Passie voor natuur start in je jonge jaren

‘Hoe is jouw passie voor natuur ontstaan?' vroegen wij aan de lezers van de Natuurpunt CVN Flits. Die vraag maakte enorm veel enthousiaste reacties los: “Als kind wilde ik niets liever dan buiten zijn...”. Bij de helft ontstond de passie voor natuur in de leeftijd tussen de 5 en 10 jaar en bij 89% was dat voor hun 30-ste. Bijna de helft gaf aan dat er een vorm van Natuur- en Milieueducatie op school was. Naast school zijn ook buiten spelen in tuin, bos of in een jeugdbeweging, meehelpen dieren verzorgen op een boerderij, samen met familie op stap of op een natuurvriendelijke reis enorm belangrijk. Vogels is de diersoort waarbij de meeste natuurpassie ontkiemt.
Dank om jullie ervaringen met ons te delen. Met de gedetailleerde resultaten gaan wij verder aan de slag om de jeugdwerking verder uit te bouwen.

Meer dan 100 mensen denken mee over de accenten die Natuurpunt moet leggen in zijn jeugdcampagne

Inspiratievolle Natuurpunt CVN dag rond Jeugd en Natuur (18 maart 2017, De Vroente, Kalmthout)

Foto's over deze dag vind je op onze facebookpagina

Het volledige programma en de verslagen van de brainstormsessie vind je op onze website. Je kan er ook de evaluatie invullen.

Meer dan 100 actievelingen uit de wereld van natuur- en milieueducatie namen delen aan deze Inspiratiedag. De participatie van de verschillende Natuurpunt - diensten zorgden voor een geslaagde mix en een vrolijke kruisbestuiving.

De dag startte met de Algemene Vergadering van Natuurpunt CVN. Daarna brainstormden we in kleine groepen over 8 thema’s: Hoe kan onze inzet voor scholen eruit zien? Hoe kunnen we jongvolwassenen bij Natuurpunt betrekken? Zijn er kansen om speelnatuur te realiseren? Elke brainstorm kreeg inhoudelijke ondersteuning van een ervaringsdeskundige zoals Tom Joos van de Gezinsbond en Ine Kelderman van de Nederlandse OERRR campagne. De besproken thema's kunnen een onderdeel zijn van de grote Natuurpunt Jeugd en Natuur campagne waaraan momenteel gewerkt wordt.

In de namiddag was er tijd om ideeën op te doen vanuit concrete projecten. Bushcrafttechnieken, natuuractiviteiten die therapie ondersteunen, schattenjacht, ontdekkingstochten voor het lager onderwijs, natuurspeurdertjesactiviteiten en nog veel meer.

Het bedanken van al onze vrijwilligers vormde de kers op de taart van deze dag. Onze collega Joeri Cortens vergeleek onze vrijwilligers met bezige bijen die door samen te werken heel wat bereiken. Na de uitreiking van Natuurpunt CVN natuurgidsbadges door voorzitter Chris Vanderlinden genoten we nog van een hapje en een drankje.

Natuur en Islam

'Samen voor Natuur', een consortium van verschillende verenigingen (Antwerpen aan't woord, vzw Actiecomité Red de Voorkempen, De-Koepel moskee, Free Hands, Green Deen, Natuurpunt, Natuurpunt CVN en Communicatie in Beeld), organiseerde een geslaagde avond met als titel 'Natuur en Islam'.

Natuur en Islam door 'Samen voor Natuur'

Meer dan 130 aanwezigen luisterden naar een boeiende uiteenzetting van Imam Mohad El Sghiar van De-Koepel moskee/Belgisch Islamitisch Centrum over Natuur en Islam. Professor Roeland Samson van de UA ging in op belang van natuur-en milieubescherming aan de hand van ecosysteemdiensten en met een inspirerend filmpje.