Paarse schijnridderzwam
De Paarse schijnridderzwam verschijnt pas in de late herfst, wanneer de meeste bladeren al gevallen zijn. Met zijn paarse hoed van ongeveer 10 cm valt hij toch nog snel op. Bovendien tref je hem zelden alleen aan.
Vindbaar: augustus - december
Afgestorven organisch materiaal
Grond
Bij boombegeleiders hier de bomen waar de paddenstoel onder leeft
Op voedselrijke bodem, in loof- en naaldbossen.
Opruimer
Hoe herken je de Paarse schijnridderzwam?
- Hoed: blauwachtig lila tot lilabruin, naar de rand toe met roze tinten en bij het opdrogen lichter van kleur. In jonge staat een vlakke tot gewelfde vorm, later vertoont de rand een golvend patroon. De hoedrand kan daarbij inscheuren. De hoed kan een diameter van 6 tot 12 centimeter bereiken.
-
Steel: lila, 2 tot 6 cm lang, 1 tot 2,5 cm dik en is bedekt met fijne vlokken of vezels. De voet is soms knotsvormig en sterk verbreed.
-
Plaatjes: bochtig aangehecht, paars en liggen dicht naast elkaar.
-
Geur en smaak: typische, zoet-aromatische geur en smaak.
Meer over belangrijke paddenstoelenfamilies
Deze soort lijkt op
Moest je toch nog twijfelen, kijk dan eens naar de plaatjes: deze zijn bochtig aangehecht en het sporenpoeder is wit. Mogelijke verwarring kan ontstaan met de Vaalpaarse schijnridder, die zeldzamer is, een blekere hoed en steel heeft en meestal in graslanden voorkomt. De Paarssteelschijnridder is nog zeldzamer en heeft een bleke hoed die duidelijk contrasteert met de donkere paarse steel. Nog een paarse soort in het bos is het Rodekoolzwammetje, dat donkerpaars is bij vochtig weer en lichtpaars uitbleekt bij droogte. Dit zwammetje is kleiner en fijner en de plaatjes staan wijd uiteen.
Beelden
Waar vind je de [soort]?
tekst
Plaats een link onder de tekst > kies onder stijl voor button orange
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt de [soort] veel voor?
tekst
Wat kan jij doen?
Paddenstoelen zijn intrigerende en nuttige verschijningen. Ze ruimen je tuin op en zorgen op hun eigen manier voor de natuur. Wat kan jij doen voor meer paddenstoelen in je tuin?
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenVaak gestelde vragen over paddenstoelen
Wat is het verschil tussen een zwam en een paddenstoel?
Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. De zwam is het organisme dat onder de grond of in hout zit en bij de meeste soorten het grootste deel van het jaar onzichtbaar blijft. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen die seizoenaal tevoorschijn komen om sporen te produceren en verspreiden om zich voort te planten.
Hoe oud kan een zwam worden?
In 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergrondse zwamvlok van 8,9 km². Ook in Zwitserland werd een groot en oud exemplaar van deze zwam gevonden: 800m lang, 500m breed en duizend jaar oud.
Hoe herken je de juiste paddenstoel?
Het is de vraag die vele wandelaars zich al gesteld hebben. Sommige zijn makkelijk te herkennen, zoals de rode vliegenzwam. Ook de grote stinkzwam kan je determineren met je neus. Deze verspreidt namelijk de geur van dode beesten en trekt daarmee ook een zwerm vliegen aan. Maar de meeste paddenstoelen zijn erg moeilijk om te determineren, zelfs voor experts. Natuurpunt helpt je op weg met enkele hulpmiddeltjes:
- Zoek op kleur, vorm of familie
- Gebruik de app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download hier iObs (iOS) en ObsIdentify (Android).
Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Bovendien krijg je van experts feedback of de determinatie correct is. Tenslotte kan je bijleren door een cursus te volgen en/of op stap te gaan met een paddenstoelenwerkgroep. Abonneer je op de paddenstoelen.flits en blijf op de hoogte van activiteiten en weetjes over paddenstoelen.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief