lfm170311_02.jpg

© © Stadsfotograaf Brugge

Inspiratiedagen Zot van natuur, het voedselbos als creatieve bron

Tijdens deze inspiratiedag bouwen we verder op de studiedag van eind 2015 ‘Zot van natuur’. Welke mogelijkheden zijn er om natuur, voedsel en gezondheid met elkaar te verbinden? Hoe pak je dat participatief aan? Samen met vrijwilligers, creatieve denkers, professionele medewerkers uit de zorg- en natuursector en beleidsmedewerkers onderzoeken we de mogelijkheden. Inspirerende voorbeelden tonen hoe je projecten rond de thema's zorg en natuur leven kunt inblazen door een lokaal netwerk op te richten.

Meer dan 100 mensen denken mee over de accenten die Natuurpunt moet leggen in zijn jeugdcampagne

Inspiratievolle Natuurpunt CVN dag rond Jeugd en Natuur (18 maart 2017, De Vroente, Kalmthout)

Foto's over deze dag vind je op onze facebookpagina

Het volledige programma en de verslagen van de brainstormsessie vind je op onze website. Je kan er ook de evaluatie invullen. 

Meer dan 100 actievelingen uit de wereld van natuur- en milieueducatie namen delen aan deze Inspiratiedag. De participatie van de verschillende Natuurpunt - diensten zorgden voor een geslaagde mix en een vrolijke kruisbestuiving.

De dag startte met de Algemene Vergadering van Natuurpunt CVN. Daarna brainstormden we in kleine groepen over 8 thema’s: Hoe kan onze inzet voor scholen eruit zien? Hoe kunnen we jongvolwassenen bij Natuurpunt betrekken? Zijn er kansen om speelnatuur te realiseren? Elke brainstorm kreeg inhoudelijke ondersteuning van een ervaringsdeskundige zoals Tom Joos van de Gezinsbond en Ine Kelderman van de Nederlandse OERRR campagne. De besproken thema's kunnen een onderdeel zijn van de grote Natuurpunt Jeugd en Natuur campagne waaraan momenteel gewerkt wordt.

In de namiddag was er tijd om ideeën op te doen vanuit concrete projecten. Bushcrafttechnieken, natuuractiviteiten die therapie ondersteunen, schattenjacht, ontdekkingstochten voor het lager onderwijs, natuurspeurdertjesactiviteiten en nog veel meer.  

Het bedanken van al onze vrijwilligers vormde de kers op de taart van deze dag. Onze collega Joeri Cortens vergeleek onze vrijwilligers met bezige bijen die door samen te werken heel wat bereiken. Na de uitreiking van Natuurpunt CVN natuurgidsbadges door voorzitter Chris Vanderlinden genoten we nog van een hapje en een drankje.

Geslaagd Groot Bushcraft-weekend 2016

Van 14-16 oktober kwamen er maar liefst 465 mensen af op het Groot Bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud. Meer dan 100 sessiegevers kwamen hun kennis en vaardigheden delen. Er werden sessies gegeven rond het maken van brandneteltouw en zeep, bij vuurtechnieken, bij het zeisen, koken op een kampvuur, ...

Bekijk de uitzending van het VRT-journaal over het Groot Bushcraft-weekend

En de Karrewiet uitzending over Overleven in het bos

Natuurpunt CVN organiseert Groot Bushcraft-weekend 2016 in het Meerdaalwoud

Nieuw leven in huis: Lize in het Bosmuseum

Ik ben Lize Paesen, 25 jaar en woon in Leuven. Ik zou mezelf omschrijven als een creatieve, geëngageerde duizendpoot die zich graag inzet voor de natuur. Sinds mijn 15de ben ik lid van JNM, Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Deze jeugdbeweging leerde me de liefde voor natuur en het reilen en zeilen van mijn afdeling Midden-Limburg kennen.

Als jobstudent was ik ledenwerfster bij Natuurpunt. Elke zondag genoot ik van de natuur op domein Kiewit om daar de wandelaars te overtuigen van een lidmaatschap. Ondertussen werd ik tijdens de pauze getrakteerd op koffie door een Natuurpunt-vrijwilliger. Dankzij deze job beleefde ik de tijd van mijn leven. De zomercampagne aan de kust was ongetwijfeld een hoogtepunt. Daar ontstond stiekem de droom voor Natuurpunt te werken. En nu is het zover en ben ik aan de slag bij Natuurpunt CVN voor het Bosmuseum in het Zoniënwoud!

Lize Paesen
lize.paesen@cvn.natuurpunt.be

Nieuw leven in huis: Thijs voor Natuurgaard De Wending

Mijn naam is Thijs Himpe en ik werk sinds 1 september bij Natuurpunt CVN als projectmedewerker voor Natuurgaard De Wending in Turnhout. Ik ben afkomstig uit het West-Vlaamse Tielt maar verblijf vanwege de woon-werkafstand momenteel op zorgboerderij Widar in Merksplas. Reeds als kind had ik een grote interesse voor natuur en kwam zo terecht in de jeugdwerking van Natuurpunt De Torenvalk. Daar ben ik momenteel reeds een 8-tal jaar leiding. Ik studeerde vorig jaar af als leerkracht lager onderwijs.

Tijdens mijn laatste semester trok ik voor 4 maanden naar Denemarken op Erasmus. Daarbij lag de klemtoon op Outdoor Education en Creative Learning. Tot binnenkort in Turnhout!

Thijs Himpe
thijs.himpe@natuurpunt.be


24 u van het Schulensbroek, 1 mei 2016, een hoogdag

De 24 u van het Schulensbroek was aan haar 30ste editie toe, een jubileum dus voor Natuurpunt Vrienden van het Schulensbroek en Natuurpunt CVN. Met een vroege ochtendwandeling, een namiddag én een avondwandeling probeerden we samen de vogelrijkdom van dit unieke natuurgebied in de verf te zetten. En of dat gelukt was!

Zoals steeds gidste Koen Leysen de drie wandelingen, maar gelukkig nam Paul Peeters ook een deel van de 38 vroege vogelaars voor zijn rekening. Jan Severeyns assisteerde bij de drie wandelingen. Na een lange koude en natte periode bleken de weergoden ons gunstig gezind. De hele dag bleef het droog en het werd uiteindelijk zelfs behoorlijk zacht.

Bij de start om 5u30 was het echter nog frisjes (4°). We konden drie Zwarte Roodstaarten tegelijk horen zingen. De eerste honderden meters hoorden we er nog twee extra, een record. Als we de hooilanden van het broek bereikten kregen we al gauw een Wulp in beeld. Her en der zagen we kleine groepjes Reeën. Een Paapje speelde een tijdje verstoppertje om zich dan perfect in beeld te zetten. Groep 2 kreeg dan weer de Sprinkhaanzanger minutenlang n beeld. Enkelen zagen ook een Ooievaar. Aan de Nieuwe Zandhoop vloog er stiekem een mannetje Wielewaal over. Een wolk Oeverzwaluwen hing boven de broedkolonie. Bij het meer vlogen er in totaal 9 Grote Zilverreigers op die van een gemeenschappelijke slaapplaats leken te komen. De zon bleef wat achterwege en een kille noordenwind, bibberen geblazen op de dijk. We kwamen alweer ogen tekort, de soortenlijst groeide gestaag: enkele Kemphanen, Tureluurs en een groep van zelfs 18 Groenpootruiters. Tapuiten lieten zich goed bekijken. De Blauwborst was wat schuw, maar de Rietgors maakte dat ruimschoots goed. Op de terugweg waren we aan het genieten van twee zingende Braamsluipers toen een alerte Nicky een mannetje Beflijster ontdekte. Ons geduld werd wat op de proef gesteld, maar uiteindelijk kregen we dit juweeltje in vol ornaat te zien. Voor heel wat deelnemers was dit een nieuwe soort. Een Gekraagde Roodstaart was voor sommigen een mooie afsluiter. De ochtendwandeling klokte af op een respectabele 75 soorten.

