Vallei van de Zwarte Beek (Beringen)

De Vallei van de Zwarte Beek is als één van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen de plaats bij uitstek om te wandelen in Beringen. Met meer dan 1500 hectare natuur, vanaf de bron in Hechtel tot de monding in Diest, is het ook het grootste natuurgebied van Natuurpunt. In Koersel is de kronkelende loop van de Zwarte Beek nog het meest intact. De vallei staat bekend voor haar extreme variatie: van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen op de heide. Trek erop uit en geniet van dit prachtige stuk natuur!

Nederlands

Uitkerkse Polder

In Blankenberge is de Uitkerkse Polder het uitgelezen gebied om te gaan wandelen en even aan de stadsdrukte te ontsnappen. Je kan er genieten van het typische vlakke Vlaanderen. Het open landschap zonder bomen en hagen geeft je opnieuw een gevoel van vrijheid. Omdat de zee door de eeuwen het gebied verschillende malen overspoelde, gedijen er planten die zijn aangepast aan zoute omstandigheden.

Nederlands

Het Vinne

In Zoutleeuw ligt het provinciedomein en natuurgebied Het Vinne. Je kan er je hart ophalen op een van de vele wandelingen, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin of het speelbos. In de omgeving van het meer vind je een afwisseling van open landschap en inheems bos. Bij de inrichting van het natuurgebied ging veel aandacht naar natuurbeleving, waardoor je er nu avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten kan ontdekken.

Nederlands

Op zoek naar de sleedoornpage

Sleedoornpages zijn niet algemeen. Dit heeft misschien te maken met hun verborgen levenswijze waardoor ze moeilijk te inventariseren zijn: het zijn heel schuwe vlinders die je bijna nooit te zien krijgt. De mannetjes zitten op de uitkijk in de kruinen van hoge bomen, de wijfjes houden zich schuil in de struwelen. De sleedoornpage overwintert als eitje en die eitjes blijven wel de hele 'winter' stilzitten. De eitjes zelf zijn klein ( zo'n 0,9 mm diameter ), maar door hun grijswitte kleur en hun 'zeeëgel-vorm' vorm wel heel herkenbaar.

Nederlands

Run for Nature Dassenaarde

Ook dit jaar laten we u de mooiste paden in Dassenaarde en Asdonk zien tijdens een recreatieve jogging. U kunt kiezen uit twee afstanden: 5km of 10km. Doordat de lopers begeleid worden door vrijwilligers op de fiets is deze jogging bijzonder geschikt voor families met kinderen of beginnende lopers, zij zorgen er voor dat iedereen de finish bereikt. Honden mogen meelopen, maar wel aan de leiband.

We zorgen voor een drankje voor de toeschouwers en heten supporters dan ook van harte welkom.

Nederlands

Grote Schelpenteldag aan de kust

Word marien wetenschapper voor één dag. Kom op zaterdag 17 maart 2018 naar een van de tien deelnemende Belgische kustgemeenten. Help mee om de schelpen op het strand te tellen en op naam te brengen, en de diversiteit van onze kust in kaart te brengen. De aangespoelde schelpen op het Noordzeestrand zeggen immers heel veel over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee. De experts rekenen op jouw hulp en vertellen je die dag alles wat je wil weten over schelpen. En wie weet win je wel een papieren strandbloem?

Nederlands

Pagina's