Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt? Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
27  augustus 2019
 
 
 
 
 
 
foto  |  Laatvlieger in de vlucht  |  Yves Adams VILDA
zaterdag 31 augustus
Nacht van de Vleermuis in de Kleiputten Terhagen
 
Vanavond verwelkomen we onze kleine natuurliefhebbers, samen met hun mama of papa, oma of opa voor een heuse vleermuizenwandeling in de Kleiputten Terhagen. Vooraleer we op stap gaan langs grote en kleine plassen, langs restanten van de vroegere steenfabriek, door dreven en langs kleine graslandjes kunnen kinderen vleermuizentekeningen inkleuren, een tentoonstelling over vleermuizen bekijken, en een kwartiertje luisteren naar een voordracht over vleermuizen.
Als je zin hebt om mee op stap te gaan, dan ben je welkom vanaf 19u30 het chalet. Om 20u start een presentatie met allerlei weetjes over het leven van onze vleermuizen. Omstreeks 20u45 is het tijd voor actie: we gaan op stap! Goede stapschoenen en een fluo-vestje zijn aanraders. Achteraf kan je nagenieten van een drankje in het Natuur.huis.
 
afspraak  |  19u30  |  Onthaal Kleiputten Terhagen, bereikbaar via ingang Nieuwstraat 54 Terhagen. |  kaart  |  Volg daar de pijlen. Er is een fietsenparking en een kleine parking voor auto’s.
inschrijven  info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Huiszwaluwen Electrabelcentrale Schelle  |  Erik De Keersmaecker
zondag 8 september
Open Monumentendag Electrabelcentrale Schelle
 
Bezoek de unieke voormalige Electrabelcentrale of den Interescaut in Schelle. Het machtige hoofdgebouw gonst als vanouds van de activiteiten gedurende de Open Monumentendag. Natuurpunt Rupelstreek is er graag bij: aan de infostand verneem je wat de vereniging er doet, in de lucht en op de grond.
Wist je dat dit gebouw een van de grootste kolonies huiszwaluwen in de Rupelstreek huisvest? Met telescopen zoomen we in op de ruim 50 zwaluwnesten. Spannend: je gluurt ook ruim 70 meter hoger in het slechtvalkennest op het buurterrein van ELIA. Laat de slechtvalk zich zien?
En wat denk je van een exclusieve rondleiding over het doorgaans afgesloten terrein om 11u en 15u?
Met een ervaren natuurgids bezoek je het natuurgebied Maaienhoek en geniet je van de prachtige groenzones aan de Scheldedijk. Een buitenkans om dit gebied vol biodiversiteit te ontdekken!
 
afspraak  |  van 10u tot 18u  |  Voormalige Electrabelcentrale, Alexander Wuststraat 1 Schelle  |  kaart  |  Rondleiding met natuurgids om 11u en 15u.  |  De rondleiding duurt ca. 1,5 uur.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Poort NV De Beukelaer  |  Erik De Keersmaecker
zondag 8 september
Nazomer in de oude kleiputten
 
We wandelen in de vroegere kleiputten tussen Terhagen en Reet, waar de natuur haar gang is kunnen gaan nadat de kleiontginning er tientallen jaren geleden werd stopgezet. We genieten van enkele unieke plekjes en hopelijk van heerlijk nazomerweer.

afspraak  |  10u  |  poort NV De Beukelaer, Kardinaal Cardijnstraat, Terhagen - parking vlakbij rotonde einde Kapelstraat  |  kaart.
meebrengen  |  verrekijker, fototoestel, evt. loupe, hoge wandelschoenen of laarzen, zeker bij nat weer.
deelname  |  vooraf melden via SMS naar 0475/371473 of mail naar: mdmaesen@gmail.com
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Natuur.huis de Paardenstal  |  Erik De Keersmaecker
Natuur.huis de Paardenstal
Op stap met Watje, het waterratje…
 
Tijdens de openingsuren van Natuur.huis de Paardenstal kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar, samen met hun ouders of grootouders en gewapend met een rugzakje, met daarin een aantal doe- en weetopdrachtjes op stap gaan in de mooie Walenhoek.
Tot eind september is het Natuur.huis elke zaterdag en zondag open (14u tot 18u). In de periode oktober/april enkel de eerste zondag van de maand (13u tot 17u).  
Natuur.huis de Paardenstal ligt aan de Boomsestraat 221 Niel-Hellegat en is ook bereikbaar via het wegje achter de huizen Boomsestraat. |  kaart  |  Of te voet of met de fiets, vanaf de Rupeldijk, volg daar de wegwijzers.
info  www.natuurpunt.be/rupelstreek
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Lepelaars Noordelijk eiland  |  Pieter Van den Cruyce
Lepelaars op trek…
 
Waar die lepelaars vandaan kwamen en waar ze naartoe vliegen bleef echter een raadsel.
Van de 47 lepelaars die op 13 augustus op het Noordelijk eiland zaten droegen 10 vogels kleurringen. Bij één vogel stond er een lettercode op een witte ring, die lettercode werd doorgestuurd naar de Werkgroep Lepelaar Nederland en 2 dagen later wisten we reeds waar die vogel vandaan kwam.
De vogel werd op 20 juni 2019 als juveniel geringd op een broedplaats in het Krammer-Volkerak, 61 km noordelijk van het Noordelijk eiland en het was de eerste waarneming van deze vogel buiten de broedplaats.
Die gegevens smaakten naar meer.
Op vrijdag 16 augustus werden ruim 3 uur gespendeerd aan het bekijken van de kleurringen van 8 lepelaars. Geen eenvoudige opgave, doorgaans staan de vogels op één poot, de andere poot zit dan verborgen tussen de veren. De kleuren op de ringen zijn niet steeds goed te onderscheiden en in ons groepje vogelaars was er soms discussie of het nu een zwarte dan wel een donkerblauwe ring was.
Uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om bij 3 vogels de volledige combinatie aan de linker- en rechterpoot af te lezen en het resultaat daarvan lees je in de eerste zin bovenaan.
En lepelaar 1 in het rijtje slaat alle records, de vogel werd op 13 juni 2003 geringd als nestjong aan het Markizaat net over de Nederlandse grens. Daarna werd hij of zij 3 jaar niet meer gezien, tot 8 mei 2006 in de Scherpenissepolder op Tholen. In augustus 2008 werd de vogel gezien bij Bergen-op-Zoom.
In maart 2009 zat de lepelaar dan weer aan Ria Gernika in Noord-Spanje en een maand later in de kolonie lepelaars op Schiermonnikoog, waarschijnlijk als broedvogel. Daarna weer 3 jaar niets. In 2012 werd de vogel gezien in de Biesbosch en aan het Markizaat. En op 18 november 2014 zat de lepelaar als overwinteraar aan de Banc d’Arguin in Mauritanie, ongeveer 4.000 km verwijderd van de Lage Landen. En zo gaat het maar door tot de vogel in september 2015 en juli 2016 werd waargenomen in Doelpolder Noord.
Op 30 januari 2017 zit de lepelaar opnieuw aan de Banc d’Arguin in Mauritanie. In juli 2018 wordt de vogel opnieuw waargenomen in Doelpolder Noord, net zoals op 30 juni 2019. En een maand later zat de vogel dus op het Noordelijk eiland.
Dank aan Werkgroep Lepelaar Nederland voor de info over de 4 gekleurringde lepelaars en tevens voor het doorsturen van een foto met het nieuw type kleurringen, een ring met inscriptie van vier cijfers/letters. In Nederland begint die inscriptie steeds met de letter N.
 
foto  |  Net geringde jonge lepelaars  |  Werkgroep Lepelaar Nederland
 
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Tureluurs op het Noordelijk eiland  |  Pieter Van den Cruyce
Heerlijk vogels kijken op het Noordelijk eiland
 
De voorbije weken bleef het Noordelijk eiland de records aan elkaar rijgen. De 47 lepelaars op 13 augustus waren slechts een voorsmaakje voor wat er komen moest. Of wat gedacht van 72 tureluurs op zondag 18 augustus? Om dergelijke aantallen van eenzelfde soort steltlopers te zien moeten we doorgaans naar Zeeland, maar nu kon het dus ook even dichtbij op het Noordelijk eiland.
Voeg er dan nog rosse grutto, wulp, bosruiter, groenpootruiter, zwarte ruiter, witgat, oeverloper, watersnip, kemphaan, kluut, bonte strandloper aan toe en je vogellijstje is al goed gevuld. En dan vergeten we nog even de vogels, die er sowieso meestal zijn…
 
Het volgend rondje vogels kijken Noordelijk eiland gaat door op zaterdag 7 september  |  8u50  |  parking Tolhuis of om 9u veerboot Rupeldijk Schelle |  kaart  |  Heb je geen verrekijker? Geen nood, er worden verrekijkers ter beschikking gesteld, stuur vooraf wel een mail naar: debacker-vanlinden@telenet.be
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Plaatsen nieuwe wandelbrug Niels Broek  |  Steven Roels
Nieuwe wandelbrug in het Niels Broek
 
De wandeling door het Niels Broek werd opgenomen in de nieuwe kaart van het Wandelnetwerk Rivierenland en daar zijn we bijzonder blij mee. In het Niels Broek wandel je langs natte weilanden en door een elzenbroekbos, een biotoop dat zelfs Europese bescherming geniet.
Het onderhoud van de wandelpaden in het Niels Broek is dan ook een regelmatig weerkerend karwei en dat deden we op maandag 19 augustus. Een dag later waren we er opnieuw aan de slag dit keer voor het plaatsen van een nieuwe wandelbrug. Helpers waren: Jan, Steven, Harry, Yente, Jos en Erik
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

Facebook

TOP