Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.bladSteun ons

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
9 februari 2018
 
 
 
 
 
Header
 
foto | Wintertaling | Fons Van den heuvel
zaterdag 10 februari
Rondje vogels kijken Noordelijk eiland
 
Ditt keer gaat het maandelijks rondje vogels kijken aan het Noordelijk eiland een week later door. Het Noordelijk eiland staat steeds garant voor een grote portie vogels, maar misschien zorgt het huidige winterweer wel voor enkele leuke verrassingen. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking. Kom maar af, je bent altijd welkom!

afspraak | 8u50 | Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u.
 
lijn.gif
 
Header
 
foto | Closterium karnakense | Roland Luts (Werkgroep Micrasterias)
Kleiputten Terhagen
Eerste vondst van sieralg
 
Woensdag 24 januari ging Dirk Meersman met enkele leden van Micrasterias, de sieralgenwerkgroep van Natuurpunt op stap in de Kleiputten Terhagen en daar hebben ze een wel bijzondere ontdekking gedaan.
In één van de oude baggerputten vonden ze een nieuwe sieralg en primeur voor ons land: Closterium karnakense. Een sieralg die haar naam dankt aan de eerste vondst in 2003, in een vijver in de buurt van de tempels van Luxor in het Egyptische Karnak.
Tussen het Breekbaar kransblad, een kranswier dat het voornaamste voedsel uitmaakt van de krooneenden die momenteel in het gebied vertoeven, werd de microscopische sieralg ontdekt. Na het doorploegen van internationale literatuur door leden van de Werkgroep bleek het te gaan om Closterium karnakense. De determinatie is intussen bevestigd door Dr. Peter Coesel, verbonden aan de universiteit van Amsterdam en auteur van de soort.
Closterium karnakense groeit graag in voedselrijk, elektrolietrijk water. Dat is een milieu dat weinig aantrekkelijk is voor sieralgen en dan ook vaak alleen maar weinig kieskeurige soorten trekt. Maar tegelijk vind je er ook een klein aantal specialisten die dan meestal vrij zeldzaam zijn. De nieuwe soort is sindsdien nog maar op een zeer beperkt aantal plaatsen gevonden. Onder meer in Nederland, Duitsland en Zuid-Italië.
De vondst van Closterium karnakense in de Kleiputten Terhagen is de eerste voor Vlaanderen en ook voor België. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat er andere vindplaatsen ontdekt worden door gericht te zoeken, in plantenrijke diepe waters met helder water. Wordt dus zeker vervolgd !
Bron | Natuurbericht 5/2/2018
Tekst | Roland Luts en Jos Gysels, werkgroep Micrasterias
 
lijn.gif
 
Header
 
foto | Groene spechten - Streek-Art kunstwerk DZIA | Erik De Keersmaecker
Kleiputten Terhagen
DZIA zorgt voor een nieuwe verassing!
 
Nauwelijks enkele weken nadat Street -Art-kunstenaar DZIA ons verraste met een reuzegrote ijsvogel tegen de zuidgevel van het kijkpunt in de Kleiputten Terhagen, heeft hij ons opnieuw verrast met een kunstwerk. Tegen de gevel van een ander gebouwtje prijkt nu het beeld van enkele groene spechten. Prachtvogels, met een karakteristieke roep, die nu bijzonder actief zijn.
Waar DZIA z’ijn inspiratie vandaan gehaald heeft, weten we niet. Was het misschien de cover van het Rupel.blad januari 2018 met op de cover een prachtige foto van een groene specht, een foto van onze huisfotograaf Fons Van den heuvel?
 
lijn.gif
 
Header
 
foto | Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek | Luc Verhaegen
Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek
 
GEWOON GEZELLIG - Voor het 2de jaar op rij ging de jaarlijkse ledenavond van Natuurpunt Rupelstreek door in het PC de Mikman in Schelle, waar we op zaterdagavond 27 januari 57 Natuurpuntleden mochten verwelkomen. Met 52 beelden werd er teruggekeken op de activiteiten en projecten van het voorbije jaar. Het merendeel van deze projecten loopt dit jaar gewoon verder, het vooruitkijken naar het nieuwe jaar werd dan ook beperkt tot 12 beelden. Tussendoor werden natuurbeelden getoond van enkele jonge natuurfotografen: Fleur van Beeck, Alexander Mampaey, Noor Janssens, Robin van Hoofstat, Thomas en Mathias de Rijcke. En tevens een beeldenreeks van de eerste opendeurdag in de Kleiputten Terhagen.
De kennis van beelden van planten in logo’s van bedrijven, vlaggen en zelfs muziek werd getest tijdens de “foute” plantenkwis. Ilse, Diether en Luc zorgde voor een voorbereiding en organisatie van de ledenavond en dat verdient een dikke dank U!
 
lijn.gif
 
Header
 
foto | Boottocht op de Schelde, Rupel en Dijle | Herman Killens
Boottocht op de Schelde, Rupel en Dijle
 
IJSKOUD, MAAR IJZIG MOOI! - Met 86 passagiers aan boord van de Mozart op zaterdag 3 februari was de boot goed gevuld. Aan de veersteiger langs de Rupel in Schelle metéén een goede start met aan de overkant: blauwe reiger, kleine en grote zilverreiger. De Schelde tussen de Rupelmonding en het Callebeekveer bracht krakeenden, aalscholvers en futen. Het traject langs de Rupel en het stukje Dijle tot bij het Zennegat toonde perfect dat onze rivieren op dit moment bij de vogelrijkste plaatsen van Vlaanderen horen. Kleine zilverreigers, wilde eenden, krakeenden, pijlstaarten, wintertalingen en zelfs enkele kuifeenden en bergeenden lieten zich prima bekijken vanop de boot. De Schelde tot aan de Durmemonding bracht grotere aantallen bergeenden op de brede slikplaten en verrassend was toch wel een lepelende lepelaar langs de Schelde ter hoogte van Rupelmonde.
Wim Mertens, vrijwilliger bij Natuurpunt Hobokense polder en werkzaam bij het INBO toonde zich een prima spreker en kenner van onze rivieren.
Piet Stroobants, één van de passagiers aan boord zond ons achteraf de volgende commentaar: "Het was een leuke en zeer leerrijke boottocht! Zeer goede voorbereiding, deskundige informatie van Erik en Wim aan boord. Een dagje relaxen op onze rivieren, met zoveel interessante vogels te spotten, wie had het kunnen vermoeden, zelfs een lepelaar. Kortom, het was FUN ! Via de WhatsApp-groep 'de Juvenielen' zond Herman Killens ons een mooie fotoreeks door: IJskoud, maar ijzig mooi. Enkele bescheiden kiekjes gemaakt van de superboottocht. Tof gezelschap en weer veel bijgeleerd van Erik !"
 
lijn.gif
 
Header
 
foto | v.l.n.r. pijlstaarten, wintertalingen, kokmeeuw en wilde eend | Frie Van Ballaert
In deze periode van het jaar...
 
TELLEN VAN OVERWINTERENDE WATERVOGELS - Het tellen van overwinterende watervogels heeft al een lange traditie in de Lage Landen. In Vlaanderen werden de eerste tellingen uitgevoerd in 1967. In Vogelnieuws, de voortreffelijke Nieuwsbrief van het INBO, wordt in editie december 2017 uitvoerig teruggekeken op de tellingen tijdens de winter 2016-2017.Het INBO zorgt voor de coördinatie van de tellingen en Natuurpunt Studie zorgt met het vrijwilligersnetwerk voor een belangrijke bijdrage.

Soorten die in het artikel aan bod kwamen waren de kleine zwanen op het Noordelijk eiland (tot 30 ex. in december 2016). wintertalingen waarvan in december 2016 in totaal 1517 ex. geteld werden langs de volledige Zeeschelde. Langs de Rupel werden in dezelfde periode 443 ex. geteld.

Met een wintermaximum van 569 pijlstaarten werd een nieuw dieptepunt voor deze soort bereikt. Daarvan zaten er in december 2016 en januari 2017 telkens 114 ex. op de Rupel tussen Boom en Rumst.

Bij de slobeend liepen de aantallen op tussen de 4000 en 5000 ex. voor heel Vlaanderen. Daarvan zaten er 242 ex. op het Noordelijk eiland. Nonnetjes waren het talrijkst in februari 2017, met 95 ex. Voor deze soort is het Noordelijk eiland een interessant overwinteringsgebied, met in januari 2017 een max. aantal van 8 ex.

Doorgaans zijn januari en februari de beste maanden om overwinterende watervogels te bekijken, vooral als het een beetje wintert. Met laagtij is een fietstochtje langs de Rupel bijzonder interessant om naar overwinterende watervogels te kijken. Topzone is de Rupeldijk tussen Terhagen en Rumst met zicht op de slikken aan de overkant van de rivier.
 
lijn.gif
 
Header
 
Troop mee!
 
HOE DOE JE DAT? - Troop mee en steun Natuurpunt Rupelstreek zonder dat het je een kost. Een weekendje vogelkijken in Nederland? Misschien boek jij je verblijf via een online website of koop je een warme jas of een telelens voor je camera via een webwinkel.

Zonder dat je een meer moet betalen; kan je nu tegelijkertijd Natuurpunt Rupelstreek steunen.
In plaats van meteen naar de webwinkel te surfen, surf je eerst naar trooper.be/natuurpuntrupelstreek Je krijgt daar de iconen van vele webwinkels te zien. Klik op het icoon van de webwinkel waar je je aankoop wil doen en je wordt doorgestuurd naar die webwinkel. De webwinkel krijgt daardoor de melding dat jij Natuurpunt Rupelstreek wil steunen.
Je doet gewoon je aankoop in de webwinkel. Automatisch wordt (gemiddeld) 5% van het door jouw besteedde bedrag gestort op de rekening van Natuurpunt Rupelstreek zonder dat jij een Euro extra moet betalen. Koop jij voor € 100 dan krijgt Natuurpunt Rupelstreek gemiddeld € 5 van de webwinkel

info | vind je op onze Trooperpagina
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP