Vallei van de Zwarte Beek (Beringen)

De Vallei van de Zwarte Beek is als één van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen de plaats bij uitstek om te wandelen in Beringen. Met meer dan 1500 hectare natuur, vanaf de bron in Hechtel tot de monding in Diest, is het ook het grootste natuurgebied van Natuurpunt. In Koersel is de kronkelende loop van de Zwarte Beek nog het meest intact. De vallei staat bekend voor haar extreme variatie: van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen op de heide. Trek erop uit en geniet van dit prachtige stuk natuur!

Uitkerkse Polder

In Blankenberge is de Uitkerkse Polder het uitgelezen gebied om te gaan wandelen en even aan de stadsdrukte te ontsnappen. Je kan er genieten van het typische vlakke Vlaanderen. Het open landschap zonder bomen en hagen geeft je opnieuw een gevoel van vrijheid. Omdat de zee door de eeuwen het gebied verschillende malen overspoelde, gedijen er planten die zijn aangepast aan zoute omstandigheden.

Het Vinne

In Zoutleeuw ligt het provinciedomein en natuurgebied Het Vinne. Je kan er je hart ophalen op een van de vele wandelingen, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin of het speelbos. In de omgeving van het meer vind je een afwisseling van open landschap en inheems bos. Bij de inrichting van het natuurgebied ging veel aandacht naar natuurbeleving, waardoor je er nu avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten kan ontdekken.

Halve daguitstap naar de Kruibeekse Polder

Vandaag gaan we naar het weidevogelgebied dat is gelegen in Rupelmonde maar deel uitmaakt van het Sigmagebied Kruibekse Polder.

Meebrengen: verrekijker, vogelgids, eventueel telescoop en aangepaste kledij.

De Pastorie ontwaakt: Gevoelige snaren: Harpconcert en poëzie

HARPENSEMBLE LES HARPES D’OR O.L.V. AN VAN DEN BORRE EN LOKALE DICHTERS

Het extra uur voor de wintertijd vullen we met muzikale klanken, zachte woorden en stille tonen. Op vooravond van de Dag van de Stilte genieten we van harp en poëzie van dichtere en verdere bodem. Deze activiteit vormt het sluitstuk van het ‘event ’De pastorie ontwaakt’. Een periode van rust en renovatie kondigt zich aan. Aansluitend wordt een drankje aangeboden in de kerk.

Koloniewandeling

Natuurpunt Markvallei organiseert elke derde zondag van de maand een wandeling in Wortel Kolonie . Wortel Kolonie is een prachtig natuurgebied met een bewogen geschiedenis . Een ervaren gids leid u met oog voor cultuur en natuur door Wortel Kolonie . Deelnemen is gratis .

Koloniewandeling

Elke derde zondag van de maand organiseert Natuurpunt Markvallei een gratis gegidste wandeling in Wortel Kolonie. Op deze manier wil de natuurvereniging geïnteresseerden kennis laten maken met de rijke geschiedenis van het beschermde landschap en met de hier volop aanwezige natuur.

Zondag 18 november staat een natuurgids van Natuurpunt Markvallei klaar om een groep mee op sleeptouw te nemen.

De wandeling start aan Bezoekerscentrum De Klapekster, om 14 uur.