Thema's voor Educatie Innovatiefonds bekend

Voor 2020 kiezen we voor de thema's:

  • Kansengroepen
  • Innovatieve methodieken

Meer info vind je hier

Knappe lokale initiatieven goedgekeurd (2019)

Innovatie via lokale initiatieven, dat is wat we willen bereiken met het Educatie innovatiefonds. Het thema 'kansengroepen' was niet het meest voor de hand liggende om mee te starten, maar we hebben onlangs drie knappe voorstellen kunnen goedkeuren.

Initiatieven 2019 extra ronde

  • From dusk til down - NP Gaverstreke

Een educatieve nachtdierenkoffer die het nachtleven onderzoekt. De koffer gaat rond bij particulieren, buurten of scholen voor participatie en 'samen leren'.

  • Lieremanranger plus - Werkgroep Educatie NP De Wulp

Een ervaringsgerichte cursus voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met het netwerk dagondersteuning en instellingen van voorziening zoals het Zwart Goor.

  • Slam de Natuur - Natuurpunt CVN

Een samenwerking met vzw A.Kult.E van Antwerps stadsdichter Seckou. Op een unieke manier brengen 'slampoëten' hun kijk op de natuur nabij 3 Vlaamse centrumsteden.

Initiatieven 2019 ronde 1

  • Natuurbelevingsweekend  - NP Waasland Kern Noord

Natuurbelevingsweekend voor mensen in armoede en/of beperking. Samen met Natuurhuis Panneweel en Beschut Wonen De Vlier.

  • Natuur en Vlaamse gebarentaal- Natuurpunt CVN

Concrete acties samen met Doof Vlaanderen en het Expertisecentrum Vlaamse Gebarentaal om natuur dichter bij te brengen. Startfase met NP Gent.

  • Taal in het Bos - Natuurpunt Markvallei

Gegidste wandelingen in eenvoudig Nederlands voor anderstalige nieuwkomers. Nadruk op typische seizoensgebonden fenomenen in het bos. Hierbij komen alle zintuigen aan bod. Met BC De Klapekster, vzw Kreatief - Praatpunt.

Knappe lokale initiatieven goedgekeurd (2018)

Op zoek naar natuur in Krottegem (Roeselare)
Deze wijkactiviteit van Natuurpunt Mandelstreke, samen met verschillende partners zoals stad Roeselare, het Stadlandschap ’t West-Vlaamse hart, lokale buurtcomités, Agentschap Integratie en Inburgering , CVO’s … wilt naast een ruimere naambekendheid van Natuurpunt, meer jonge gezinnen met kinderen op wijkniveau aanspreken en activeren rond het thema natuur en milieu. Maar ook, en dit voor de eerste keer binnen de multiculturele buurt Krottegem, de etnische minderheden, vooral de jonge gezinnen met kinderen, aanspreken en activeren rond het thema natuur en milieu.


Natuur Educatief pad: Rik De Egel (van Natuurpunt Heusden-Zolder vzw)
Creëren van een educatief wandelpad voor wandelaars in het bos, waarbij het niveau geschikt is voor mensen met een mentale beperking van het dagcentrum. Het educatief wandelpad heeft als thema de egel. Zo kan men tijdens een mooie boswandeling bijleren over de egel en zijn biotoop. De bedoeling van het project is om educatieve en informatieve elementen te plaatsen en mensen bewust te maken over de bescherming van de egel.

We wensen alle initiatiefnemers veel succes bij de realisatie van de projecten en zullen later de opgedane ervaringen delen. 

Natuurpunt CVN dag 2018: Veranderend klimaat

Veranderend klimaat was het thema van onze Natuurpunt CVN dag in 2018 (24 maart). We hadden het niet alleen over klimaatverandering maar ook over de veranderende manier van cursussen organiseren en mensen samenbrengen. De broedplek NEST (Gent) was onze uitvalsbasis voor een waaier aan boeiende lezingen en workshops.

Het filmpje van die dag vind je op onze facebookpagina.

Dit was Natuurpunt CVN in 2017

Terugblik 2017 - Dankjewel vrijwilligers

Passie voor natuur start in je jonge jaren

‘Hoe is jouw passie voor natuur ontstaan?' vroegen wij aan de lezers van de Natuurpunt CVN Flits. Die vraag maakte enorm veel enthousiaste reacties los: “Als kind wilde ik niets liever dan buiten zijn...”. Bij de helft ontstond de passie voor natuur in de leeftijd tussen de 5 en 10 jaar en bij 89% was dat voor hun 30-ste. Bijna de helft gaf aan dat er een vorm van Natuur- en Milieueducatie op school was. Naast school zijn ook buiten spelen in tuin, bos of in een jeugdbeweging, meehelpen dieren verzorgen op een boerderij, samen met familie op stap of op een natuurvriendelijke reis enorm belangrijk. Vogels is de diersoort waarbij de meeste natuurpassie ontkiemt.
Dank om jullie ervaringen met ons te delen. Met de gedetailleerde resultaten gaan wij verder aan de slag om de jeugdwerking verder uit te bouwen.

Meer dan 100 mensen denken mee over de accenten die Natuurpunt moet leggen in zijn jeugdcampagne

Inspiratievolle Natuurpunt CVN dag rond Jeugd en Natuur (18 maart 2017, De Vroente, Kalmthout)

Foto's over deze dag vind je op onze facebookpagina

Het volledige programma en de verslagen van de brainstormsessie vind je op onze website. Je kan er ook de evaluatie invullen. 

Meer dan 100 actievelingen uit de wereld van natuur- en milieueducatie namen delen aan deze Inspiratiedag. De participatie van de verschillende Natuurpunt - diensten zorgden voor een geslaagde mix en een vrolijke kruisbestuiving.

De dag startte met de Algemene Vergadering van Natuurpunt CVN. Daarna brainstormden we in kleine groepen over 8 thema’s: Hoe kan onze inzet voor scholen eruit zien? Hoe kunnen we jongvolwassenen bij Natuurpunt betrekken? Zijn er kansen om speelnatuur te realiseren? Elke brainstorm kreeg inhoudelijke ondersteuning van een ervaringsdeskundige zoals Tom Joos van de Gezinsbond en Ine Kelderman van de Nederlandse OERRR campagne. De besproken thema's kunnen een onderdeel zijn van de grote Natuurpunt Jeugd en Natuur campagne waaraan momenteel gewerkt wordt.

In de namiddag was er tijd om ideeën op te doen vanuit concrete projecten. Bushcrafttechnieken, natuuractiviteiten die therapie ondersteunen, schattenjacht, ontdekkingstochten voor het lager onderwijs, natuurspeurdertjesactiviteiten en nog veel meer.  

Het bedanken van al onze vrijwilligers vormde de kers op de taart van deze dag. Onze collega Joeri Cortens vergeleek onze vrijwilligers met bezige bijen die door samen te werken heel wat bereiken. Na de uitreiking van Natuurpunt CVN natuurgidsbadges door voorzitter Chris Vanderlinden genoten we nog van een hapje en een drankje.

Natuur en Islam

'Samen voor Natuur', een consortium van verschillende verenigingen (Antwerpen aan't woord, vzw Actiecomité Red de Voorkempen, De-Koepel moskee, Free Hands, Green Deen, Natuurpunt, Natuurpunt CVN en Communicatie in Beeld), organiseerde een geslaagde avond met als titel 'Natuur en Islam'.

Meer dan 130 aanwezigen luisterden naar een boeiende uiteenzetting van Imam Mohad El Sghiar van De-Koepel moskee/Belgisch Islamitisch Centrum over Natuur en Islam. Professor Roeland Samson van de UA ging in op belang van natuur-en milieubescherming aan de hand van ecosysteemdiensten en met een inspirerend filmpje.

Het consortium organiseerde ook activiteiten. Van een hiervan maakte we een filmpje.   

TOP