefeningen en worden ze enkele maanden lang door hun ouders getraind in het vangen van prooien.
De slechtvalk is een vogelsoort die tot de verbeelding spreekt, het zijn krachtpatsers met een sterk lichaam, lange spitse vleugels en een paar krachtige poten. Slechtvalken zijn echte vogeljagers en een jagende slechtvalk is één van de meest spectaculaire natuurbeelden, die men in de natuur kan zien. Bij hun stootvluchten op vliegende prooivogels halen ze snelheden tot meer dan 250 kilometer per uur, wat hen tot de snelste vogels ter wereld maakt. De prooien worden in de lucht gegrepen en al vliegend meegenomen naar een hoge plaats of naar het nest, met daarin enkele hongerige jongen. Een nest bouwen doen slechtvalken niet, van nature broeden ze op richels van hoge rotswanden en sinds enkele decennia ook in grote nestkasten die op grote hoogte worden opgehangen, in Schelle in een hoogspanningsmast, op andere plaatsen tegen hoge schouwen van bedrijven of in hoge kerk- en kathedraaltorens.
Opmerkelijk was dat er tijdens het ringen van de jonge slechtvalken een juveniele zeearend over het terrein van Centrale Schelle vloog. Meer nog dan een slechtvalk is een zeearend een indrukwekkende verschijning, met een vleugellengte van ruim 2,40 meter, in Nederland wordt de zeearend dan ook terecht de vliegende deur genoemd.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief