Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.bladSteun expeditie Natuurpunt

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Op 23 en 24 juni fietsen 4 vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek, Wim, Dirk, Peter & Martijn,samen meer dan 1000 kilometer bij elkaar ten voordele van het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
Geef ze een duwtje in de rug  en sponsor hun kilometers via hun teampagina. Met 4 cent per kilometer geef je een duwtje van 40€ (waarwan je trouwens 18€ kan recupereren via je belastingen). Je gift kan je online verrichten met bank- of kredietkaart.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
14 april 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Nieuwe infoborden aan de Kleiputten Terhagen | Martijn Provost
zondag 15 april
Welkom in het natuurgebied Kleiputten Terhagen !
 
Zondag zetten we de poort aan de Nieuwstraat 54 opnieuw wijd open. Meest memorabel wordt ongetwijfeld het moment waarop het noordelijk deel van de Kleiputten Terhagen permanent wordt opengesteld voor wandelaars en natuurliefhebbers. Om 11u is er een kort officieel moment gepland, gevolgd door een excursie door het gebied. De toegangspoortjes aan het Keibrekerspad en onderaan de oriëntatietafel aan de Hoogstraat, zullen vanaf dan altijd open staan.
Natuurliefhebbers die kennis willen maken met de vogels in de Kleiputten Terhagen kunnen vooraf deelnemen aan een gegidste wandeling die start om 8u30. Afspraak da arvoor aan het onthaal.Het Onthaal Kleiputten Terhagen is bereikbaar via de ingang Nieuwstraat 54 Terhagen. Volg daar de pijlen. Er is een fietsenparking en beperkte parking voor auto’s.

In de loop van de namiddag, om 14u en om 15u, staan er eveneens gegidste wandelingen op het programma. Aan het onthaalpunt kan men tussen 10u30 en 18u terecht voor een drankje en een stukje gebak of een pannenkoek, want de RSP-trappers bakken pannenkoeken ten voordele van de Kleiputten Terhagen.

info | info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
affiche opening toeristisch seizoen
zondag 22 april
Opening toeristisch seizoen in de Schorre
 
Voor de 5de keer op rij wordt het toeristisch seizoen door Toerisme Rupelstreek geopend met een heus publieksevenement. De feestelijke opening zal dit jaar plaatsvinden van 12u tot 17u in de Vlindertent in de Schorre in Boom.
Voor het 5de jaar op rij zal Natuurpunt Rupelstreek erbij zijn met een infostand, ook de RSP-trappers zullen er hun persoonlijk record pannenkoeken bakken van zondag 15 april pogen te verbreken!.
Na het officiële gedeelte zal een wereldrecordpoging “The longest Toast Relay” met streekbieren ondernomen worden. Het glas en het biertje wordt jullie gratis aangeboden door Toerisme Rupelstreek en de lokale brouwers. Er staat ook een optreden van Wim Soutaer en Charles Van Domburg op het programma.
info | De Schorre
 
lijn.gif
 
 
Cover Nen Nielse Oemweg
Wandeling van het jaar 2018
Stem voor 'NEN NIELSE OEMWEG'
 
De voorbije maanden hebben we erg nauw samengewerkt met gemeente Niel, Toerisme Rupelstreek en Street-Artk unstenaar Kanter voor de realisatie van een nieuwe wandelbrochure met de merkwaardige naam: Nen Nielse Oemweg. De wandeling start aan het gemeentehuis van Niel en loopt ook door onze natuurgebieden Niels Broek en Walenhoek en eveneens langs Natuur.huis de Paardenstal. Tijdens de wandeling maak je kennis met natuur, erfgoed en kunst.Wandelbrochures zijn beschikbaar bij Toerisme Rupelstreek, gemeente Niel en in Natuur.huis de Paardenstal.
Inmiddels werd de wandeling door provincie Antwerpen geselecteerd voor de competitie: ‘Mooiste wandeling van het jaar 2018’. In 2015 werd de Klinkaertroute verkozen tot mooiste wandeling van de provincie en die stunt willen we graag nog eens overdoen.
info over het traject en stemmen | website Provincie Antwerpen
 
lijn.gif
 
 
foto | Roomvlek | Fons Van den heuvel
nieuw
Cursus nachtvlinders
 
Tijdens 2 theorielessen gaan we dieper in op de leefwijze, herkenning en waarnemings-methoden van nachtvlinders of motten, zoals ze doorgaans ook genoemd worden.
De theorie-avonden gaan door op woensdagen 25/4 en 2/5 in Natuur.huis de Paardenstal in Niel, telkens van 19u30 tot 22u. De avondexcursies gaan door op vrijdagen 4/5, van 21u30 tot 23u30 en op 3/8 van 21u tot 23u in de Kleiputten Terhagen en op vrijdag 8/6, van 22u tot 24u in Walenhoek.
Lesgever tijdens de info-avonden en de excursies is Wim Veraghtert, natuur-educatief medewerker van Natuurpunt CVN vzw. Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot 25 personen.
inschrijven | 33 euro (leden Natuurpunt en inwo ners gemeente Niel), 25 euro (- 16 jaar) en 40 euro (overige). Het inschrijvingsgeld kan gestort worden op rekening: BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, mededeling: Cursus Nachtvlinders, gsm-nummer en emailadres. Het volledige programma vind je op: www.natuurpunt.be/rupelstreek
info | mail naar info@natuurpuntrupelstreek.be of bel naar 0476/39.19.94
 
 
lijn.gif
 
 
foto | RSP-trappers vlnr.: Martijn, Peter, Steven, Dirk en Wim | Steven Roels
Steun ons team !
RSP-trappers in Expeditie Natuurpunt
 
