Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht, het meest recente kan je hieronder lezen, ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
13 september 2017
 
 
 
 
 
Header
 
zondag 17 september
Welkom in de Kleiputten Terhagen
 
Vrijwilligers van Natuurpunt werken momenteel volop aan de voorbereiding van de eerste opendeurdag in de Kleiputten Terhagen. De voorbije weken werden er reeds 1500 mooie kleurenflyers huis aan huis gebust in Terhagen en enkele buurstraten in Boom en Rumst. Een voormalige visserskantine werd opgeknapt en ingericht als onthaalpunt. Wandelpaden en een gebouwtje dat als kijkpunt kan fungeren werden opgeknapt. Tevens wordt gewerkt aan de afbakening met het buurterrein van Steenfabriek Wienerberger, een terrein waar nog steeds klei gedolven wordt.
Gidsen van Natuurpunt staan klaar om je te ontvangen en samen met jou op stap te gaan in dit voormalige kleiontginningsgebied. Afspraak voor de eerste wandeling om 8u30 aan het onthaal.
Een 2de wandeling start omstreeks 11u. Na de middag staan er nog wandelingen om 14u en 15u op het programma.

afspraak | 8u30 tot 18u | onthaal Kleiputten Terhagen, bereikbaar via ingang Nieuwstraat 54 Terhagen, volg daar de wegwijzers naar het onthaalpunt.
 
lijn.gif
 
Header
 
zaterdag 23 september
Daguitstap naar de Visbeekvallei
 
Vandaag maken we samen met onze buren van Natuurpunt Aartselaar en Natuurpunt Hobokense polder een daguitstap naar de Visbeekvallei. Met het Europese project “LIFE Visbeek” werd de natuur in het gebied hersteld om bedreigde habitats en soorten terug kansen te geven. Tijdens de namiddag bezoeken we een ander natuurgebied in de buurt. Welk dat zal zijn, wordt nog in beraad gehouden.

afspraak | 8u30 | parking kerk H.Hart (A12) Antwerpsestraat/Eikenstraat Boom
meebrengen | verrekijker | een picknick en eventueel een drankje voor onderweg | stevige wandelschoenen (namiddag), voor de wandeling in Visbeekvallei kunnen laarzen nodig zijn
info | peter.vanelsacker@skynet.be
deelnameprijs | 3 euro (gids Visbeek), te betalen bij begin van de wandeling.
kostendelend samenrijden | 7 eurocent/km
vooraf inschrijven | via info@natuurpuntrupelstreek.be
foto | Grote bonte specht | Fons Van den heuvel
 
lijn.gif
 
Header
 
zondag 24 september
Hemiksem plant aan – infomarkt
 
Tijdens deze infomarkt krijg je info en plantadvies over ecologisch tuinieren en het aanplanten van streekeigen en autochtone planten in je tuin. Vrijwilligers van Natuurpunt en Velt en medewerkers van Regionaal Landschap Rivierenland staan klaar om je daarbij te helpen. En wat meer is, je kan er al meteen een bestelling plaatsen in het kader van Behaag..natuurlijk 2017. Een campagne van Natuurpunt in samenwerking met 29 Antwerpse gemeenten, waaronder de 5 Rupelgemeenten.

afspraak | 13u – 16u | hoeve Assestraat (ter hoogte van huisnummer 16) Hemiksem
 
lijn.gif
 
Header
 
Behaag..natuurlijk brengt leven in onze tuinen
 
Behaag…natuurlijk is ondertussen 24 jaar oud en nog steeds springlevend. Dit jaar worden weer haagpakketten aan een gunstige prijs te koop aangeboden. De winterlinde en okkernoot worden gepromoot als bomen van het jaar. Dit jaar bieden we opnieuw bijenhotelletjes te koop aan.

Tot vrijdag 27 oktober kan je een bestelling plaatsen. De bedeling van het plantgoed heeft plaats op vrijdag 24 november in Schelle en op zaterdag 25 november in de overige gemeenten. Info over prijzen en samenstelling plantpakketten vind je op www.natuurpunt.be/behaag

In de 5 Rupelgemeenten kan men op de volgende plaatsen terecht voor een bestelling:
- Gemeente Boom | Gemeentehuis, eerste verdieping, Dienst Leefmilieu
- Gemeente Hemiksem | Administratief Centrum (Sint-Bernardusabdij), Technische dienst
- Gemeente Niel | Infobalie gemeentehuis
- Gemeente Rumst (Reet-Terhagen) | Gemeentehuis - dienst Leefmilieu - eerste verdieping
- Gemeente Schelle | Milieudienst eerste verdieping gemeentehuis

Eventueel kan je ook een bestelling plaatsen via info@natuurpuntrupelstreek.be.
Let op| een bestelling is enkel geldig na bevestiging van de bestelling en betaling
foto | Bijenhotel – model 'den Atelier'
 
lijn.gif
 
 
Team Cummins aan de slag in de Kleiputten Terhagen
 
Donderdag 7 september konden we opnieuw rekenen op de hulp van het bedrijf Cummins uit Rumst voor het uitvoeren van natuurbeheerwerken. Team Cummins was opnieuw een internationaal team, met medewerkers uit Duitsland, Nederland, Italië en Groot-Brittannië. De werktaal was dan ook ons beste Engels en af en toe ook wat Duits en Nederlands.
Uitgevoerde taken waren: het maaien van de grasstrook voor het chalet en deel voor de visvijver, het verwijderen opschietende kruiden en boompjes op de betonplaat voor het chalet, het plaatsen van boomstammetjes voor de visvijver, het verbeteren van het pad naast de visvijver, het deels maaien van het wandelpad, het verwijderen van struweel voor een gebouwtje en het opvullen van putten in het achterwegje.
Het werkmoment werd afgesloten met een wandeling naar enkele kijkpunten op het noordelijk wandelpad. Voor de groepsfoto kozen we voor een plek bij een van de restgebouwtjes in de kleiputten: een gebouwtje dat bewaard wordt als een herinnering aan de periode van de kleiontginning en kan ingericht worden als verblijfplaats voor vleermuizen. Op een muur prijkt een tekening van Street Art-artiest DZIA.
foto | Team Cummins in de Kleiputten Terhagen | Erik De Keersmaecker
 
lijn.gif
 
Header
 
Open Monumentendag lokt
80 bezoekers naar Natuur.huis de Paardenstal
 
Met veel genoegen kunnen de vrijwilligers van Natuurpunt en het NEA (Niels Erfgoed Archief) terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag 2017 in Natuur.huis de Paardenstal.
Op de voor- en namiddagwandeling konden we een 50-tal deelnemers verwelkomen en die belangstelling leerde ons dat de combinatie natuur/erfgoed steeds goed scoort. In het Natuur.huis stonden niet minder dan 9 vrijwilligers van Natuurpunt klaar om de bezoekers te verwelkomen en daar konden ze een kleine tentoonstelling en een natuurfilm bekijken of gewoon even gezellig tafelen, met een streekbiertje of een tas koffie of thee.
Tot eind september is het Natuur.huis nog elke zaterdag en zondag open, vanaf oktober gaat het Natuur.huis in wintermodus en is het nog enkel de eerste zondag van de maand open, telkens van 13u tot 17u.
De werken voor de renovatie van het Natuur.huis gaan intussen onverminderd verder en als alles loopt zoals gepland zouden die eind september moeten afgerond zijn.
foto | Start erfgoed/natuurwandeling bij Natuur.huis de Paardenstal
met Vic Van Dijck Niels Erfgoed Archief | Erik De Keersmaecker
 
lijn.gif
 
Header
 
Nieuwe combi natuur/erfgoedwandeling in opmaak
 
Momenteel werken Toerisme Rupelstreek, de gemeente Niel en vrijwilligers van Natuurpunt en het Niels Erfgoed Archief aan de opmaak van een nieuwe wandelroute, waarbij natuur en erfgoed de belangrijkste thema’s zijn. Streefdoel is dat de wandelbrochure klaar is tegen de lente van 2018.
Een mooi moment om de wandelroute in te wandelen. De wandelroute start aan de parking van het Tolhuis op de Rupeldijk en loopt via de Broeklei en de Nielse dorpskern naar Walenhoek, om dan via de oude steenbakkerswijken Noeveren en Hellegat terug te keren naar Niel en vervolgens via de Rupeldijk en het Niels Broek, terug naar het startpunt. Een verkorte route zal aan het gemeentehuis van Niel starten.
Onderweg is er ook aandacht voor nieuwe feiten, zoals een prachtig kunstwerk van Street-Art artiest Kanter tegen de gevel van de sporthal in Niel, met de afbeelding van een libel en de daarin verborgen sportelementen.
foto | Kunstwerk Kanter tegen gevel Sporthal Niel
 
lijn.gif
 
Header
 
Terreinploeg Natuurpunt aan de slag in het Niels Broek
 
Maandag 11 september werd gestart met het jaarlijkse maaibeheer door een 6 man sterke professionele terreinploeg van Natuurpunt met een speciaal voor dit werk aangepaste tractor en bosmaaiers van de weilanden, rietstroken in het Niels Broek. Tevens wordt gewerkt aan het maaien van de bermen in de Broeklei en het maaien van riet en opschietende elzen rond de poelen en een herstelde vlasrootput.
Jos Laevaert, vrijwilliger bij Natuurpunt en met hart en ziel verbonden aan het Niels Broek volgt alles nauwlettend op. Doorgaans duurt het maaiwerk ongeveer een vijftal werkdagen.
foto | Prachtig maaiwerk door terreinploeg Natuurpunt in het Niels Broek
 
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP