Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad
 

 Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

 
Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt?  Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt? Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
13  juni 2019
 
 
 
 
 
 
foto  |  Ophalen schietfuiken  |  Fons Van den heuvel
zondag 16 juni
HOOGtij  |  Vissen en varen op de Rupel
 
In Niel staat de 1de editie van de Scheldefeesten in het teken van de terugkeer van vissen en zeezoogdieren in onze grote rivieren. Samen met Regionaal Landschap Rivierenland, Toerisme Rupelstreek, gemeente Niel en de Kanoclub de Nielse Rupelsneppen hebben we een boeiend programma samengesteld, waarbij men zich geen minuut hoeft te vervelen. Place to be zijn de terreinen en de kantine van de Kanoclub aan de Legastraat  in Niel. Om 10u30 is er een voordracht over de vissen in de Rupel en de terugkeer van grote zeezoogdieren in de Schelde en de Rupel. Iets na 11u worden de fuiken met laagtij uit de rivier opgehaald. De vissen worden geselecteerd per soort, de aantallen worden geteld, hun lengte wordt gemeten. Enkele gevangen vissen worden In aquariums geplaatst en daar kunnen ze bekeken worden, met daarbij ook een woordje uitleg over de soort en hun levenswijze.
Onder begeleiding van ervaren leden van de Kanoclub Niel kan men in een grote kano tochtjes maken op de Rupel. Ter plaatse kunnen afspraken gemaakt worden om in de weken daarna mee te varen in eenzits- of tweezits kajak/kano tijdens de wekelijkse tochten van de kanoclub.

afspraak   |  10u – 17u  |  Infodorp Kanoclub de Rupelsneppen Niel, Legastraat 1A - Rupeldijk Niel  |  kaart
info  info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
zondag 16 juni
HOOGtij – Met kinderen aan het water
 
Aan de 3-Rivieren in Rumst biedt Natuurpunt enkele laagdrempelige, leerrijke en creatieve activiteiten aan voor kinderen. Je kan er onder meer wat leren over het leven in de Rupel, zelf een waterfilter maken of schilderen op doek, boetseren en bootjes knutselen met natuurlijke materialen.

afspraak  |  10u – 16u30  |  Netedijk ter hoogte van de ingang van het park aan de blauwe fietsersbruggen  |  kaart
info  |  HOOGtij in de Scheldevallei
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Kinderen in actie tijdens Schorremorrie  |  Hilde Depaepe
Bijzonder druk Pinksterweekend
voor vrijwilligers Natuurpunt Rupelstreek
 
Zondag 9 juni stond Schorremorrie in onze agenda. Het jaarlijks kinderfeest in de Schorre werd opnieuw een voltreffer. Met een voortreffelijk lenteweer, niet te warm en niet te koud. En net zoals de voorbije jaren konden kinderen bij Natuurpunt uilenballen van kerkuilen uit elkaar pluizen. En dit keer zaten de tafels weer propvol met kinderen en werd er bijzonder flink geplozen. Met bijzonder veel genoegen kijken we dan ook terug op Schorremorrie 2019. Actief leden werven voor Natuurpunt doen we niet tijdens Schorremorrie, spontaan kwamen wel 2 gezinnen naar ons toe om lid te worden. Vrijwilligers waren: Fons en Hilde, Irma en Erik
Een dag later, op Pinkstermaandag 10 juni stonden we opnieuw in de Schorre, dit keer zelfs met 2 infostands, met 8 vrijwilligers en tevens een stevig toemaatje, met bakken gevuld met bijenvriendelijke planten, en deskundige info van Maarten. Het ledenwerven voor Natuurpunt lukte de voorbije jaren iets minder goed, met vorig jaar slechts 3 nieuwe leden. Dit jaar ging het iets beter, met 5 nieuwe leden voor Natuurpunt.
 
foto  |  Infostands Natuurpunt Plantendag 2019  |  Erik De Keersmaecker
 
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Jonge slechtvalken in nestkast Schelle  |  Wim Gorrebeeck
Opnieuw geslaagd broedgeval voor de slechtvalken in Schelle
 
Sinds 2001 zijn slechtvalken vaste broedvogels in Schelle. Eerst in een houten nestkast, die door vrijwilligers van Natuurpunt tegen een 100 meter hoge schouw op het terrein van de toenmalige Electrabelcentrale werd geplaatst. Daarna in een roestvrijstalen nestkast, die op een hoogte van 70-meter in een hoogspanningsmast op het buurterrein van ELIA werd geplaatst.
Zondag 5 mei werden 3 jonge slechtvalken, 2 mannetjes en een vrouwtje door Gust De Weerdt geringd met een officiële ring van Belgische Ringdienst. Sinds de start van het project in 2001 zagen al 47 jonge slechtvalken het levenslicht in Schelle. Enkel in 2007, 2008 en 2012 was er geen broedgeval.
De voorbije jaren waren de Schelse slechtvalken bijzonder productief, met 4 jongen in 2014, 2015 en 2017, en 3 jongen in 2013, 2016, 2018 en 2019. De jonge slechtvalken in Schelle zijn momenteel ruim 10 weken oud en worden nu volop door hun ouders getraind in het vangen van prooien.
Slechtvalken zijn echte vogeljagers en een jagende slechtvalk is een van de meest spectaculaire beelden, die men in de natuur kan zien. Bij hun stootvluchten op vliegende prooivogels halen ze snelheden tot meer dan 250 kilometer per uur, wat hen tot de snelste vogels ter wereld maakt. De prooien worden in de lucht gegrepen en al vliegend meegenomen naar een hoge plaats.
De Schelse slechtvalken wordt intens opgevolgd door Linn en Rik. Bijna dagelijks zijn ze aanwezig in een parkje langs de Alexander Wuststraat, vlakbij de centrale, om met verrekijker en telescoop het wel en wee van de slechtvalken te volgen.
 
lijn.gif
 
 
foto  |  Egel  |  Fons Van den heuvel
Help egels op weg met een egelsnelweg
 
Het geheim om egels te redden zou wel eens in onze tuinen kunnen liggen. De natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en tuinen kunnen als ideale en veilige plaatsen voor egels dienen, wel op voorwaarde dat er geen honden in de tuin aanwezig zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leggen egels heel wat kilometers per nacht af. Ze blijven vrijwel nooit op één plek en delen bovendien hun territorium met soortgenoten.
Schuttingen of hekken zijn wel ondoordringbare barrières. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe: een gat van 13x13 centimeter in hek of schutting. Samen met je buren kun je de tuinen ook onderling verbinden, zodat egels vrij en veilig door de buurt kunnen bewegen.
Hoe leuk zou het zijn als ook jouw tuin kan dienen als een foerageerplek, paarplek, kraamplek, nestelplek én overwinteringsplek voor egels?  Ga daarom eens egelvriendelijk tuinieren!
Dat is helemaal niet zo moeilijk, want blad-, tak- en ander tuinafval mag lekker blijven liggen. Zo creëer je schuilplaatsen voor de egel. Zet ook eens een lage schaal met water in je tuin. Egels en andere dieren zullen je dankbaar zijn! Slakkenkorrels en insecticiden zijn verleden tijd in een egelvriendelijke tuin.
Egels zijn tenslotte zelf het beste slakkenbestrijdingsmiddel! Pas ook op als je een vijver, zwembad of gracht in de tuin hebt. Egels zijn goede zwemmers, maar ze moeten wel uit het water kunnen klimmen. Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen met een plankje.
Bron  |  Nature Today 23/5/2019
Meer info  |  www.egelsnelweg.nl
 
lijn.gif
 
 
Bar Fair op de Plukboerderij Schelle
 
Geen zomerbar meer in Schelle dit jaar op vrijdag en zaterdag?? Toch wel, wij enkele enthousiastelingen van de Fairtrade Trekkersgroep en van de Wereldwinkel van Schelle, organiseren op 28 en 29 juni  in de Steenwinkelstraat 499 in Schelle, een zomerbar met net dat tikkeltje anders dan gewoon.

Laat je verrassen en kom samen met ons genieten, lekker bijkletsen, relaxen bij een (h)eerlijk glaasje bier, een wijntje, iets fris met of zonder pareltjes of om het helemaal zomers te maken bij een verfrissende cocktail. Liefhebbers van koffie en thee, ja ook zij worden verwend! Dit alles in een zalig groen rustgevend kader. We duimen voor zwoele zomerse avonden, maar bij regenweer zetten we tafels daar waar het niet regent.

We openen onze zomerbar om 19u en tappen het laatste pintje rond 00u30 zodat we rond de klok van 1u de lichtjes zachtjes kunnen doven. Het zou fijn zijn indien je met de fiets komt, want de parkeerplaatsen zijn beperkt.We serveren dit jaar een vegetarische faire bio pastaschotel aan 10 euro voor volwassenen en aan 7 euro voor kinderen. Eten kan al vanaf 18u.

afspraak  |  28 en 29 juni | Steenwinkelstraat 499, Schelle |  kaart
inschrijven  |   voor dinsdag 25 juni  |  bij: stan.scholiers@skynet.be
 
lijn.gif
 
 
RSP-stappers wandelen voor de Kleiputten Terhagen
 
In het kader van Expeditie Natuurpunt stappen de RSP-stappers op zondag 23 juni van Kortenberg naar Mechelen. Team RSP-stappers bestaat uit: Martijn Provost, Peter Alen, Bram Vanparys en Steven Roels.
Je kan ons team aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften, groot of minder groot zijn welkom en voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Alle info vind je op de teampagina van RSP-stappers

website  expeditie Natuurpunt
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

Facebook

TOP