Afbeelding
Paddenstoelen
Eric Malfait

Spaar de hoedjes van de herfst!

28 sep 2015
Categorieën
Natuurbericht
Paddenstoelen


Consternatie in enkele natuurgebieden rond Aarschot afgelopen weekend: al te ijverige paddenstoelenplukkers gingen op haast industriële wijze aan de haal met  paddenstoelen in de bossen. Waarom je de herfstige hoedjes beter gewoon laat staan.

Behalve dat het wettelijk niet toegelaten is om paddenstoelen buiten je eigen tuin te plukken, zijn er nog 4 redenen waarom je ze beter laat staan.

1. Herfstvoedsel

Paddenstoelen vormen belangrijk herfstvoedsel voor eekhoorns, reetjes, slakken en larven van insecten. Ze zijn een wezenlijk onderdeel van het ecosysteem. Van zodra de druk door pluk te fel toeneemt, zijn er effecten op te tekenen bij dieren die daarvan afhankelijk zijn. In Vlaanderen is sowieso weinig waardevol bos in verhouding tot het aantal inwoners en daarom is paddenstoelenpluk af te raden. Industriële pluk is helemaal uit den boze, het bos is geen supermarkt.

2. De zwammen zelf

Wat je boven de grond uit ziet komen is slechts de vrucht van een zwam. Op zich is het plukken zelf niet schadelijk voor de zwamvlok, die zich grotendeels onder het oppervlak bevindt. Het is de overbetreding die een probleem vormt, vooral bij symbionten, de groep van paddenstoelen die het hardst achteruit gaat in onze contreien.

3. Paddenstoelengenot

Niets zo typisch voor een herfstwandeling als de hoedjes die her en der uit de grond schieten. Ze brengen vormen en kleuren in het bos die uniek zijn. Mythische verhalen doen over hen de ronde en ze dragen dikwijls fascinerende namen als heksenschermpje, elfenbankje en kabouterwasplaat. Sommige paddenstoelen (wasplaten, aardtongen, staalsteeltjes, ...) zijn ook een echte beloning voor het jarenlange, zorgvuldige maai- en bosbeheer door vrijwilligers. Al die inspanningen op een paar minuten tijd verliezen, is een pijnlijke kwestie.

4.Veiligheid

Misschien wel het allerbelangrijkste argument om paddenstoelen te laten staan: het blijft gevaarlijk om ze te plukken. Zelfs voor experts zijn er niet-eetbare soorten die moeilijk te onderscheiden zijn van eetbare paddenstoelen. Zo kan de witte vorm van giftige Groene knolamaniet verward worden met champignons, is het Stobbenzwammetje eetbaar, maar het Bundelmosklokje erg giftig. Gewone heksenboleet is eetbaar, Netstelige heksenboleet is giftig. De giftige Lantaarnzwam kan ook verward worden met een Hanenkam, de felgegeerde cantharel die niet goedkoop is in de winkel.

Niet minder dan een dodelijke afloop is mogelijk bij een allergische reactie op Gewone krulzoom, Groene knolamaniet en Bundelmosklokje. In Duitsland vielen afgelopen weken nog 2 dodelijke slachtoffers na het eten van zo’n Groene knolamaniet.

Tekst: Roosmarijn Steeman, Natuurpunt Studie
Foto: Eric Malfait