Franjestaart
franjestaart_hugo_willocx.jpg

De franjestaart (Myotis nattereri)
De franjestaart is een vleermuis die haar naam te danken heeft aan de haartjes die langs de rand van de staart en vleugels groeien.
Hoe kan je de franjestaart herkennen?
- Middelgroot, met een lichaamslengte tussen 42 millimeter en 50 millimeter
- Een spanwijdte tussen 24 en 30 centimeter
- Witachtige onderzijde
- Grijsbruine bovenzijde
- Een zichtbare staart die tot 4 centimeter lang kan worden
- Gezicht, ledematen en vleugels zijn rozerood
Hoe klinkt de franjestaart?
Op een vleermuizendetector klinkt de franjestaart als een zachte, droge ratel.
Wat eet de franjestaart?
Op het menu van de franjestaart staan spinnen, maar ook kleine insecten als kevers, vliegen en motten. Deze plukt hij tijdens het vliegen van bomen en struiken, of rechtstreeks uit de lucht. De franjestaart gebruikt zijn staart om voedsel naar zijn mond te leiden.
Waar leeft de franjestaart?
De franjestaart komt over zo goed als heel Europa voor, maar ook in het Kaukasusgebergte en in Japan. Voor zover we weten is de enige franjestaartkolonie van Vlaanderen gelegen in Bree.
Hoe plant de franjestaart zich voort?
Net als bij andere vleermuissoorten uit het geslacht Myotis loopt het paarseizoen van de franjestaart van de herfst tot de winter. In de lente komen de vrouwtjes samen in kraamkolonies, en in juni en juli worden de jongen geboren. Deze zijn zelf pas na een jaar geslachtsrijp.
Hoe krijg je de franjestaart te zien?
De franjestaart is een halfuur na zonsondergang en een halfuur voor zonsopgang het actiefst. De kraamkolonies zijn vooral gevestigd in holle bomen. De franjestaart overwintert in koele en vochtige plaatsen als grotten, kelders, en bunkers. De franjestaart is een typische bewoner van gemengde oude beuken- en eikenbossen, maar wordt ook geregeld in naaldbos gevonden.
Weetjes over de franjestaart
- De franjestaart kan lokaal in groten getale voorkomen. In Berlijn is een kolonie van maar liefst 8000 vrouwtjes bekend.
Wat kan jij doen voor de franjestaart?
Je kan je tuin aantrekkelijk maken voor vleermuizen door hem insectvriendelijker te maken.