Afbeelding
Fintenwatchers langs de Rupel in Niel

Paaiende finten – IN DE RUPEL EN SCHELDE

10 mei 2018
Categorieën
Natuurbericht
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Vissen

Momenteel speelt er zich elke avond weer een merkwaardig natuurfenomeen af in onze grote rivieren, met honderden paaiende finten. Sinds enkele jaren komen finten weer zoals vanouds de grote rivieren opgezwommen om er te paaien. Finten horen bij de groep van de haringen en het zijn tevens de legendarische meivissen.

Het zijn zeevissen met een lengte van ongeveer 60 cm, die tot omstreeks het jaar 1900 met miljoenen vissen getijdenrivieren zoals de Schelde en de Rupel opzwommen om er te paaien.

Vanaf 1900 was de waterverontreiniging zo groot, dat finten en andere vissen uit onze rivieren verdwenen.

Sinds 2015 wordt dit fenomeen opnieuw opgemerkt. Dat paaien gebeurt vanaf eind april tot midden mei en start bij zonsondergang. Tijdens het paaien zwemmen de finten tegen het wateroppervlak in cirkels achter elkaar aan en wordt er gepaaid.

Af en toe springen er finten omhoog uit het water, met de nodige spetters. Dat geluid kan men horen en het gerucht gaat, dat tot het jaar 1900, er door duizenden paaiende finten zoveel lawaai gemaakt werd, dat de oeverbewoners ramen en deuren moesten sluiten.

Die cirkels of kringen van paaiende finten kan men zien en die worden dan ook geteld. Vrijwilligers van Natuurpunt en medewerkers van het INBO staan nu regelmatig langs de oevers van Rupel en Schelde, om het aantal kringen van paaiende finten te tellen. 

Dat was ook zo op woensdagavond 9 april, langs de Rupel stonden fintentellers in Niel, Boom, Terhagen en Rumst. Aan de Rupelkaai in Niel werden tussen 20u50 en 21u20 door tellers in totaal 59 kringen van paaiende finten geteld. Ter hoogte van Noeveren werden 20u45 en 21u30 7 kringen geteld. In Terhagen en Rumst werd geen activiteit vastgesteld.

De tellers langs de Schelde in Branst en Sint-Amands waren getuige van taferelen, waarbij het Scheldewater wel leek te koken van de paaiende finten. Op topmomenten werden daar meer dan 50 kringen per 5 minuten geteld. Het gespetter van paaiende finten werd daar tot omstreeks 23u waargenomen. 

Zodra de paaiperiode afgelopen is, trekken de finten opnieuw naar zee. De bevruchte eitjes die afgezet werden worden dan larven en tijdens de herfst laten die zich met het getij meedrijven richting zee, waar ze opgroeien tot volwassen finten.

 

Tekst: Erik De Keersmaecker – Natuurpunt Rupelstreek

Foto: Jan Goetvinck - Natuurpunt Rupelstreek

 

Meer info over het trek- en paaigedrag van de finten:

-        Jan Breine – [email protected]

-        Ine Pauwels – [email protected]