Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt? Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
3  mei  2019
 
 
 
 
 
 
foto  |  Kokmeeuw  |  Fons Van den heuvel
zaterdag 4 mei
Vogels kijken op het Noordelijk eiland
 
Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking. Je hoeft niet in te schrijven. Iedereen is welkom!

afspraak  |  8u50  |  Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle  |  kaart  |  veerboot 9u, veerboot terug 12u
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Start zomerperiode Natuur.huis de Paardenstal  |  Steven Roels
Openingsmoment lokt 70 bezoekers
naar Natuur.huis de Paardenstal
 
Zondag 28 april mochten we een 70-tal bezoekers verwelkomen bij de start van de zomerperiode in het Natuur.huis. Bij die bezoekers heel wat buren van het Natuur.huis en dat doet ons bijzonder veel genoegen.
Ook heel wat Natuurpuntleden en vrijwilligers waren op de afspraak, net zoals Sandy Van de Velde en schepenen Tom Caluwaerts en Eddy Soetewey van gemeente Niel.
Veel lovende commentaar was er voor de nieuwe projecten die de voorbije weken in en aan het Natuur.huis gerealiseerd werden, met als belangrijkste blikvangers een pad in straatbakstenen, de natuurspeeltuigen en binnen de prachtige panorama-foto met een beeld van de plassen en rietkragen van Walenhoek.
Heel de tijd gingen de door de RSP-stappers gebakken pannenkoeken, die erg werden gesmaakt, bijzonder vlot over de toog.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Landschapsfoto Walenhoek in Natuur.huis de Paardenstal  |  Fons Van den heuvel
Werken voor een steeds mooier Natuur.huis
 
Voorafgaand aan het Openingsmoment van zondag 28 april werd door enkele vrijwilligers hard gewerkt in en om het Natuur.huis. Binnen en buiten werd flink gepoetst, muren werden afgewassen en ramen binnen en buiten gepoetst. Buiten werd er gewerkt aan de bouw van een fietsenstalling een avontuurlijk pad met grote boomschijven en een lange boomstam. Allemaal recuperatiematerialen die op die manier nuttig gebruikt worden. Tevens werd er gewerkt aan het plaatsen van een grote panoramafoto die nu als belangrijkste blikvanger fungeert en bezoekers aan het  Natuur.huis uitnodigt om een wandeling te maken in Walenhoek.
De foto is een werk van natuurfotograaf Jan Roofthooft en toont een beeld van één van de mooiste plekken van het natuurgebied
 
lijn.gif
 
 
foto  |  OLVI’s aan het werk in de Kleiputten Terhagen  |  Erik De Keersmaecker
OLVI’s aan de slag in de Kleiputten Terhagen
 
Vrijdag 26 april konden we opnieuw een groep OLVI’s verwelkomen in de Kleiputten Terhagen. In het kader van het project OLVI’s@work kunnen laatstejaarsstudenten van het OLVI Boom kiezen uit een ruim aanbod van activiteiten om daar een dagje gratis te werken.  
Uit ervaring weten we dat OLVI’s bijzonder hard kunnen werken en er stond dan ook een ruim takenpakket klaar. Taken die uitgevoerd werden waren o.a. het versjouwen van oude treinbiels en rails, het opruimen en afvoeren van oude ITONG-stenen die vroeger als verharding van de werfwegen gebruikt werden.
Een taak waarvan we vooraf niet wisten of ze uitvoerbaar was, was het doorzagen van oude transportbanden. Korte stukken van die transportbanden kunnen gebruikt worden als prima verstopplaatsen voor rugstreeppadden. Daar zullen we dus een andere oplossing voor moeten zoeken.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Nestvlotten Noordelijk eiland geplaatst  |  Erik De Keersmaecker
Nestvlotten Noordelijk eiland geplaatst
 
Een jaarlijks weerkerend karwei is het plaatsen van de nestvlotten op de plassen van het Noordelijk eiland. Maandag 22 april werd de klus geklaard. De 3 grote nestvlotten werden allen op de grote plas geplaatst.
Vooraleer de vlotten naar het midden van de plas getrokken werden, werd er een dikke laag schelpen op  aangebracht en in het midden werden op elk vlot enkele vierkante buizen gemonteerd.
Jonge vogels gebruiken die buizen als verstopplaats als er gevaar dreigt of om te schuilen voor de felle zon. Meteen na het plaatsen werden de 3 nestvlotten gekoloniseerd door kokmeeuwen, een fenomeen dat we sinds enkele jaren vaststellen. De kokmeeuwen starten dan meteen met het bouwen van hoge nesten met takjes en rietstengels. Hopelijk vinden de visdiefjes waarvoor de nestvlotten eigenlijk bestemd zijn, nog een plaatsje tussen de kokmeeuwen.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Opruimen omgevallen bomen in Bos N
Stormwinden van 10 maart blijven voor extra werk zorgen
 
Tijdens de weken na 10 maart hadden we de handen meer dan vol met het opruimen van omgewaaide bomen en afgebroken takken in onze natuurgebieden. Het meeste werk is intussen al enkele weken achter de rug. Nazorg blijft echter nodig, onze meer in het Bos N in Boom waar Natuurpuntvrijwilligers Herman en Paul op woensdag 17 april een omgevallen boom van het wandelpad moesten verwijderen.
 
lijn.gif
 
 
Natuurpunt zoekt vrijwilligers
voor Milieu- en Klimaatraad gemeente Niel
 
Woensdag 22 mei wordt in gemeente Niel een nieuwe Milieu- en Klimaatraad geïnstalleerd. Natuurpunt mag daar meerdere kandidaten afvaardigen. Momenteel is er reeds één kandidaat. Ben je zelf ook kandidaat om Natuurpunt in de nieuwe Milieu- en Klimaatraad te vertegenwoordigen, zend dan even een berichtje, met je naam, adres en motivatie naar: info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
RSP-stappers wandelen voor de Kleiputten Terhagen
 
 
In het kader van Expeditie Natuurpunt stappen de RSP-stappers op zondag 23 juni van Kortenberg naar Mechelen om geld in te zamelen voor het natuurgebied Kleiputten Terhagen in de gemeente Rumst.
Team RSP-stappers bestaat uit: Martijn Provost, Peter Alen, Bram Vanparys en Steven Roels.
Je kan ons team aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften, groot of minder groot zijn welkom en voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Alle info vind je op de teampagina van RSP-stappers

 
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

Facebook

TOP