Afbeelding
Leo Janssen

Waar broeden nog gierzwaluwen?

6 jun 2019
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


Het is vandaag Werelddag van de gierzwaluw. De soort kan wel een ‘dag van…’ gebruiken want het gaat er niet zo goed mee. Daarom richt Natuurpunt een meldpunt gierzwaluwen op om zo deze prachtige vogel beter te kunnen helpen en beschermen. Het meldpunt wil zoveel mogelijk nestplaatsen in kaart brengen maar dat is heel moeilijk omdat gierzwaluwen zo snel in en uit hun woonplaats vliegen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen, zoals de ‘giervlucht’.

Meld je waarneming van nestplaats of giervlucht van de gierzwaluw hier 


Met deze ‘giervlucht’ geeft de gierzwaluw zijn nestplaats prijs. Dan scheren ze razendsnel achter elkaar aan door de straat of langs het gebouw, ter hoogte van de dakrand of lager, en roepen hun luide karakteristieke 'srriieee'. Dit is nog net iets anders dan een gelijkaardige roep hoger in de lucht, waar ze bijeen komen, insecten vangen, paren…

De gierzwaluw huist bij voorkeur in een spleet of gat in de muur of dakrand, of in een nestkast. Maar hij heeft het tegenwoordig niet gemakkelijk om een nest te vinden: met onze huidige (en nuttige) renovatie – en isolatiedrang worden gaten en spleten allemaal gedicht. Bij aankomst vanuit het verre Zuiden (Mozambique en omstreken) rond eind april constateren zij dat de woonst niet meer beschikbaar is. Gierzwaluwen zijn woningtrouw, het is dan ook intriest om te zien hoe een gierzwaluw blijft aanvliegen om het "vroegere" gat te lokaliseren: ze weten exact waar het was en vliegen telkens opnieuw rondjes om het terug te vinden.

De gierzwaluwenwerkgroep van Natuurpunt wil nu van die giervluchten gebruik maken om zo de nesten van gierzwaluwen beter in kaart te brengen. Daarom werd het meldpunt gierzwaluwen opgericht. Iedereen kan via waarnemingen.be doorgeven waar hij/zij een giervlucht ziet of -als je veel geluk hebt- een nest hebt gelokaliseerd. Op de website vind je meer uitleg en filmpjes over de verschillen in gierzwaluwvluchten.
Het meldpunt is het hele gierzwaluwenseizoen (tot half augustus) toegankelijk.

tekst: Karin Gielen (Gierzwaluwenwerkgroep), Gerald Driessens (Natuurpunt Studie)