Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Opgelet !  |  de cursus 'Vogels kijken voor echte beginners' is volzet

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
26 oktober 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Watersnippen | Luc Meert
zaterdag 3 november
Vogels kijken Noordelijk eiland
 
Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.
afspraak | 8u50 | Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u.
 
lijn.gif
 
 
foto | Kappen struweel Noordelijk eiland voorjaar 2018 | Erik De Keersmaecker
zaterdag 10 november
Kappen struweel op het Noordelijk eiland
 
Om de bekijkbaarheid van de plassen op het Noordelijk eiland optimaal te houden moet er af en toe wat struweel gekapt worden. Helpers zijn erg welkom, vooral om afgezaagde takken en boomstammen te versjouwen. Achteraf wordt het snoeihout verhakseld door medewerkers van het ANB.
Belangrijk: vrijwilligers die werken met een kettingzaag moeten verplicht gebruik maken van veiligheidskledij: zaagbroek, veiligheidsschoenen, veiligheidshandschoenen en veiligheids-helm.

afspraak | 9u15 | Rupeldijk Noordelijk eiland, ter hoogte van de betonnen blokken. Hou er rekening mee, dat als je met de auto komt, je niet op de dijk mag rijden en best parkeert aan de parking oude sluis. Bereikbaar via de Nijverheidstraat en Oude Sluisstraat. Of je neemt de veerboot van 9u aan de Rupeldijk in Schelle en wandelt links op de dijk tot de plaats van afspraak.
 
lijn.gif
 
 
Behaag..natuurlijk 2018
 
Behaag…Natuurlijk is ondertussen 25 jaar oud en nog steeds springlevend. Het aanplanten van streekeigen bomen en struiken, het plaatsen van bijenhotelletjes en het blijvend promoten om onze tuinen vogel- en dus ook bijen- en vlindervriendelijker in te richten heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. Als toemaatje worden dit jaar 3 soorten als Boom van het Jaar aangeboden en tevens zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

bestellen | kan tot woensdag 31 oktober 2018
info | over prijzen, samenstelling plantpakketten en te koop aangeboden planten en bijenhotelletjes op natuurpunt.be/behaag
 
lijn.gif
 
 
foto | Infostand tijdens Plantendag in de Schorre | Erik De Keersmaecker
Ledenaantal Natuurpunt Rupelstreek
klimt opnieuw boven 1.250
 
Eind 2017 stonden er precies 1.254 namen op de ledenlijst van Natuurpunt Rupelstreek, dat was het hoogste aantal ooit voor onze afdeling en een nettowinst van 54 nieuwe leden tegenover eind 2016.
Nu staan er opnieuw 1.254 namen op onze ledenlijst, 80 mensen wiens naam eind 2017 op onze ledenlijst stond hebben hun lidmaatschap voor 2018 niet hernieuwd. Inmiddels hebben we dus 80 nieuwe leden en 50 daarvan werden geworven door vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek, dat is een formidabele prestatie.

lidmaatschap vernieuwen | Eind 2018 komt er een vraag van Natuurpunt om het lidmaatschap voor 2019 te hernieuwen.
  • Bij leden met een domiciliëring loopt het lidmaatschap automatisch door en die hoeven dus ook niets te doen.
  • Leden die hun lidgeld jaarlijks betalen kunnen dit doen met een overschrijving die bij het Natuur.blad Winter zit.
  • Je lidgeld voor 2019 hernieuwen kan ook via deze website van Natuurpunt
    • Je moet je eerst aanmelden met je e-mailadres en wachtwoord waarna je automatisch op de pagina 'Hernieuw je lidmaatschap' komt.
    • Heb je dit nog niet dan registreer je je eerst met je lidkaartnummer en je e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord.
lidmaatschap cadeau doen | Op zoek naar een origineel geschenk? Geef je familie en vrienden een stukje natuur cadeau met een lidmaatschap van Natuurpunt! Jij betaalt het lidgeld, zij ontvangen het welkomstpakket en genieten van alle ledenvoordelen.

tijdschriften | Als lid van Natuurpunt kan je een bijkomend abonnement nemen op onze wetenschappelijke tijdschriften over natuurbeheer, -studie, vogels of zoogdieren.
 
 

Als inwoner van de Rupelstreek ontvang je naast het Natuur.blad ook het regionale Rupel.blad.
Alvast bedankt!
 
lijn.gif
 
 
foto | Uitgegraven oude kleiwagen op transport voor restauratie | Martijn Provost
Werkgroep Kleiputten Terhagen
krijgt Rumstse Cultuurprijs 2018 in de categorie
Herwaardering Industrieel landschapserfgoed
 
Het natuurgebied Kleiputten Terhagen werd eind 2016 eigendom van Natuurpunt om er voor te zorgen dat de natuur er bewaard en versterkt wordt. Maar naast de mooie natuur kan je er, tijdens een gegidste wandeling, ook een reis door de geschiedenis maken. 30 miljoen jaar geleden, in het Rupeliaantijdperk, werden in onze streek tientallen meters klei afgezet. Recentelijk werd deze klei ontgonnen voor de steenbaknijverheid.
De aan het natuurgebied grenzende Hoogstraat, nog op de oorspronkelijke hoogte, toont de omvang van de kleiuitgravingen en hoe de mens het huidige landschap vormde. Ook zie je de verschillende fases in techniek, van kleinere ondiepe putten tot de immense, door baggers afgegraven klei-ontginningen. Deze uitgravingen zorgen nu voor een heel gevarieerde natuur, wat het gebied zo uniek maakt.
In het gebied kom je nutsgebouwen tegen, zoals de voormalige smidse en de hoogspanningscabine. De constructie van dit ‘elektriciteitskot’ werd door vrijwilligers van Natuurpunt hersteld en op het dak is er nu een vogelkijkpunt.
De voormalige smidse wordt mogelijks een openluchtklasje en dit weekend werd nog een oude kleiwagen gerecupereerd. Werkgroep Kleiputten Terhagen wenst de geschiedenis van dit natuurgebied voor alle generaties te bewaren.
De waarde van het natuurgebied Kleiputten Terhagen en de inspanningen van Werkgroep Kleiputten Terhagen werden door de Cultuurraad van gemeente Rumst beloond met de Cultuurprijs van 2018 in de categorie "Herwaardering Industrieel landschapserfgoed".
 
lijn.gif
 
 
foto | Team Cummins in oude vloeibeemd Niels Broek
Team Cummins in oude vloeibeemd Rumst | Erik De Keersmaecker
Cummins-medewerkers helpen ons bij het natuurbeheer
 
De voorbije weken konden we weer volop genieten van de hulp van Cummins-medewerkers bij het afruimen van het maaisel in onze natuurgebieden. Dinsdag 8 oktober kregen we de hulp van 8 Cummins-medewerkers bij het opruimen van het maaisel in een oude vloeibeemd langs de Wullebeek in het Niels Broek. Zelf waren we er ook met 3 NP-vrijwilligers. En donderdag 18 oktober kregen we de hulp van 12 Cummins-medewerkers bij het opruimen van het maaisel in een oude vloeibeemd bij de Oude Nete-arm in Rumst. Zelf waren we er ook met 6 NP-vrijwilligers.
Die oude vloeibeemd is een klein, maar schitterend stukje natuur op nauwelijks enkele honderd meter van de Rumstse dorpskern. Een perceel, zoals er vroeger vele duizenden moeten geweest zijn, toen het nog volop krioelde van vele kleine beestjes en er overal huismussen tsjilpten.
Het Amerikaanse bedrijf Cummins is wereldleider op het vlak van dieselmotoren. In Europa heeft het een vestiging in de Catenbergstraat in Rumst, waar de verdeling van motoren en onderdelen voor Europa, Rusland, Azië en het Midden Oosten gebeurt. 
lijn.gif
 
 
foto | Egelhuisjes bouwen in Natuur.huis de Paardenstal | Erik De Keersmaecker
Egelhuisjes bouwen in Natuur.huis de Paardenstal
 
Zaterdagnamiddag 20 oktober werd het Natuur.huis voor enkele uurtjes omgetoverd tot een heuse werkplaats. Een 10-tal kinderen, schroefden er met de hulp van mama’s, papa’s, oma’s, opa’s en enkele vrijwilligers van Natuurpunt 5 egelhuisjes in elkaar.

In deze periode van het jaar kunnen we deze prachtige dieren helpen door hun een geschikte en veilige slaapplek aan te bieden. Wanneer binnenkort de temperaturen dalen en ze niet genoeg voedsel meer vinden gaan egels in winterslaap. Om energie te sparen verlagen ze hun ademhaling, laten ze hun lichaamstemperatuur dalen en valt de stofwisseling bijna stil. Tijdens de winterslaap verliezen egels 30% van hun lichaamsgewicht. Egels slapen niet de hele winter aan één stuk door. Soms worden ze wakker en gaan ze op stap. Bijvoorbeeld wanneer hun slaapplek niet warm genoeg is, verhuizen ze naar een ander nest. Ook tijdens zachte winters, waarin toch nog insecten te vinden zijn, kan de egel hele perioden wakker blijven.
 
lijn.gif
 
 
Tentoonstelling Ons Maritiem Erfgoed
 
Tot 28 oktober kan je in het Natiënhuis aan de Jordaenskaai 25 in Antwerpen een interessante tentoonstelling bezoeken, waarbij de Noordzee als Nautisch geheugen fungeert van de scheepvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog.

info | Ons Maritiem Erfgoed – tentoonstelling
 
lijn.gif
 
 
Koop de Natuur.kalender 2019
en steun de natuur in de Rupelstreek
 
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. Het thema is dit jaar Vogels. Open gevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalendergegevens. Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen | door een storting van 10 euro/kalender op rekening BE70 0013 5986 4925.
levering | gratis aan huis, voor zover je woont in de Rupelstreek
 
 
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP