Afbeelding
Lander Wantens

Zonnepomp doet haar werk, Mechels Broek gespaard van droogte

15 jun 2023
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Droogte
Provincie Antwerpen
Wetlands


De eerste tekenen van de droogte laten zich zien: beken en grachten vallen droog, vegetatie heeft steeds meer te maken met droogtestress. Er is al sinds 12 mei geen neerslag gevallen van betekenis. Gebieden waar geïnvesteerd is in het herstellen van natte natuur tonen een ander beeld. Grachten en poelen die de voorbije jaren steeds droog kwamen te liggen, zijn momenteel gevuld met water. In het Mechels Broek draait sinds eind april een pomp op zonne-energie die het water uit de Dijle in het gebied brengt.

“We zien de laatste weken duidelijk een positief effect in het gebied waar de zonnepomp invloed op heeft. Waar de grachten en poelen vorig jaar na enkele weken zonder neerslag volledig droog kwamen te liggen bij het begin van de zomer, is er dit jaar een merkbaar verschil waarneembaar. Zo is er in de bestaande peilbuizen een duidelijke peilverhoging waarneembaar t.o.v. vorig jaar en staat er nog steeds water in de grachten die vorig jaar volledig uitgedroogd waren”, zegt Lander Wantens (projectmedewerker Natuurpunt Wetlands4Cities).

Voldoende water in de grachten en poelen in het gebied is van groot belang voor de biodiversiteit. De vele amfibieën in het gebied (oa. de kamsalamander) hebben nood aan voldoende water om zich voor te planten. Ook de watervogels die in het gebied broeden of het gebruiken als rustplaats komen in de problemen als de poelen en grachten zouden droogvallen. Door de harde grond zouden ze geen eten meer kunnen vinden. Daarnaast zorgt voldoende water ook voor een verkoelend effect dat reikt tot in de stad Mechelen. Dat bleek uit het Curieuzeneuzen in de Tuin-onderzoek van de voorbije twee jaren.

Grondwaterstanden aanvullen

Wantens: “Al het water dat we met de zonnepomp in het natuurgebied brengen, infiltreert geleidelijk in de bodem van het gebied. Zo vergroten we de waterbuffer in het natuurgebied, zorgen we ervoor dat het sponseffect van de bodem wordt versterkt en voorkomen we dat het water wegvloeit naar de zee. Want ondanks het toenemende aantal langdurige droge periodes in Vlaanderen valt er gedurende het volledige jaar voldoende neerslag, bewijzen ook studies van hydroloog Patrick Willems. Door extra in te zetten op natte natuur kunnen we meer water bufferen waardoor het niet verloren gaat.”

De zonnepomp is een testproject dat deel uitmaakt van het grotere Europese project LIFE Wetlands4Cities. De positieve ingrepen die we nu al waarnemen door een zonnepomp met beperkt gebied, geven hoopgevende signalen voor de toekomstplannen om meer dan 320 ha wetlands te herstellen de komende 5 jaar. Herstel en investeringen in natte natuur renderen en hebben een positief effect op de omgeving. Met Wetlands4Cities als hefboomproject wil Natuurpunt de komende jaren nog meer wetlands en natte natuurgebieden herstellen. Zo helpen we de biodiversiteit en maken we Vlaanderen weerbaarder voor de steeds toenemende effecten (extreme neerslag, droogte) van de klimaatverandering.


Afbeelding
life.jpg