Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.bladSteun expeditie Natuurpunt

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Op 23 en 24 juni fietsen 4 vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek, Wim, Dirk, Peter & Martijn, samen meer dan 1000 kilometer bij elkaar ten voordele van het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
Geef ze een duwtje in de rug  en sponsor hun kilometers via hun teampagina. Met 4 cent per kilometer geef je een duwtje van 40€ (waarwan je trouwens 18€ kan recupereren via je belastingen). Je gift kan je online verrichten met bank- of kredietkaart.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
25 april 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Kleine mantelmeeuw | Fons Van den heuvel
donderdag 26 april
Info-avond meeuwen
 
Wat weten we eigenlijk over die grote, witte vogels die dagelijks hoog boven over onze hoofden vliegen. Die we met vele tientallen, soms zelfs honderden vogels op akkers en velden zien zitten. Welke meeuwensoorten zitten er? Waar komen ze vandaan en waar vliegen ze naartoe?
Een antwoord op die vragen krijg je van Wouter Van Assche, begeesterd vogelkijker en trekteller Trektelpost Noordelijk eiland.
afspraak | 19u30 | Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat
info | wouter_van_assche@hotmail.com
inkom | gratis
 
lijn.gif
 
 
foto | Openstelling Kleiputten Terhagen | Fons Van den heuvel
Kleiputten Terhagen | opnieuw vollen bak
 
Met bijzonder veel genoegen kijken de vrijwilligers van Natuurpunt terug op de 2de Opendeurdag van zondag 15 april. De voorbije maanden, weken en zelfs dagen vooraf werd er hard gewerkt om alles tijdig klaar te krijgen voor wat het belangrijkste moment van de dag moest worden, de permanente openstelling van het noordelijk deel van het natuurgebied. Via 2 inkompoorten, die vanaf nu altijd open staan, kunnen wandelaars en natuurliefhebbers genieten van de natuur in dit voormalig kleiontginningsgebied.
Met ongeveer 300 bezoekers was het een meer dan geslaagde opendeurdag, onder de bezoekers ook burgemeester Geert Antonio en schepen Wendy Weckhuysen van gemeente Rumst, deputé Rik Rottger van provincie Antwerpen en Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt.
Gidsen van Natuurpunt stonden klaar om tijdens de voor- en namiddag groepen rond te leiden, bij die groepen ook schepenen en gemeenteraadsleden van gemeente Boom en gemeente Rumst.
Achter de pannenkoekenbakplaat stonden de RSP-trappers, die op 23 en juni deelnemen aan Expeditie Natuurpunt. Mooi was ook dat 8 bezoekers aan de Opendeurdag die dag lid werden van Natuurpunt.
Het wandeltraject in de Kleiputten Terhagen maakt deel uit van een groter geheel, waarbij ook het buurgebied, eigendom van provincie Antwerpen kan bezocht worden.
Het startpunt van een wandeling door beide gebieden situeert zich aan de gerestaureerde poort De Beukelaer aan de Kardinaal Cardijnstraat in Terhagen. De inkompoorten situeren zich aan het Keibrekerspad en aan de oude Hoogstraat (Oriëntatietafel).
 
lijn.gif
 
 
foto | Opruimen snoeihout door medewerkers Team Cummins | Erik De Keersmaecker
Team Cummins aan de slag in Kleiputten Terhagen
 
Donderdag 19 april mochten we 2 teams Cummins-medewerkers verwelkomen in de Kleiputten Terhagen. Tijdens de voormiddag kregen we de hulp van 9 Cummins-medewerkers. Diverse soorten afval van een sluikstort werden afgevoerd naar 2 grote afvalcontainers, die door gemeente Rumst ter beschikking werden gesteld. Greppels werden gegraven op wegen en paden waar telkens grote plassen regenwater blijven staan. Op het wandelpad werden diepe sporen van een terreinwagen weggewerkt.

Na de middag de hulp gekregen van 10 Cummins-medewerkers. Ook weer opruimen van allerlei soorten afval dat opgestapeld lag in de oude smederij van de vroegere steenfabriek. Onder het afdak van de vroegere transportbandgebouw werd al het materiaal netjes gestockeerd en in de omgeving van de parking werden grote hopen afvalhout opgeruimd.
 
lijn.gif
 
 
foto | Infostand en RSP-trappers in de Schorre | Erik De Keersmaecker
Opening toeristisch seizoen
topmoment voor vrijwilligers Natuurpunt
 
Met ruim 2.000 bezoekers was de opening van het toeristisch seizoen door Toerisme Rupelstreek op zondag 22 april in de Schorre in Boom een absoluut succes. Tussen de vele standen ook een infostand van Natuurpunt Rupelstreek, zij aan zij met de pannenkoekenbakkende RSP-trappers. Hun noeste arbeid heeft hen zeker geen windeieren gelegd. Aan onze infostand was het bij momenten ook gezellig druk, en dat leverde uiteindelijk 4 nieuwe Natuurpuntleden op. Tijdens het lange weekend van 20 en 21 mei zijn we opnieuw present in de Schorre, met op zondag 20 mei het kinderfeest Schorremorrie en op maandag 21 mei de Planten- en Ambachtenmarkt.
 
