Passie voor natuur start in je jonge jaren

‘Hoe is jouw passie voor natuur ontstaan?' vroegen wij aan de lezers van de Natuurpunt CVN Flits. Die vraag maakte enorm veel enthousiaste reacties los: “Als kind wilde ik niets liever dan buiten zijn...”. Bij de helft ontstond de passie voor natuur in de leeftijd tussen de 5 en 10 jaar en bij 89% was dat voor hun 30-ste. Bijna de helft gaf aan dat er een vorm van Natuur- en Milieueducatie op school was. Naast school zijn ook buiten spelen in tuin, bos of in een jeugdbeweging, meehelpen dieren verzorgen op een boerderij, samen met familie op stap of op een natuurvriendelijke reis enorm belangrijk. Vogels is de diersoort waarbij de meeste natuurpassie ontkiemt.
Dank om jullie ervaringen met ons te delen. Met de gedetailleerde resultaten gaan wij verder aan de slag om de jeugdwerking verder uit te bouwen.

lfm170311_02.jpg

© © Stadsfotograaf Brugge

Inspiratiedagen Zot van natuur, het voedselbos als creatieve bron

Tijdens deze inspiratiedag bouwen we verder op de studiedag van eind 2015 ‘Zot van natuur’. Welke mogelijkheden zijn er om natuur, voedsel en gezondheid met elkaar te verbinden? Hoe pak je dat participatief aan? Samen met vrijwilligers, creatieve denkers, professionele medewerkers uit de zorg- en natuursector en beleidsmedewerkers onderzoeken we de mogelijkheden. Inspirerende voorbeelden tonen hoe je projecten rond de thema's zorg en natuur leven kunt inblazen door een lokaal netwerk op te richten.

Meer dan 100 mensen denken mee over de accenten die Natuurpunt moet leggen in zijn jeugdcampagne

Inspiratievolle Natuurpunt CVN dag rond Jeugd en Natuur (18 maart 2017, De Vroente, Kalmthout)

Foto's over deze dag vind je op onze facebookpagina

Het volledige programma en de verslagen van de brainstormsessie vind je op onze website. Je kan er ook de evaluatie invullen.

Meer dan 100 actievelingen uit de wereld van natuur- en milieueducatie namen delen aan deze Inspiratiedag. De participatie van de verschillende Natuurpunt - diensten zorgden voor een geslaagde mix en een vrolijke kruisbestuiving.

De dag startte met de Algemene Vergadering van Natuurpunt CVN. Daarna brainstormden we in kleine groepen over 8 thema’s: Hoe kan onze inzet voor scholen eruit zien? Hoe kunnen we jongvolwassenen bij Natuurpunt betrekken? Zijn er kansen om speelnatuur te realiseren? Elke brainstorm kreeg inhoudelijke ondersteuning van een ervaringsdeskundige zoals Tom Joos van de Gezinsbond en Ine Kelderman van de Nederlandse OERRR campagne. De besproken thema's kunnen een onderdeel zijn van de grote Natuurpunt Jeugd en Natuur campagne waaraan momenteel gewerkt wordt.

In de namiddag was er tijd om ideeën op te doen vanuit concrete projecten. Bushcrafttechnieken, natuuractiviteiten die therapie ondersteunen, schattenjacht, ontdekkingstochten voor het lager onderwijs, natuurspeurdertjesactiviteiten en nog veel meer.

Het bedanken van al onze vrijwilligers vormde de kers op de taart van deze dag. Onze collega Joeri Cortens vergeleek onze vrijwilligers met bezige bijen die door samen te werken heel wat bereiken. Na de uitreiking van Natuurpunt CVN natuurgidsbadges door voorzitter Chris Vanderlinden genoten we nog van een hapje en een drankje.

Geslaagd Groot Bushcraft-weekend 2016

Van 14-16 oktober kwamen er maar liefst 465 mensen af op het Groot Bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud. Meer dan 100 sessiegevers kwamen hun kennis en vaardigheden delen. Er werden sessies gegeven rond het maken van brandneteltouw en zeep, bij vuurtechnieken, bij het zeisen, koken op een kampvuur, ...

Bekijk de uitzending van het VRT-journaal over het Groot Bushcraft-weekend

En de Karrewiet uitzending over Overleven in het bos

Natuurpunt CVN organiseert Groot Bushcraft-weekend 2016 in het Meerdaalwoud

Nieuw leven in huis: Lize in het Bosmuseum

Ik ben Lize Paesen, 25 jaar en woon in Leuven. Ik zou mezelf omschrijven als een creatieve, geëngageerde duizendpoot die zich graag inzet voor de natuur. Sinds mijn 15de ben ik lid van JNM, Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Deze jeugdbeweging leerde me de liefde voor natuur en het reilen en zeilen van mijn afdeling Midden-Limburg kennen.

Als jobstudent was ik ledenwerfster bij Natuurpunt. Elke zondag genoot ik van de natuur op domein Kiewit om daar de wandelaars te overtuigen van een lidmaatschap. Ondertussen werd ik tijdens de pauze getrakteerd op koffie door een Natuurpunt-vrijwilliger. Dankzij deze job beleefde ik de tijd van mijn leven. De zomercampagne aan de kust was ongetwijfeld een hoogtepunt. Daar ontstond stiekem de droom voor Natuurpunt te werken. En nu is het zover en ben ik aan de slag bij Natuurpunt CVN voor het Bosmuseum in het Zoniënwoud!

Lize Paesen
lize.paesen@cvn.natuurpunt.be

Nieuw leven in huis: Thijs voor Natuurgaard De Wending

Mijn naam is Thijs Himpe en ik werk sinds 1 september bij Natuurpunt CVN als projectmedewerker voor Natuurgaard De Wending in Turnhout. Ik ben afkomstig uit het West-Vlaamse Tielt maar verblijf vanwege de woon-werkafstand momenteel op zorgboerderij Widar in Merksplas. Reeds als kind had ik een grote interesse voor natuur en kwam zo terecht in de jeugdwerking van Natuurpunt De Torenvalk. Daar ben ik momenteel reeds een 8-tal jaar leiding. Ik studeerde vorig jaar af als leerkracht lager onderwijs.

Tijdens mijn laatste semester trok ik voor 4 maanden naar Denemarken op Erasmus. Daarbij lag de klemtoon op Outdoor Education en Creative Learning. Tot binnenkort in Turnhout!

Thijs Himpe
thijs.himpe@natuurpunt.be