Voor de namiddagwandeling kwamen 18 mensen opdagen. Het kwik was ondertussen aan een flinke remonte begonnen, met volop zon was het heerlijk. Dat zou toch nog wat extra dagsoorten moeten opleveren. En jawel hoor, de verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Aan het meer vloog een IJsvogel en zong een Matkop. De Demersluis bood een broedplaats voor Grote Gele Kwik. Onderweg naar de vijvers van Schallebroek schalde de zang van Nachtegaal ons tegemoet. Enkele Tafeleenden en een overvliegende Sperwer werkten zich in de kijker. En plots…2 Zwartkopmeeuwen vlogen voorbij met hun sneeuwwitte vleugels en gitzwarte kop en voor onze voeten barstte een Cetti’s Zanger in zingen uit. De Kleen Meulen leverde Waterral, Zwarte Ruiter en Witgatje op als nieuwkomers op de lijst en op het einde hoorden we nog een groenling. Met 12 soorten extra een tussenstand van 87.

De avondwandeling was en Petit comité, maar de afwezigen hadden zoals zo vaak ongelijk. Dichtbij de dijk zaten enkele waadvogels voedsel te zoeken: 3 Regenwulpen en zelfs een Rosse Grutto (grotendeels nog in winterkleed) die mooi illustreerde dat hij zijn bovensnavelpunt kan laten scharnieren. Over de dijk van de Vroente zagen we enkele Grutto’s. Boven het meer dartelden enkele Dwergmeeuwen. Net toen we dachten dat we het wel ongeveer gehad hadden begon er voor ons een Velduil te jagen. Op het einde hoorden we drie Nachtegalen vlak na mekaar. Nog 5 soorten bij op de teller bracht het eindtotaal op 92 soorten (waarvan zelfs 4 nieuwe voor 1 mei)! Een echte topdag dus…

Op naar de volgende editie….misschien halen we ooit wel eens die magische 100…

Koen Leysen, Natuurpunt CVN

img_5356.jpg

© David Martens

Geslaagde dag voor vrijwilligers in het Zoniënwoud

Op zaterdag 19 maart werden circa 70 vrijwilligers van Natuurpunt CVN bij het station van Groenendaal opgewacht om met een Klimaatgids naar het Bosmuseum te wandelen. In het Zoniënwoud stonden verschillende excursies en workshops op het programma rond thema’s als erfgoed met Ronny Mattelaer, bosbeheer met Joseph Zwaenepoel, ontsnippering van het Zoniënwoud met Steven van Onckelen en bushcraft (vuurtechnieken, lepels snijden, insecten bereiden etc) door Pieter Blondé en de voorstelling ‘Toen de dieren nog spraken’ door Joeri Cortens.

In het Bosmuseum werd de nieuwe Natuurgidscursus voorgesteld en de eerste nieuwe Natuurgidsbadges werden plechtig uitgereikt aan twee bijzondere natuurgidsen, namelijk de voormalige directeur van CVN Paul Stryckers en aan Mia Brankaer, onze educatief medewerker in het Bosmuseum Jan van Ruusbroec in het Zoniënwoud, die binnenkort met pensioen gaat.

Ook de nieuwe financiële bonusregeling voor netwerkpartners werd voorgesteld.
Als afsluiter werd rond het kampvuur diep in de buidel getast bij de veiling van de unieke nestkastjes, bijenhotels en voederstammetjes die gemaakt zijn door gedetineerden in het kader van het Retoer project.

 

Natuur en Islam

'Samen voor Natuur', een consortium van verschillende verenigingen (Antwerpen aan't woord, vzw Actiecomité Red de Voorkempen, De-Koepel moskee, Free Hands, Green Deen, Natuurpunt, Natuurpunt CVN en Communicatie in Beeld), organiseerde een geslaagde avond met als titel 'Natuur en Islam'.

Natuur en Islam door 'Samen voor Natuur'

Meer dan 130 aanwezigen luisterden naar een boeiende uiteenzetting van Imam Mohad El Sghiar van De-Koepel moskee/Belgisch Islamitisch Centrum over Natuur en Islam. Professor Roeland Samson van de UA ging in op belang van natuur-en milieubescherming aan de hand van ecosysteemdiensten en met een inspirerend filmpje.

TOP