Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.bladSteun expeditie Natuurpunt

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Op 23 en 24 juni fietsen 4 vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek, Wim, Dirk, Peter & Martijn, samen meer dan 1000 kilometer bij elkaar ten voordele van het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
Geef ze een duwtje in de rug  en sponsor hun kilometers via hun teampagina. Met 4 cent per kilometer geef je een duwtje van 40€ (waarwan je trouwens 18€ kan recupereren via je belastingen). Je gift kan je online verrichten met bank- of kredietkaart.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
8 juni 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Vangst in fuik Kleiputten Terhagen, met vlnr: kamsalamander, rietvoorn, waterkever, kleine watersalamander, geelgerande watertor | Erik De Keersmaecker
zaterdag 9 juni
Woelen in de poelen van de Kleiputten Terhagen
 
Gewapend met schepkorfjes, plastiek bakjes, potjes met vergrootglazen en zoekkaarten gaan we op pad langs poelen en plassen in de Kleiputten Terhagen. Op een schepje meer of minder zal er niet gekeken worden, tot we kleine beestjes vinden. Achteraf gebruiken we zoekkaarten om uit te zoeken om welke beestjes het precies gaat.
afspraak | 14u | Onthaal Kleiputten Terhagen, bereikbaar via ingang Nieuwstraat 54 Terhagen. Volg daar de pijlen.
info en inschrijven | roovers_wachters@hotmail.com
 
lijn.gif
 
 
foto | Paddenschermen langs de Landbouwstraat | Erik De Keersmaecker
maandag 11 juni
Infomoment monitoring faunapassage NIel
 
Om de werking van de faunapassage op te volgen en verbeterpunten op te sporen werkt provincie Antwerpen jaarlijks samen met stagestudenten biologie van de Universiteit Antwerpen. Dit voorjaar heeft studente Marta Falzon de passage onderzocht met wildcamera’s, inktbedden en fuiken.
Nu alle waarnemingen verwerkt zijn, wil Marta haar monitoringsresultaten graag komen toelichten. Ze zal het onder meer hebben over welke dieren er nu allemaal gebruik maken van de faunatunnels en de resultaten van het opvolgen van de amfibieëntrek aan de Kwaede Wielstraat.
Marta is afkomstig van Malta en de presentatie zal dan ook grotendeels in het Engels verlopen. Achteraf kunnen er vragen gesteld worden, ook in het Nederlands.
afspraak | 20u | Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221, Niel – ook bereikbaar via het achterwegje, tegenover huis Boomsestraat 266 parking inrijden en wegwijzers volgen.
 
lijn.gif
 
 
foto | Broekbos in den Battelaer | Erik De Keersmaecker
zaterdag 16 juni
Op ontdekking in Den Battelaer
 
De wandelbruggen over de Nete en de Dijle nodigen ons uit om op ontdekking te gaan in natuurgebieden aan de overkant van de rivieren. Den Battelaer is zo’n gebied. Het is een voormalig overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Dijle-Leuven. In de Wandeltip op de middenpagina’s van het Rupel.blad april 2018 werd het gebied al uitgebreid voorgesteld en met de Wandeltip kan je ook zelf op stap gaan.
Vandaag doen we dit samen met Patrick Van Herp, conservator van dit mooie natuurgebied.
afspraak | 14u | picknickplaats wandelbrug Netedijk Rumst, bereikbaar via Markt Rumst, daar wegwijzer Netebruggen volgen of in GPS Markt 30B ingeven.
 
lijn.gif
 
 
foto | Nachtegalenwandeling Kleiputten Terhagen | Erik De Keersmaecker
Kleiputten Terhagen | Op zoek naar Nachtegalen
 
Met 15 deelnemers was er zaterdagavond 26 mei een mooie opkomst voor het luisteren naar wondermooie zang van de nachtegaal. Dirk was de gids van dienst en hij had de ontmoeting bijzonder goed voorbereidt.
Onder meer met enkele leuke fotovraagjes, wat de winnaar achteraf een gratis consumptie opleverde.
 
lijn.gif
 
 
foto | Nieuw terras bij Natuur.huis de Paardenstal | Harry Van Royen (gemeente Niel)
Natuur.huis de Paardenstal | Weer wat mooier
 
De voorbije weken werd er weer hard gewerkt bij het Natuur.huis. Aannemer Marc Bal was er aan de slag bij de aanleg van een terras in straatbakstenen voor en naast het Natuur.huis. De straatbakstenen werden ons gratis ter beschikking gesteld door Steenbakkerij Wienerberger. Voor de realisatie van dit project kon Natuurpunt tevens rekenen op subsidies van de provincie Antwerpen in het kader van het project Gebiedsgericht beleid, waardoor de helft van de investering gefinancierd wordt.
En ook gemeente Niel hielp bij de realisatie van dit project, door containers ter beschikking te stellen om de uitgegraven grond af te voeren.
Tot eind september is het Natuur.huis elke zaterdag en zondag open, telkens van 14u tot 18u.
Kinderen zijn dan ook steeds welkom, om samen met hun ouders of grootouders en met Watje, het Waterratje op stap te gaan in de mooie Walenhoek.
 
lijn.gif
 
 
foto | Amber en Sarah (Vermeiren-Princeps) en Jos (Natuurpunt Rupelstreek) | Erik De Keersmaecker
Natuurpunt Rupelstreek gaat vreemd... voor de Torenvalk
 
Af en toe zijn vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek ook over de afdelingsgrenzen actief. Dat is onder meer zo voor het Kerkuilproject, waar we regio-coördinator zijn voor de enkele gemeenten in de Zuid-Antwerpse regio, Klein-Brabant, Willebroek en uiteraard onze eigen Rupelstreek.
De voorbije jaren werden ook enkele torenvalkennestkasten geplaatst in Klein-Brabant. Onder meer in Kalfort in de vallei van de Molenbeek en op het bedrijventerrein van het Speculoosbedrijf Vermeiren-Princeps langs de Vliet in de wijk Klein-Mechelen. Net zoals vorig jaar zorgde 2 paartjes torenvalken er voor een geslaagd broedgeval met telkens 5 jongen. Op vrijdag 1 juni werden de jongen in de nestkast op het bedrijventerrein van Vermeiren-Princeps geringd met een wetenschappelijke ring van het KBIN-Ringdienst.
 
lijn.gif
 
 
foto | Kolonie oeverzwaluwen in zandstock | Erik De Keersmaecker
Exit oeverzwaluwen in de Rupelstreek
 
Sinds mensenheugenis broeden er oeverzwaluwen in de Rupelstreek. Van nature broeden oeverzwaluwen in steile oevers, daarin graven ze hun nestgangen. Gedurende vele decennia boden de talloze kleiafgravingen in de Rupelstreek ideale wanden voor de zwaluwen om er hun nestgangen in te graven. Op het einde van elke nestgang zit een soort kom, met daarin het nest. En alhoewel de hoeveelheid geschikte wanden nog slechts een fractie is van wat het ooit geweest is, zijn er nog steeds voldoende geschikte wanden aanwezig. Beschikbare wanden is één ding, even belangrijk is een geschikt jachtgebied voor de zwaluwen, en ook die zijn in ruime mate aanwezig. Op de huidige site van Wienerberger bijvoorbeeld, maar ook in het natuurgebied Kleiputten Terhagen. Dit jaar werden er echter nog geen jagende of broedende oeverzwaluwen waargenomen.
Het is bekend dat oeverzwaluwen echte opportunisten zijn, en snel geschikte wanden kunnen koloniseren en dat deden ze dit jaar in onze buurregio’s. Momenteel broeden er oeverzwaluwen in 3 zandstocks, de meest nabije bevindt zich aan de overkant van de Rupel, tegenover de wijk Noeveren op een site tussen de Rupel en het Zeekanaal. Toen de kolonie ontdekt werd nam het bedrijf de bijzonder mooie beslissing om de zandhoop af te rasteren met een omheining.
Een tweede kolonie bevindt zich in een zandstock langs de nieuwe ringdijk bij het Battenbroek in Walem en de 3de kolonie in een zandstock bij de werken op het vroegere bedrijfsterrein van de Papierfabrieken Denaeyer in Willebroek. Doorgaans brengen oeverzwaluwen 2 broedsels groot en de kans blijft dus bestaan dat ze dit jaar toch nog opduiken in de Rupelstreek.
 
lijn.gif
 
 
RSP-trappers | al 2.654€ voor het natuurgebied Kleiputten Terhagen !
 
De RSP-trappers hebben al 2.654€ ingezameld voor het natuurgebied Kleiputten Terhagen! Naast de opbrengst van eigen acties ontvingen ze al 17 giften ! Steun je hen ook?
 
Tot 23 juni kan je hen en het natuurgebied steunen met een gift.
Dat kan eenvoudig via onderstaande link!
 
Op zaterdag 23 en zondag 24 juni fietsen ze dan van Hasselt naar Mechelen langs de vele natuurgebieden onderweg. Samen persen ze zo 1040 km uit hun kuiten voor ons nieuw natuurgebied Kleiputten Terhagen!
 
doe een gift ! | Alle info hiervoor vind je op de teampagina van de RSP-trappers
 
Vanaf 40€ ontvang je een fiscaal attest, waardoor je in 2019 maar liefst 45% van het bedrag kan recupereren.
 
lijn.gif
 
 
Wandeling van het jaar 2018 | Stem voor 'nen Nielse oemweg' !
 
De wandeling start aan het gemeentehuis van Niel en loopt ook door het Niels Broek, Walenhoek en eveneens langs Natuur.huis de Paardenstal. Tijdens de wandeling maak je kennis met natuur, erfgoed en kunst.
Wandelbrochures zijn beschikbaar bij Toerisme Rupelstreek, gemeente Niel en in Natuur.huis de Paardenstal
Inmiddels werd de wandeling door provincie Antwerpen geselecteerd voor de competitie: Mooiste wandeling van het jaar 2018. Stem Nen Nielse Oemweg tot mooiste wandeling van de provincie
stemmen en info | website Provincie Antwerpen
 
lijn.gif
 
 
tentoonstelling | De jachtvelden langs de Rupel
 
Tot 14 oktober kan je in de Machinehal van de voormalige Steenfabrieken Peeters – van Mechelen in de Boomse wijk Noeveren een tentoonstelling bezoeken met werken van Camiel Van Breedam. De tentoonstelling is een initiatief van Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek vzw.
adres | Noeveren 261, Boom
 
lijn.gif
 
 
Cursus natuurverkenner | nu ook in Klein-Brabant
 
Dit voorjaar liep er met bijzonder veel succes een cursus Natuurverkenner bij Natuurpunt Rupelstreek. Mensen die deze cursus gemist hebben kunnen zich eventueel inschrijven bij de soortgelijke cursus in Klein-Brabant. Natuurverkenner is een laagdrempelige cursus voor beginnende natuurliefhebbers. Tijdens 10 infomomenten en uitstappen wordt je ondergedompeld in de wereld van planten en dieren en ga je met vrijwilligers van Natuurpunt Klein-Brabant op stap in en langs hun mooiste natuurgebieden.
meer info en in schrijven | agenda Natuurpunt
 
Fiets- en wandelzoektocht | omheen het Noordelijk eiland
 
Onze buren van Natuurpunt Klein-Brabant nodigen je uit om deel te nemen aan een fiets- of wandelzoektocht omheen het Noordelijk eiland. Tussen 1 juni en 30 september kan je een deelneemformulier afhalen in Taverne Oud Tolhuis – Tolhuisstraat 333 (Rupeldijk) Schelle.
deelnemen | kost 7 euro, de opbrengst wordt gebruikt voor de aankoop van natuurgebieden in Klein-Brabant.
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP