Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt? Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
5  december  2019
 
 
 
 
 
 
Beeld uit 350ste Suske en Wiske album: de Nacht van de Narwal © Standaard Uitgeverij
zaterdag 7 december
opening tentoonstelling - de Narwal van Wintam herleeft
voorstelling 350ste Suske en Wiske-album - De Nacht van de Narwal
 
Natuurpunt Rupelstreek en Standaard Uitgeverij organiseren samen een pers- en info-moment naar aanleiding van het project: de narwal van Wintam en de voorstelling van het 350ste Suske en Wiske-album: de Nacht van de Narwal.
  • 13u tot 17u  |  vrij bezoek aan de tentoonstelling en het ZWOC.
  • 14u  |  persmoment en opening tentoonstelling: De narwal van Wintam.
  • 14u30  |  voorstelling 350ste Suske en Wiske album: De Nacht van de Narwal.
Peter Van Gucht en Luc Morjaeu, respectievelijk auteur en tekenaar van de Suske en Wiske-verhalen zullen ook aanwezig zijn en houden na het persmoment een signeersessie!

afspraak  |  13u – 17u  |  ZWOC – Strekdam Noordelijk eiland | kaart  
bereikbaar  |  via de Zeesluis Wintam (parkeren bij de Zeesluis), vandaar ongeveer 500 meter wandelen tot aan het ZWOC of met de veerboot Schelle/Wintam, de veerboot vaart op het uur en het halfuur, niet om 12u30. Laatste boot terug om 18u.

Het project: De Narwal van Wintam werd als een Scheldeheldenproject gecofinancierd door het Landinrichtingsproject Klein-Brabant en Zwijndrecht.

 
lijn.gif
 
 
Behaag natuurlijk 2018 in gemeente Schelle – foto: Erik De Keersmaecker
vrijdag 6 december en zaterdag 7 december
Behaag..natuurlijk-afhaling bestellingen
 
Bestellingen in het kader van Behaag..natuurlijk 2019 kunnen opgehaald worden op vrijdag 6 december in gemeenten Boom, Niel en Schelle en op zaterdag 7 december in gemeenten Hemiksem en Rumst-Terhagen en daarmee wordt de campagne Behaag..natuurlijk 2019 afgesloten, of toch niet helemaal…
 
lijn.gif
 
 
Behaag..natuurlijk biedt je de kans
om pakketjes met wilde bloemenzaden aan te kopen. 
 
De zaden in het mengsel zijn geselecteerd om bijen, vlinders en hommels aan te trekken. Het is een mengsel van éénjarigen, tweejarigen en vaste planten en het dient om de 3 tot 4 jaar opnieuw ingezaaid te worden. De bloeiperiode loopt van mei tot september op een zonnige standplaats.
Beste zaaiperiode = vroeg voorjaar of nazomer. De zaaidichtheid bedraagt 2,5 gram/m².
Eerste maaibeurt in oktober, daarna elk jaar 1 of 2 keer maaien, het maaisel moet afgevoerd worden. Tot eind januari 2020 kan je een bestelling plaatsen.

Meer info in de flyer
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Vogels kijken Noordelijk eiland – augustus 2019   |  Nel De Backer
Zaterdag 7 december: Vogels spotten op het Noordelijk eiland
 
Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.  

afspraak  |  8u50  |  Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u.
 
lijn.gif
 
 
Cursus Rivierkenner 2020
 
Deze cursus, een organisatie van Natuurpunt Rupelstreek, Regionaal Landschap Rivierenland en Toerisme Rupelstreek bestaat uit 3 theorie-avonden en 5 excursies en spitst zich toe op natuur-, rivier- en toeristische gidsen, alsook op geïnteresseerde streekbewoners die een brede kennis willen verwerven over de getijdenrivieren in onze regio.
Experts belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken: ecologie, biodiversiteit, natuurontwikkeling, cultuurhistorie, waterbeheersing en ruimtelijke planning. Zij schetsen een verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van het rivierenlandschap.

deelnameprijs  |  bedraagt 75 euro en het aantal deelnemers wordt beperkt tot 50 deelnemers.
Voor de organisatie van de cursus Rivierkenner 2020 krijgen we financiële steun van de provincie Antwerpen en de medewerking van de volgende partners: gemeenten Hemiksem, Niel en Boom, de stad Mechelen, Universiteit Antwerpen, onderzoeksgroep ECOBE, het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Waterbouwkundig Laboratorium en de Vlaamse Waterweg NV.

inschrijven  |  Aarzel zeker niet te lang om in te schrijven, via: www.rlrl.be/rivierkenner
Bij de cursussen Rivierkenner 2012 en 2014 was de cursus in minder dan een maand volzet.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Wulp  |  Fons Van den heuvel
zaterdag 14 december
Vogels kijken in de polders van Kruibeke
 
Samen met het Noordelijk eiland en het Zennegat horen de polders van Kruibeke bij de beste vogelkijkgebieden in ons rivierenland. In deze periode van het jaar kunnen we er met wat geluk een 6-tal ganzensoorten bekijken en mogelijk ook grote groepen smienten en wulpen. De wandelafstand bedraagt ongeveer 6 km. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.  
Na de wandeling kan je meegenieten van de gezelligheid van eetcafé ’t Steencaycken voor een gezamenlijk avondmaal, wel vooraf inschrijven.

afspraak  | 14u tot 16u30  |  Veersteiger Callebeekveer, einde Callebeekstraat Hemiksem, veerboot 14u en veerboot terug om 16u30.
inschrijven  |  stort 10 euro (voor 30/11) op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek. Dit bedrag wordt in mindering gebracht bij je onkosten in eetcafé ‘t Steencaycken.
 
lijn.gif
 
 
Natuurpunt Rupelstreek en het Geopark Schelde Delta
 
Samen met 59 andere partners ondertekende Natuurpunt Rupelstreek op donderdag 28 november in het provinciehuis in Antwerpen de intentieverklaring voor de oprichting van het grensoverschrijdend Geopark Schelde Delta. Met deze ondertekening werd een belangrijke stap gezet voor het vormgeven van het Geopark en de kandidaatstelling bij UNESCO. Initiatiefnemers zijn de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant, Zeeland en EGTS Linieland van Waas en Hulst.
Wereldwijd zijn er slechts 147 Geoparken in 41 landen. Op dit moment hebben Nederland en België er beiden één: Geopark De Hondsrug in de provincie Drenthe en Geopark Famenne-Ardenne in de provincie Luxemburg.
De status van UNESCO Global Geopark is een keurmerk voor de bijzondere geologische en landschappelijke waarden van het gebied. De begrenzing van het gebied moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Het kwaliteitskeurmerk brengt geen extra restricties maar juist wel extra status met zich mee.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Opladen hakselhout voor wandelpaden in Kleiputten Terhagen  |  Maarten Wielandts
3-dubbel cadeau voor de Natuur tijdens de Dag van de Natuur
 
Zaterdag 23 november waren niet minder dan 3 groepen vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek aan de slag voor de natuur in onze regio.

In een weiland langs de Broeklei in Niel werden 13 knotbomen geknot. Vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek werken reeds lang aan de bescherming van de knotboom in het landschap. Knotbomen zijn immers, samen met hagen, houtkanten en poelen belangrijk als aankleding van het landschap, daarenboven zijn ze erg belangrijk als leefruimte van planten en dieren. Het knotten en het opruimen van het snoeihout werd uitgevoerd door 10 vrijwilligers.

In de Kleiputten waren 2 teams actief. Eén team heeft gewerkt aan het uitspreiden van hakselhout op de meest gladde delen van het wandelpad en op de toegangsweg naar het chalet. Terwijl een ander team gewerkt heeft aan het vrijmaken van de noordelijke oever van de visvijver en gestart is met het verwijderen van asbestplaten langs de oever van die vijver.

foto  |  Opruimen snoeihout knotwilgen knotten weiland Broeklei   |  Kris De Keersmaecker
 
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Snoeien fruitbomen Kelderijlei 2017  |  Francis Mertens
zaterdag 7 december
Wintersnoei appelaars en perelaars in Kelderijlei
 
Om fruitbomen, zowel hoogstam, halfstam als laagstam, optimaal te verzorgen is een regelmatige vormsnoei zeker geen overbodige luxe. Deze snoeiles biedt je de kans om met een deskundige begeleiding een snoeiles mee te maken.

afspraak  |  14u natuurgebied Kelderijlei, bereikbaar via de Steenwinkelstraat, ter hoogte van huisnummer 132 Kelderijlei inrijden tot aan slagboom.
bijdrage  |  Velt- en Natuurpunt-leden: 3 euro, niet-leden: 5 euro.
Elke fruitliefhebber is welkom op deze snoeilessen !
Voor meer info  |  Francis Mertens  |  tel 03/887.15.24
 
lijn.gif
 
zaterdag 7 december en zondag 8 december
Oxfam Cadeaudagen
 
Wereldwinkel Hemiksem/Niel/Schelle nodigt je uit op hun jaarlijkse cadeaudagen.

Inspiratie vind je in hun flyer

afspraak  |  hal gemeentehuis Schelle  |  zaterdag van 13u tot 18u en zondag van 10u tot 17u.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Repair Café juni 2018  |  Francis Mertens
zaterdag 14 december
Repair Café in gemeente Schelle
 
Gemeente Schelle organiseert opnieuw een Repair Café in de hal van het gemeentehuis van Schelle.
Elektriciens, naaisters, fietsenmakers en messenslijpers staan klaar om je te helpen bij alle mogelijke reparaties. Samen de afvalberg verkleinen is het doel, we gooien immers ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn.
Via het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis op een plezante manier overgedragen. Spullen hoeven niet weggegooid te worden, wat de grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken beperkt.

afspraak  |  van 14 tot 17 uur  |  gemeentehuis Schelle, Fabiolalaan 55, gratis inkom
organisatie  |  gemeente Schelle, met steun van Netwerk Bewust Verbruiken
info  |  Francis Mertens  |  francismertens@hotmail.com  |  0484/50.03.56
 
lijn.gif
 
 
Help de natuur en koop de Natuur.kalender 2020!
 
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden, de Natuurpuntkalender 2020 is een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van bekende natuur- en landschapsfotografen. Opengevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. 

bestellen  |  door een storting van 10 euro op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek. Met de aankoop steun je onze projecten voor meer en betere natuur.
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

Facebook

TOP