Bont zandoogje
vlinder_bont_zandoogje2_dianeappelsgroot.jpg

Het bont zandoogje (Pararge aegeria)
Deze bosrandvlinder heeft de voorbije decennia ook talloze tuinen gekoloniseerd en behoort nu tot de vrij algemene tuinvlinders.
Hoe kan je het bont zandoogje herkennen?
- Zandoogjes zijn middelgrote vlinders die hun naam danken aan zwarte vlekken met witte kern (‘oogjes’) die ze vertonen. Bij het bont zandoogje zie je die vlek nabij de punt van de voorvleugels en een hele rij oogvlekken op de achtervleugel.
- Het bont zandoogje heeft een spanwijdte van 35 tot 44 mm.
- De tekening op de vleugels maakt het bont zandoogje onmiskenbaar: een (donker)bruine vlinder met een patroon van lichtgele vlekjes.
- De groene rups is over de volledige lengte fijn en kort behaard.
Wat eet het bont zandoogje?
In vergelijking met andere vlinders zie je het bont zandoogje maar weinig op bloemen zitten. Soms doet hij zich tegoed aan nectar van bramen, maar nog meer leeft hij van honingdauw en sap van bloedende bomen.
Wat eet de rups van het bont zandoogje?
De rups van het bont zandoogje leeft van algemene grassoorten, zoals witbol, kweek of kropaar.
Waar leeft het bont zandoogje?
- In Europa is het bont zandoogje wijdverbreid. De soort komt voor van Zweden tot Spanje en Griekenland. De soort heeft de voorbije decennia een noordwaartse opmars gemaakt. In België kan je hem verspreid over het hele land waarnemen.
- Het bont zandoogje was van oorsprong een echte bosvlinder. Zonnige open plekken in bossen zijn een favoriet leefgebied. Hij heeft zich echter sterk aangepast en neemt nu ook genoeg met enkele grote bomen of een hoge haag in een tuin.
- Verspreidingskaart van het bont zandoogje
Hoe plant het bont zandoogje zich voort?
Het bont zandoogje zie je van eind maart tot laat in het najaar (half oktober). De vlinder vliegt in drie generaties die in elkaar overlopen. Meestal overwintert het bont zandoogje in het rupsenstadium, maar de snelst groeiende rupsen zijn voor de winter al pop.
Wat kan jij doen voor het bont zandoogje?
Een tuin zonder hoge bomen of struiken is ongeschikt voor het bont zandoogje. Als je een mini-bosrand kan creëren, is de kans groot dat het bont zandoogje hem vindt. Windluwe en zonnige plekjes vindt het bont zandoogje belangrijk. Daar kan hij opwarmen en een territorium bezetten. Laat grassen die vanzelf verschijnen onder en tussen de bomen en struiken groeien. Zij zijn de levensnoodzakelijke waardplanten voor de rupsen.
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.