Net zoals vorig jaar kunnen we supporteren voor een team uit onze Rupelstreek. Team RSP-trappers bestaat uit: Dirk Meersman, Martijn Provost, Peter Alen en Wim Huybrechts. Steven Roels is hun coach.
Streefdoel is centen verzamelen voor de Kleiputten Terhagen en daarbij proberen net zo snel te zijn als ons snelste Vlaamse amfibie, de mystieke RSP.
Op zaterdag 23 en zondag 24 juni fietsen ze van Hasselt naar Mechelen, met onderweg een overnachting. Via een flinke omweg fietsen ze zo een afstand van ruim 1000km (260 km x 4) samen.
alle info | vind je op de teampagina van de RSP-trappers. Je kan ons team aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften (groot of minder groot) zijn welkom, voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Of je kan op zondag 15 april in Kleiputten Terhagen of op zondag 22 april in De Schorre een overlekkere RSP-pannenkoek komen eten!
 
lijn.gif
 
 
foto | Natuur.huis de Paardenstal | Erik De Keersmaecker
Natuur.huis de Paardenstal zoekt
bussers, kuisers en vrijwilligers !
 
Zaterdag 5 mei start een nieuwe zomerperiode in Natuur.huis de Paardenstal. Vanaf dat moment tot eind september zal het Natuur.huis elke zaterdag en zondag open zijn, telkens van 14u tot 18u.

Op zaterdag 5 mei stellen we in het Natuur.huis 2 nieuwe projecten voor.
- Een tentoonstelling met 10 historische foto’s, gedrukt op houten panelen. De foto’s tonen beelden uit het verleden van de vroegere kleiontginning.
-Watje, het waterratje is het 2de project dat we op zaterdag 5 mei voorstellen. Gewapend met een schoudertasje kunnen kinderen, samen met hun ouders of grootouders op stap gaan in het natuurgebied Walenhoek en daar allerlei weet- en doe-opdrachtjes uitvoeren.

Voor het openingsweekend van 5 en 6 mei werken vrijwilligers aan een steeds mooier Natuur.huis, dat doen ze vanaf maandag 23 april en enkele dagen erna. In die periode willen ze de toiletruimte opknappen en schilderen. Helpers zijn welkom, geef je naam door via: info@natuurpuntrupelstreek.be

Om promo te maken voor de activiteiten in het Natuur.huis gaat Natuurpunt huis aan huis 1000 flyers bussen. Ook daarvoor zijn we op zoek naar kandidaat-bussers? Ben je daarvoor kandidaat, stuur een berichtje naar: info@natuurpuntrupelstreek.be

Tenslotte zijn we ook nog op zoek naar vrijwilligers die het Natuur.huis op een zaterdagnamiddag willen openhouden.Ben je daarvoor kandidaat, kijk even naar dit online document of vul je naam en GSM-nummer in en zend een berichtje naar: info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
Cover Wandelgids
Nog steeds te koop!
Wandelgids 'Ontdek de natuur langs de Schelde, Rupel en Nete'
 
In de wandelgids worden 10 natuurwandelingen beschreven in onze regio of in gebieden die met veerboten over de Rupel of de Schelde makkelijk bereikbaar zijn. De Wandelgids kost 2 euro en is verkrijgbaar bij Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek en in Natuur.huis de Paardenstal. Bestellingen in de Rupelstreek worden bezorgd door vrijwilligers van Natuurpunt. Woon je iets verder, dan wordt de Wandelgids verzonden via de post en worden 2,30 euro extra verzendingskosten aangerekend.
bestellen | via info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
foto | Steltkluut | Erik De Keersmaecker
Steltkluten op het Noordelijk eiland
Een jaarlijks terugkerend fenomeen
 
Sinds 1999 is het een jaarlijks terugkerend fenomeen: de komst en het enkele dagen of weken vertoeven van enkele steltkluten op het Noordelijk eiland. In Nederland en Vlaanderen is de steltkluut een bijzondere broedvogel. Sporadisch broeden ze in Vlaanderen; in Nederland zijn er jaarlijks enkele broedgevallen.
Steltkluten zijn bijzonder gracieuze vogels met een ruim verspreidingsgebied. De Europese populatie wordt geschat op ongeveer 18.000 broedparen, met Spanje en Portugal als toplanden voor de soort. Steltkluten zijn sociale vogels die in goede leefgebieden het liefst in kleine groepen optrekken. Het zijn bijna kosmopolieten, die op elk continent, behalve Antarctica, voorkomen.
filmpje | Steltkluut - Wintam, Noordelijk eiland 8/4/18 | Kris De Keersmaecker
 
lijn.gif
 
 
foto | klaarleggen nestvlot Noordelijk Eiland | Steven Roels
Noordelijk eiland
Nestvlotten wachten op komst visdiefjes
 
Sinds 2013 werken vrijwilligers van Natuurpunt aan projecten om visdiefjes broedkansen te geven op de plassen van het Noordelijk eiland. De methode die sindsdien met succes wordt toegepast, is het plaatsen van nestvlotjes. Jaar na jaar steeg het aantal broedparen en werden er telkens meer vlotjes geplaatst. Topjaar was 2014 toen er door 11 paartjes visdiefjes gebroed werd. In 2015 begon het tij te keren, toen kokmeeuwen de nestvlotjes ontdekt hadden en visdiefjes nog nauwelijks een kans kregen om op de nestvlotjes te broeden. In 2017 werden met succes 2 grotere nestvlotten geplaatst en dat leverde opnieuw een 5-tal broedpaartjes op. Dat succes bracht inspiratie om 6 kleine nestvlotjes aan elkaar te monteren tot een groter nestvlot en het plaatsen uit te stellen tot de visdiefjes teruggekeerd zijn vanuit de overwinteringsplaatsen. We kijken dus uit naar hun komst.
 
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP