Meer natuur in je buurt

Cursus Natuurverkenner

De cursus Natuurverkenner is in 10 activiteiten een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers.

Cursus Meer natuur in je tuin

In 5 activiteiten leer je de natuur uit de tuin beter kennen en doe je inspiratie op voor meer leven in de tuin.

Lezing De levende tuin

Ooit gehoord van een levende tuin? Wel, dat is precies wat het belooft te zijn: een tuin vol leven!

Cursus De stad, mijn eerste natuur

In 3 theorielessen en 1 excursie maak je kennis met de natuur die je in een stadstuin of gewoon op straat kan tegenkomen.

Cursus Vogels in de tuin

In 2 theorielessen krijg je zicht op de vogels in jouw tuin en leer je wat je kan doen om het hen meer naar hun zin te maken.

Cursus Vogelzang rond huis en tuin

In 3 lessen en 2 excursies leer je de courante vogelzangen in een stedelijke omgeving kennen en herkennen.

Wandeling met klimaatproevertjes

Tijdens deze wandeling maak je kennis met de bijzondere biodiversiteit in de regio en vertellen we meer over klimaat en klimaatverandering.

Wandeling Spinnensafari

Wandeling waar je op zoek gaat naar spinnen in je tuin of het park.

Lezing De natuur in

Lezing over het nieuwe boek van Joeri Cortens - De natuur in

_dsc4139.jpg

© Erwin Derous

Cursus Natuurverkenner

De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 10 unieke activiteiten laten de lokale gidsen al hun enthousiasme op je los. Zo leer je kennis maken met (lokale organisatie) en wat ze betekenen voor de plaatselijke natuur. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen streek.

Laat deze boeiende kennismaking niet aan je neus voorbij gaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit.

Organisatie

Voor de organisatie van de cursus Natuurpunt Verkenner hebben we een organisatieplatform. Daar vind je de didactische informatie alsook alle informatie over de organisatie.


Niveau

Basis

5

5

Max. 25

dsc_1300.jpg

© Erwin Derous

Cursus Meer natuur in je tuin

Spelen, genieten, ontspannen, groenten kweken, huisdieren houden, uithangbord,… Een tuin kan zoveel verwachtingen inlossen. En met een doordachte visie en beheer vaart ook de natuur er wel bij. Nectarplanten voor vlinders, bessen voor vogels, een bijenhotel, vleermuisnestkast of egelschuilplaats kan je zo integreren zonder de andere functies in gevaar te brengen. Maar we gaan verder, met creatieve en inspirerende ideeën voor een tuin vol leven.

  • Les 1: Inleiding: de levende tuin
  • Les 2: Vogels in de tuin
  • Les 3: Insecten in de tuin
  • Les 4: Zoogdieren en amfibieën in de tuin
  • Les 5: Tuinbezoek of -workshop

Wanneer

Voorjaar

 

Niveau

Basis

4

1

Max. 25

dsc_8267.jpg

© Erwin Derous

Lezing De levende tuin

Ooit gehoord van een levende tuin? Wel, dat is precies wat het belooft te zijn: een tuin vol leven! Vogels, vlinders, bijen, bloemen … Maar vooral een tuin waar veel te be-leven is. Opgepast! De organisatie is niet verantwoordelijk voor plotse opstoten van lentekriebels en jeukende vingers.

 

Niveau

Basis

Max. 100

dsc_8763_1.jpg

© Erwin Derous

Cursus De stad, mijn eerste natuur

Stad, natuur: twee begrippen die op het eerste zicht het tegenovergestelde van elkaar zijn. Toch valt er zelfs midden in de stad heel wat te beleven op vlak van natuur. Sommige dieren en planten hebben zich aangepast aan een leven tussen mensen en beton. En een stadspark is vaak veel natuurrijker dan je denkt. In deze vorming maken we kennis met de natuur die je in een stadstuin of gewoon op straat kan tegenkomen. We trekken de stad in om algemene vogels, planten en insecten te vinden én leren kennen.

 

Niveau

Basis

3

1

Max. 25

derous_erwin-9972.jpg

© Erwin Derous

Cursus Vogels in de tuin

We starten deze twee theorielessen met een een korte inleiding over tuinvogels. Daarna gaan we vooral in op wat we kunnen doen om het de vogels in onze tuin meer naar hun zin te maken. Daarbij is de beplanting erg belangrijk. Hierbij gaan we na wat hierbij voor onze vogels de aandachtspunten zijn. Ook nestkasten kunnen nuttig zijn. We overlopen enkele typen en basisregels rond ophangen en onderhoud. Uiteraard komt ook het wat, hoe en waarom van wintervoedering ruim aan bod. Hierbij wordt ook het 'Grote Vogelweekend van Natuurpunt' toegelicht. Tot slot worden enkele typische tuinvogels besproken.

Wanneer

Deze cursus organiseren we graag in de winter.

En verder

Deze cursus kan aangevuld worden met excursies. Hiervoor vragen we voldoende inbreng van de lokale mensen. Als de cursus groep te groot is kan beslist worden om op te splitsen en bij enkele mensen thuis naar hun voederplaats gaan kijken.

 

Niveau

Basis

2

1

Max. 25

20101226-dsc_7200.jpg

© Wim Dirckx

Cursus Vogelzang rond huis en tuin

Een van de mooiste natuurervaringen blijft toch nog altijd het beluisteren van het ochtendconcert van vogels. Maar voor heel wat mensen met een gezonde interesse voor natuur is het ook behoorlijk frustrerend dat ze vaak niet weten wie er achter de micro zit. In deze basiscursus leren we, stap voor stap, de zang van de meest courante tuinvogels herkennen. We richten ons hierbij op de vogels die we in onze steden en tuinen kunnen terugvinden. De wandelingen vertrekken vaak in het midden van een dorp. Wist je trouwens dat je deze vogelgeluiden ook kan visualiseren, en dat dit enorm kan helpen om die geluiden beter te onthouden? Ook dit komt tijdens de lessen aan bod. Door de het verdelen van de inhoud over drie lessen komt er nog meer ruimte voor herhaling. Verder leren we ook waarom en wanneer vogels vooral zingen en van elke behandelde soorten wordt de levenswijze en het voorkomen kort belicht.

Wanneer

Deze cursus organiseren we in februari – maart met de excursies in maart – april.

En verder

Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

 

Niveau

Basis

3

2

Max. 25

_dsc_4022.jpg

© Wim Dirckx

Lezing De natuur in... met Joeri Cortens

Er was eens… een boek. Het was een beetje anders dan de andere boeken. Over een gezin dat regelmatig de natuur intrekt. Vol avonturen die inspireren en doen wegdromen. Bol van scherpe observaties, weetjes en inzichten in de natuur van de lage landen.

Nu is er een lezing. Ze is een beetje anders dan andere lezingen. Natuur blijft de groene draad, maar met een vleugje humor, een streepje muziek en een tikkeltje theater krijgen de vertellingen meer kleur dan een zonsondergang op een zwoele zomeravond.

 

Niveau

Basis

Max. 100

TOP