lijn.gif
 
 
foto | Dr. Rolf Peinert in NH de Paardenstal | Erik De Keersmaecker
Plastic soup
op ons bord in Natuur.Huis de Paardenstal
 
Donderdag 12 april was Natuur.huis de Paardenstal het decor van een info-moment waarbij de problematiek van het zwerfvuil langs straten en pleinen en de “Plastic soup” in onze rivieren, zeeën en oceanen centraal stond.
Sprekers waren Eddy Stuer, Pol Segers en Hein Vandendriessche van ALR (Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek) en met hun drieën zorgden ze ervoor dat de talrijke bezoekers een stevige brok “Plastic soup” op hun bord kregen. Die “Plastic soup” in onze zeeën en oceanen is een wereldwijd probleem, waarvan de gevolgen op dit moment nog niet te overzien zijn. Dat die momenteel al ontzettend groot zijn, kregen de bezoekers te horen van de 4de spreker: dr. Rolf Peinert, een Duitse marine-bioloog en expert inzake dit wereldwijd milieu-probleem. Een globale oplossing voor de Plastic soup is er nog steeds niet, maar dat statiegeld op drankverpakkingen al een deel van de oplossing is, staat wel als een paal boven water.
Natuurpunt Rupelstreek hoopt dan ook dat de 5 Rupelgemeenten snel zullen toetreden tot de Statiegeldalliantie. Een verbond van Vlaamse en Nederlandse organisaties, lokale overheden, verenigingen en bedrijven.
 
lijn.gif
 
 
foto | Workshop uilenballen pluizen | SLS Schelle
Workshops uilenballen pluizen
voor de 6de jaars Sint Lutgardisschool
 
Naar jaarlijkse gewoonte gingen de leerlingen van het 6de leerjaar van Sint-Lutgardisschool uit Schelle, op bosklassen in de Voerstreek. Van 26 maart tot 30 maart logeerden ze in de Jeugdherberg "De Veurs" in
Sint-Martens-Voeren en konden ze genieten van de prachtige natuur van de Voerstreek.
Op woensdag 28 maart werden aan de leerlingen verschillende workshops aangeboden die te maken hadden met bos en natuur. Zo was er dit jaar ook weer een workshop uilenballen pluizen onder begeleiding van Natuurpuntvrijwilliger Luc Verhaegen. De meeste leerlingen gingen met erg met veel enthousiasme aan de slag, bij sommigen was er toch enige aarzeling om ermee te beginnen. Toch bleek het voor alle leerlingen een bijzonder leuke en leerrijke ervaring te zijn.
 
lijn.gif
 
 
Wandeling van het jaar 2018
Stem voor 'Nen Nielse Oemweg'
 
De voorbije maanden werd erg nauw samengewerkt met gemeente Niel, Toerisme Rupelstreek en Street-Artkunstenaar Kanter voor de realisatie van een nieuwe wandelbrochure: Nen Nielse Oemweg.
De wandeling start aan het gemeentehuis van Niel en loopt ook door het Niels Broek, Walenhoek en eveneens langs Natuur.huis de Paardenstal. Tijdens de wandeling maak je kennis met natuur, erfgoed en kunst.
Wandelbrochures zijn beschikbaar bij Toerisme Rupelstreek, gemeente Niel en in Natuur.huis de Paardenstal
Inmiddels werd de wandeling door provincie Antwerpen geselecteerd voor de competitie: Mooiste wandeling van het jaar 2018. Stem Nen Nielse Oemweg tot mooiste wandeling van de provincie via de volgende LINK:
 
lijn.gif
 
 
RSP-trappers in Expeditie Natuurpunt
steun ons team!
 
Net zoals vorig jaar kunnen we supporteren voor een team uit onze Rupelstreek. Team RSP-trappers bestaat uit: Dirk Meersman, Martijn Provost, Peter Alen en Wim Huybrechts. Steven Roels is hun coach.
Streefdoel is centen verzamelen voor het
natuurgebied Kleiputten Terhagen en daarbij proberen net zo snel te zijn als ons snelste Vlaamse amfibie, de mystieke RSP.
Op zaterdag 23 en zondag 24 juni fietsen ze van Hasselt naar Mechelen, met onderweg een overnachting. Via een flinke omweg fietsen ze zo een afstand van ruim 1000km (260 km x 4) samen.
alle info | vind je op de teampagina van de RSP-trappers. Je kan ons team aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften (groot of minder groot) zijn welkom, voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP