Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Opgelet !  |  de cursus 'Vogels kijken voor echte beginners' is volzet

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
4 oktober 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Bruine kiekendief | Raymond De Smet
zaterdag 6 oktober
Eurobird Watch Day | Eerste simultaantrektelling
 
Komende zaterdag is het tiendelig stelsel weer aan zet! Op de 25ste verjaardag van Euro Birdwatch Day staat de eerste simultaan trektelling in de startblokken. Her en der verschijnen toneelkijkers, prismaächtige tweelopige WC-rolkijkers, vers geprinte 3D-verrekijkers en hun gelijkaardige neefjes in de koortsige klauwen van de sporadische of doorwinterde vogelkijkers.
Zenuwen overstelpen de verwachtingvolle gemoederen. Sommige trektelposten worden van onder het stof gehaald en voor andere is het business as usual!
Roepjes van trekvogels worden op de vooravond nog even ingestudeerd, speciale ‘tellertjes of klikkertjes’ worden gesmeerd, schietgebedjes worden gepreveld in de hoop op goed weer en ontluisterende waarnemingen. Wanneer de dagenraad aan de oostelijke hemel gloort, begint de dolle reuzenslalom doorheen de bulkende migratiestroom. Een avifaunistisch festijn zal ons deel worden. Waarom kom jij niet eens een kijkje nemen?
Word jij dan niet nostalgisch van “De Witte”, die, naast het te veel bezouten van de patatten, de vrolijke vlucht van de veldleeuwerik beschrijft, frazelend dat het een aard heeft? Wanneer zag jíj de laatste?

Wil jij onze zwaluwen uitgeleide doen vooraleer Koning Winter de weilanden verstart en je pas in een veraf gelegen aprilzon de frêle zwaluwlijfjes terug kan verwelkomen?
Neem dan mee met ons afscheid van onze zomervogels aan de 3 zitbanken ten zuiden van de grote plas van het Noordelijk eiland. Maak kennis met het fenomeen vogeltrek en word deelgenoot van de fascinerende drang die de voedingsbodem vormt voor wat we gemeenzaam omschrijven als ‘vogeltrek’.
Vanaf ongeveer 7u worden de stellingen bemand, minstens tot de middag. Geïnteresseerden kunnen doorlopend een bezoekje brengen aan de Trektelpost en ervaren hoe de tellingen van migrerende vogels in kaart worden gebracht.
Hopelijk tot dan!

Wil je er vroeg bij zijn, de Trektelpost is bereikbaar via de Nijverheidstraat, daarna Oude Sluisweg - weg tussen het kanaal en de Rupel en volg daar de Rupeldijk. Of neem de veerboot aan het Tolhuis in Schelle, eerste vaart om 9u, en wandel of fiets vanaf de veersteiger aan de overkant van de Rupel naar links en volg de Rupeldijk. Zo kom je aan de Trektelpost.

De trektelresultaten kan je achteraf bekijken op trektellen.nl | België | Noordelijk eiland
Vooraf oefenen op de geluidjes van onze trekvogels kan via de Trektelmodule van Natuurstudiegroep Dijleland
 
 
 
foto | Lepelaars op het Noordelijk eiland | Chris Coeckelbergh
zaterdag 6 oktober
Vogels kijken Noordelijk eiland
 
Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. Heb je zin om mee te gaan vogels spotten? Kom maar af, inschrijven hoeft niet. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.

afspraak | 8u50 | Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u
info | info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
foto | Parelstuifzwam | Fons Van den heuvel
zondag 7 oktober en zaterdag 13 oktober
Workshops paddenstoelen Walenhoek en Kleiputten Terhagen
 
Tijdens beide excursies kan je je kennis over de schijnbaar kleine wereld van paddenstoelen flink opschroeven. André De Kesel, de beste paddenstoelenspecialist uit onze regio staat garant voor boeiende info over paddenstoelen. Flink gewapend met die kennis, bezoeken we 2 gebieden in onze regio, het natuurgebied Walenhoek in Niel en de Kleiputten Terhagen. We nemen enkele exemplaren mee naar het Natuur.huis de Paardenstal en naar het chalet Kleiputten Terhagen, waar we kennis maken met determinatiekenmerken van courante paddenstoelen.

afspraak
zondag 7 oktober | 14u | Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat
zaterdag 13 oktober | 14u | Chalet Kleiputten Terhagen, bereikbaar via de ingang Nieuwstraat 54 Terhagen – volg daar de wegwijzer tot bij het onthaal.
deelname | gratis | meld vooraf je komst naar één van beide workshops via info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
foto | Egel | Luc Meert
zaterdag 20 oktober en zaterdag 27 oktober
voor kinderen | Workshops egelhuisjes bouwen
 
Iedereen met een tuin kan iets doen voor deze prachtige dieren, bijvoorbeeld door een egelhuis te bouwen. Dat lijkt misschien wel erg ingewikkeld, maar samen met enkele handige vrijwilligers van Natuurpunt en de hulp van je mama of papa, oma of opa, lukt dat beslist.

Je hebt de keuze uit 2 opeenvolgende zaterdagen en 2 locaties in onze Rupelstreek. Zo toveren we achtereenvolgens Natuur.huis de Paardenstal en het Chalet Kleiputten Terhagen enkele uurtjes om tot heuse werkplaatsen om egelhuisjes, ter waarde van 35€ aan materiaal (hout en verf), in elkaar te timmeren

Enkele dagen daarna kan je je egelhuis een plaats in je tuin geven. Een goed moment, want eind oktober begint de winterslaap van onze egels en gaan ze op zoek naar een winternest. Wij zorgen ervoor dat het materiaal voor het egelhuis klaarligt.
afspraak
zaterdag 20 oktober | 14u30 | Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat, ook bereikbaar via het achterwegje.
zaterdag 27 oktober | 14u | Chalet Kleiputten Terhagen, bereikbaar via de ingang Nieuwstraat 54 Terhagen – volg daar de wegwijzers
deelname | stort € 35 (voor de aankoop van het materiaal) voor 15 oktober op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek.
info | info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
foto | Koolmees | Fons Van den heuvel
Cursus Vogels kijken voor echte beginners
 
Nauwelijks een week na de start van de promotie voor deze laagdrempelige vogelkijkcursus staan er al 9 namen ingevuld in de deelnemerslijst. Heb je interesse voor het vogels kijken of wil je graag iets meer weten over de vogels in je tuin, wacht dan niet langer om in te schrijven.

Tijdens 2 info-avonden en 2 vogelkijkexcursies leer je de vogels kennen die in je tuin, in het park, het bos, of in de natuurgebieden langs onze grote rivieren aanwezig zijn.

De 2 theorie-avonden gaan door in het Natuurhuis de Paardenstal in Niel, op donderdagen 17 en 24 januari, telkens van 19u30 tot 22u. Als hulp krijg je een mini vogelgids, waarin 200 vogelsoorten staan afgebeeld.
Op zaterdag 2 februari en zondag 17 februari gaan we op stap, telkens van 13u30 tot 16u30, in een rustig tempo, om de vogels te bekijken. De cursus Vogels kijken voor beginners wordt georganiseerd i.s.m. Natuurpunt Educatie en Vogelwerkgroep Rupel.

inschrijven | Stort 24 euro op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, met vermelding 'Cursus Vogels kijken voor beginners', telefoonnummer en emailadres.
In de deelnameprijs is de mini-vogelgids inbegrepen (prijs 6 euro). Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen, zodat er voldoende ruimte is voor vragen en het kijken door de telescopen.
info | Peter Hofman | ptrhofman@msn.com
 
lijn.gif
 
 
foto | Rad van de Natuur Klimaatfeest Hemiksem | Erik De Keersmaecker
Lang promo-weekend levert
16 nieuwe leden op voor Natuurpunt
 
Vrijdag 28 en zaterdag 29 september stond onze promo-stand op de Milieubeurs Schelle, en dat leverde 13 nieuwe leden op voor Natuurpunt. Zondag waren we erbij tijdens het 1ste Klimaatfeest in Hemiksem, en daar was het Rad van de Natuur een mooi toemaatje, met bij elke stop van het rad een leuk natuurweetvraagje of opdrachtje voor de kinderen.
Het Klimaatfeest was ook een goed moment om promo te maken voor Behaag..Natuurlijk 2018, en meteen goed voor enkele bestellingen. Leuk was ook dat 3 mensen lid werden van Natuurpunt.
Gemeente Hemiksem en Regionaal Landschap Rivierenland mogen zeker met tevredenheid terugblikken op een meer dan geslaagd Klimaatfeest en dat doen we zelf ook, met dank aan onze vrijwilligers: Chris, Frie, Harry, Monique, Steven, Kris, Jos, Irma en Erik
 
lijn.gif
 
 
foto | Maaien oude vloeibeemd Niels Broek | Erik De Keersmaecker
Maaien oude vloeibeemden
 
De voorbije weken waren we stevig aan de slag met het maaien van oude vloeibeemden in Niel en Rumst. En onze nieuwe maaibalk was daarbij een bijzonder goede hulp.
Het volgend karwei is het opruimen van het maaisel. Daarvoor krijgen we opnieuw hulp van 2 teams van het bedrijf Cummins uit Rumst. Volgende week dinsdag 9/10 mogen we een team in het Niels Broek verwelkomen voor het afvoeren van het maaisel oude vloeibeemd aan de Wullebeek en de week daarna op donderdag 18/10 komt een ander team naar de oude vloeibeemd bij de Nete in Rumst.
 
lijn.gif
 
 
Behaag..natuurlijk 2018
 
Behaag…Natuurlijk is ondertussen 25 jaar oud en nog steeds springlevend. Het aanplanten van streekeigen bomen en struiken, het plaatsen van bijenhotelletjes en het blijvend promoten om onze tuinen vogel- en dus ook bijen- en vlindervriendelijker in te richten heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. Als toemaatje worden dit jaar 3 soorten als Boom van het Jaar aangeboden en tevens zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

bestellen | tot woensdag 31 oktober kan je een bestelling plaatsen.
info | prijzen, samenstelling plantpakketten, te koop aangeboden planten en bijenhotelletjes, hoe bestellen vind je op natuurpunt.be/behaag
 
lijn.gif
 
 
foto | Bengaalse tijger | Bart De Keersmaecker
STARLINGREIS 3/3 – 16/3/2019
Op zoek naar grote wilde katten in India
 
India heeft alles wat een land moet hebben om een schitterende en unieke natuurreis te maken. Cultuur, heerlijk eten en extreem aantrekkelijke natuur. Onze rondreis brengt een gezonde mix van deze troeven, maar is ook meer dan dat... De rode draad van deze reis zijn grote katten. Immers, de combinatie van Bengaalse tijger, Perzische Leeuw en luipaard is enkel tijdens deze reis realistisch.
Bart De Keersmaecker is reisbegeleider van dienst voor deze unieke natuurreis. Bart is een heel bereisde natuurgenieter met een ruime kennis van vogels en zoogdieren, de twee hoofdingrediënten van deze reis.

info | Op zoek naar grote wilde katten in India
 
lijn.gif
 
 
Natuurpunt Hobokense polder viert feest
 
De vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek wensen de buren van Natuurpunt Hobokense polder alvast een geslaagd feestweekend toe!
Tijdens het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 oktober zetten de vrijwilligers van Natuurpunt Hobokense polder hun natuurgebied volop in de kijker. En daar hebben ze een bijzonder goede reden voor. Dan vieren ze immers 40 jaar natuurbeheer in het prachtige natuurgebied. Op de feestaffiche lees je het volledige programma.

info | Hobokense Polder 40 jaar
 
lijn.gif
 
 
Tentoonstelling Ons Maritiem Erfgoed
 
Tot 28 oktober kan je in het Natiënhuis aan de Jordaenskaai 25 in Antwerpen een interessante tentoonstelling bezoeken, waarbij de Noordzee als Nautisch geheugen fungeert van de scheepvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog.

info | Ons Maritiem Erfgoed – tentoonstelling
 
lijn.gif
 
 
Koop de Natuur.kalender 2019
en steun de natuur in de Rupelstreek
 
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. Het thema is dit jaar Vogels. Open gevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalendergegevens. Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen | door een storting van 10 euro/kalender op rekening BE70 0013 5986 4925.
levering | gratis aan huis, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek.
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP