Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.bladSteun expeditie Natuurpunt

 

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Op 24 en 25 juni fietsen 4 vrijwiligers van Natuurpunt Rupelstreek, Martijn, Peter, Wim & Dirk, samen meer dan 1000 kilometer bij elkaar tijdens 'expeditie Natuurpunt' ten voordele van het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
Geef ze een duwtje in de rug  en sponsor hun kilometers via hun teampagina. Met 4 cent per kilometer geef je een duwtje van 40€ (waarwan je trouwens 18€ kan recupereren via je belastingen). Je gift kan je online verrichten met bank- of kredietkaart.

Afdeling Rupelstreek website

Meer info vind je ook op afdeling.natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?  

Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het automatisch in je postvak.

Werkgroepen

Natuurpunt Rupelstreek heeft een aantal werkgroepen. Nieuws vind je via

Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
15 maart 2018
 
 
 
 
 
 
foto | Smienten | Fons Van den heuvel
zaterdag 17 maart
Vogels spotten aan het Zennegat
 
Samen met vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel kan je om de 2 maanden een vogelkijk-wandeling maken langs de Dijle en omheen het overstromingsgebied Zennegat, een gebied dat inmiddels uitgegroeid is tot één van de beste vogelkijkgebieden in onze regio. De wandelafstand bedraagt 4 km en de wandeling gaat over goed begaanbare paden. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.

afspraak | 8u30 | kerk H.Hart (A12) Antwerpsestraat/Eikenstraat Boom. Van daar carpoolen we naar de parking café 't Bergsken (Hoge weg 217, Mechelen).
Je kan ook aansluiten op de parking van café ’t Bergsken, waar we om 9u starten met de wandeling.
 
lijn.gif
 
 
foto | Poort De Beukelaer | Erik De Keersmaecker
zondag 25 maart
Op ontdekking in de oude kleiputten
 
We wandelen in de vroegere kleiputten tussen Terhagen en Reet, waar de natuur haar gang is kunnen gaan nadat de kleiontginning er tientallen jaren geleden werd stopgezet. We genieten van enkele unieke plekjes en speuren naar tekens van de ontluikende lente.

afspraak  |  10u poort NV De Beukelaer, Kardinaal Cardijnstraat, Terhagen (parking vlakbij rotonde einde Kapelstraat).
meebrengen | verrekijker, fototoestel, evt. loupe, hoge wandelschoenen of laarzen (zeker bij nat weer)
meld vooraf je deelname | SMS naar 0475/371473 of mail naar mdmaesen@gmail.com
 
lijn.gif
 
 
foto | Bijenhotel 'den Atelier' | Erik De Keersmaecker
zaterdag 31 maart
Workshop wilde bijen en bijenhotelletjes bouwen
 
Wilde bijen is een verzamelnaam voor alle solitaire bijen en hommels. Wilde bijen zijn vegetariërs; ze leven van de nectar uit bloemen en de larven leven van stuifmeel. Na een korte voordracht gaan we op stap in de wijk Hellegat, waar we op zoek gaan naar wilde bijen. Terug in het Natuur.huis is het tijd voor actie, met het in elkaar knutselen van een eersteklas bijenhotelletje.

afspraak | 14u | Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat, ook bereikbaar via de weg achter de huizen Boomsestraat, parking inrijden ter hoogte van huisnummer 266. Vanaf de Rupeldijk de wandelknooppunten 154 en 153 volgen.
deelname | workshop bijenhotels bouwen: stort 15 euro/bijenhotel op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek. Hiervoor krijg je een reeds vooraf gevormd leeg hotel – model ‘den Atelier’. Afwerking ter plaatse tijdens de workshop.
 
lijn.gif
 
 
foto | Spaanse vlag | Fons Van den heuvel
nieuw
cursus nachtvlinders
 
Tijdens 2 theorielessen gaan we dieper in op de leefwijze, herkenning en waarnemings-methoden van nachtvlinders of motten, zoals ze doorgaans ook genoemd worden.
De theorie-avonden gaan door op woensdagen 25/4 en 2/5 in Natuur.huis de Paardenstal in Niel, telkens van 19u30 tot 22u. De avondexcursies gaan door op vrijdagen 4/5, van 21u30 tot 23u30 en op 3/8 van 21u tot 23u in de Kleiputten Terhagen en op vrijdag 8/6, van 22u tot 24u in Walenhoek.
Lesgever tijdens de info-avonden en de excursies is Wim Veraghtert, natuureducatief medewerker van Natuurpunt CVN vzw. Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot 25 personen.

inschrijven | 33 euro (leden Natuurpunt en inwoners gemeente Niel) | 25 euro (- 16 jaar) | 40 euro (overige).
inschrijvingsgeld | kan gestort worden op rekening: BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, mededeling: Cursus Nachtvlinders, gsm-nummer en emailadres.
info | mail naar info@natuurpuntrupelstreek.be of bel naar 0476/39.19.94
Het volledige programma vind je op www.natuurpunt.be/agenda/cursus-nachtvlinders-niel-26948
 
lijn.gif
 
 
foto | Team RSP-Trappers | Steven Roels
steun ons team RSP-trappers in 'Expeditie Natuurpunt'
 
Net zoals vorig jaar kunnen we supporteren voor een team uit onze Rupelstreek. Team RSB-trappers bestaat uit: Dirk Meersman, Martijn Provost, Peter Alen en Wim Huybrechts. Steven Roels is hun coach.
Streefdoel is centen verzamelen voor de Kleiputten Terhagen en daarbij proberen ze net zo snel te zijn als ons snelste Vlaamse amfibie, de mystieke RSP.
Op zaterdag 23 en zondag 24 juni fietsen ze van Hasselt naar Mechelen, met onderweg een overnachting. Via een flinke omweg en fietsen ze zo een totale afstand van 260 km.
Alle info | vind je op de teampagina van RSB-trappers. Je kan ons team aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften, groot of minder groot, zijn welkom en voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest
 
lijn.gif
 
 
foto | Nestvlot Noordelijk eiland | Steven Roels
Vlotjes op het droge
takkeneiland voor lepelaars!?
 
Vrijdag 8 maart: 5 Natuurpuntvrijwilligers zijn aan de slag op het Noordelijk eiland. Takenlijst was het op het droge halen van 2 grote nestvlotten op de noordelijke plas. Beide nestvlotten hadden in principe reeds tijdens de nazomer van vorig jaar moeten weggehaald worden maar door de lage waterstand was dat toen onmogelijk.
Tijdens de 2de week van april worden de vlotten teruggeplaatst. Op dat moment zijn de visdiefjes terug vanuit de overwinteringsgebieden in West-Afrika en kunnen ze de competitie aangaan met kokmeeuwen voor geschikte broedplaatsen op de nestvlotten. Vooraleer ze teruggeplaatst worden, zullen we enkele herstel- en verbeteringswerken aan de nestvlotten uitvoeren.
Tweede taak van de dag was het plaatsen van nieuwe takkenbossen op het takkeneiland op de zuidelijke plas. Hier is het streefdoel een veilige en rustige broedplaats te bieden, misschien wel voor een groep lepelaars…
foto | takkeneiland Noordelijk eiland | Steven Roels
 
 
 
 
 
foto | Kleine watersalamander | Marta Falzo
Paddentrek beleeft climaxdagen
 
Dit jaar moesten we er lang op wachten, maar het voorbije weekend was het eindelijk zover. Roodgloeiende avonden werden aangekondigd in de oerdegelijke nieuwsberichten van Hyla-werkgroep Beneden Nete en de verwachtingen werden ruimschoots ingelost.
Op 2 plaatsen in onze Rupelstreek werden honderden padden, kikkers en salamanders veilig de straat overgezet. In de Doornlaarlei/Lage Vosbergstraat in Rumst stonden Ludwig, Carl en Ben klaar en daar werden op 3 avonden bijna 700 diertjes veilig de straat overgezet. Aan de Kwade Wielstraat in Niel stonden Jan en Jos 3 avonden na elkaar klaar om Marta te helpen en daar werden ruim 300 diertjes overgezet.
 
lijn.gif
 
 
foto | Plaatsen nestkast steenuil door Steven en Jos | Erik De Keersmaecker
Nieuwe nestkast voor het steenuiltje
 
Het lijstje met de vogelsoorten waarvoor vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek zowat alles doen wat enigszins mogelijk is, is lang. Het steenuiltje staat hoog op dat lijstje. Midden de jaren ’90 werd gestart met het plaatsen van speciale nestkasten voor ons kleinste uiltje en op dat moment werd eveneens gestart met projecten voor de herwaardering van de knotboom in het landschap. Knotbomenrijen in een open en liefst iets ruiger landschap zijn van levensbelang als rust-, verberg- en broedplaats voor het steenuiltje.
In principe is dat ruim voldoende, maar het weer kan soms een echte spelbreker zijn. Vooral voor jonge steenuiltjes kan een langere regenperiode dramatisch aflopen. Een droge nestkast kan dan voldoende zijn voor het overleven van de jonge uiltjes. Reden genoeg om voldoende nestkasten te plaatsen in geschikte biotopen en dat doen we dus al ruim 25 jaar.
Nestkasten die in weer en wind hangen verslijten en moeten regelmatig hersteld of vervangen worden. Dat deden we op maandag 5 maart met het plaatsen van een nieuwe nestkast in de Speltenvelden in Schelle.
Meer info over de projecten voor de bescherming van het Steenuiltje | www.natuurpunt.be/afdelingen/steenuilenwerkgroep en www.natuurpunt.be/pagina/steenuil
 
lijn.gif
 
 
foto | Plaatsen kunstnesten huiszwaluwen Leopoldstraat Boom | Joke Maes RLRL
Groene Hofstraat Boom | zwaluwen in nesten!?
 
Precies een jaar geleden, net voor de terugkomst van de zwaluwen uit de overwinterings-gebieden in Afrika, werd onze aandacht getrokken door een groot spandoek aan een gebouw in de Groene Hofstraat Boom.
Het gebouw is niet zomaar een gebouw. Sinds de start van de tellingen van bewoonde nesten van huiszwaluwen in 1995 door vrijwilligers van Natuurpunt, telden we er jaarlijks gemiddeld een 8-tal bewoonde nesten onder de betonnen dakgoot.
Overleg met gemeente Boom, Regionaal Landschap Rivierenland, Natuurpunt en de bouwpromotor had als resultaat dat de renovatie van het gebouw pas zou uitgevoerd worden na het broedseizoen 2017, inmiddels zijn die renovatiewerken gestart.
Dat er ooit renovatie- of zelfs afbraakwerken aan dit gebouw zouden starten, was ons reeds langer bekend. Als voorzorgmaatregel werd tijdens de lente van 2014 een reeks kunstnesten onder de dakgoot van een gebouw aan de overkant van de straat (hoek Leopoldstraat / Bassinstraat) geplaatst. Ook onder dakgoten van andere huizen in de straat werden kunstnesten geplaatst. Voor de realisatie van deze projecten kregen we hulp van gemeente Boom, Regionaal Landschap Rivierenland, Basisschool de Kade en de Brandweer Boom.
 
lijn.gif
 
 
foto | Kleine bonte specht in Walenhoek | Bruno Marschang
In deze periode van het jaar | Spechten horen en zien
 
Momenteel is het geroffel van spechten niet uit de lucht. Maart is dan ook een prima maand om spechten te horen en met wat geluk zelfs te zien. De bomen staan nog niet in blad en mits het nodige geduld en geluk lukt het misschien om enkele soorten te zien. Grote bonte specht of groene specht zijn het meest algemeen en de kans om één van beide soorten te zien, is dan ook het grootst.
De beste plek om een zwarte specht te zien heb je in het Blaasveld Broek. Middelste bonte specht werd recent waargenomen in het natuurgebied Cleydaelhof op de grens van Aartselaar en Hemiksem. Kleine bonte specht werd recent waargenomen in Walenhoek door Bruno Marschang.
 
lijn.gif
 
 
webinar | waarnemingen.be
 
Wil je weten wat er zoal rondvliegt, rondfladdert, rondloopt of rondkruipt in de Rupelstreek, dan surf je best eens naar rupel.waarnemingen.be. Per dag krijg je, in tabelvorm, te zien wat er is waargenomen. Je krijgt allereerst vogels te zien, maar je kan ook zoogdieren, planten, vlinders en vele andere soorten bekijken. Vaak zijn er foto's bijgevoegd die je op weg zetten om zelf soorten te leren herkennen.

Het gaat om waarnemingen die veel van je streekgenoten doorgeven aan de website waarnemingen.be via hun computer of via een app op hun smartphone. Deze gegevens zijn trouwens heel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter dus.

Op 28 maart om 19u30 kan je met je laptop, tablet of smartphone een uur lang gratis een webinar volgen rond Waarnemingen.be. Het is een demonstratie van de website die op beginnersniveau toont hoe de website werkt, hoe jij hem kan raadplegen en gebruiken en hoe hij jouw ideale digitale notaboekje kan zijn.

meer info en inschrijven | www.natuurpunt.be/pagina/webinars

Op waarnemingen.be zie je (enkel) de soorten die werden waargenomen, maar door INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) werd op de ANKONA-trefdag een nieuwe tool getoond waarmee je kan zien of een gebied geschikt is voor een bepaalde soort. Is het gebied geschikt, dan is de kans groter dat je een soort er kan waarnemen. Je kan het zelf uitproberen via geo.inbo.be/potleefgebieden/
 

Rupel .blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen het regionaal tijdschrift Rupel.blad

Klik op het Rupel.blad om het te lezen.
Oudere nummers kan je hier lezen.

Publicaties

Wandelgids

Ontdek de natuur in onze Rupelstreek met onze wandelgids: 10 verrassende natuurwandelingen in Broek de Naeyer-Biezenweiden Klein-Willebroek, Niels Broek, Oude Nete-arm-Stuyvenbergbos Rumst, Walenhoek Niel, Boven- en Benedenvliet Hemiksem-Schelle, Noordelijk en Zuidelijk eiland Wintam, Bos N-Kleine Steylen Boom, polders van Kruibeke, Scheldeschorren-Wondermooie wielen Hingene en Oude kleiputten Terhagen.

Klik op de foto om de gids te lezen of te downloaden.

De wandelgids, 48 pagina’s dik, is ook te koop in boekvorm voor 2€ via Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek, Natuur.huis De Paardenstal en in de gemeentehuizen van de Rupelstreek.

De Rupel - opnieuw een natuurmonument

Een informatieve documentaire over de Rupel uit 2011 i.o.v. Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. Natuurpunt Rupelstreek, Toerisme Rupelstreek Vaartland, ELAH Rupel en Provincie Antwerpen.

TOP