Image
Witte koraalzwam, Saxifraga-Luuk Vermeer

Witte koraalzwam

Clavulina coralloides
koraalzwammen

Witte koraalzwam is een witte tot crèmekleurige, koraalvormige paddenstoel die tot 8 cm hoog kan worden en te vinden is op humeuze bodems in loofbossen (zelden in naaldbossen), waar hij leeft als saprofyt. 

Grootte
Vruchtlichaam 2 tot 8 cm hoog.
Levensverwachting

Vindbaar: september - december

Favoriete maaltijd

Grond
 

Status
Algemeen
Woonplaats

Op humeuze bodem in loofbossen, ook in wilgenstruwelen en kruipwilgstruwelen in de duinen, zelden in naaldbossen, vaak langs paden en greppelkanten.

Karakter

Opruimer
 

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de witte koraalzwam?

Vruchtlichaam wit tot crèmekleurig, koraalvormig, 2 tot 8 cm hoog. De stammen zijn vertakt met enkel- of meervoudig vertakte toppen. De vertakkingen zijn 5-10 mm dik. De toppen zijn spits in tegenstelling tot de asgrauwe koraalzwam die stompe toppen heeft. 

 

 

Meer over belangrijke paddenstoelenfamilies

Witte koraalzwam, Saxifraga-Luuk Vermeer
Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

Witte koraalzwam vaak door een parasiet wordt aangetast waardoor hij eerder grijs van kleur wordt. Kleur is dus geen goed kenmerk om asgrauwe koraalzwam te onderscheiden van witte koraalzwam. Je kijkt best naar de topjes die spits zijn bij witte koraalzwam en stomp bij asgrauwe koraalzwam. 

Waar vind je de [soort]?

tekst

Plaats een link onder de tekst > kies onder stijl voor button orange

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt de [soort] veel voor?

tekst

Wat kan jij doen?

Paddenstoelen zijn intrigerende en nuttige verschijningen. Ze ruimen je tuin op en zorgen op hun eigen manier voor de natuur. Wat kan jij doen voor meer paddenstoelen in je tuin

 

Afbeelding
paddenstoelen zoeken - wim dirckx
Wim Dirckx
Icon
Icoon - Paddenstoel

Vraag je gratis poster aan

Gratis Paddenstoelenposter Natuurpunt

In Vlaanderen komen meer dan 4.000 verschillende soorten voor. 22 daarvan plaatsten we op een vintage poster. Onze paddenstoelenexpert Roosmarijn selecteerde soorten die je makkelijk kan herkennen. Hopelijk kom je ze tegen op je herfstwandeling.

Vraag je paddenstoelenposter aan

Vaak gestelde vragen over paddenstoelen

Wat is het verschil tussen een zwam en een paddenstoel?

Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. De zwam is het organisme dat onder de grond of in hout zit en bij de meeste soorten het grootste deel van het jaar onzichtbaar blijft. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen die seizoenaal tevoorschijn komen om sporen te produceren en verspreiden om zich voort te planten. 

Hoe oud kan een zwam worden?

In 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergrondse zwamvlok van 8,9 km².  Ook in Zwitserland werd een groot en oud exemplaar van deze zwam gevonden:  800m lang, 500m breed en duizend jaar oud.

Hoe herken je de juiste paddenstoel?

Het is de vraag die vele wandelaars zich al gesteld hebben. Sommige zijn makkelijk te herkennen, zoals de rode vliegenzwam.  Ook de grote stinkzwam kan je determineren met je neus. Deze verspreidt namelijk de geur van dode beesten en trekt daarmee ook een zwerm vliegen aan. Maar de meeste paddenstoelen zijn erg moeilijk om te determineren, zelfs voor experts. Natuurpunt helpt je op weg met enkele hulpmiddeltjes:

  • Zoek op kleur, vorm of familie
  • Gebruik de app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download hier iObs (iOS) en ObsIdentify (Android).

Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Bovendien krijg je van experts feedback of de determinatie correct is. Tenslotte kan je bijleren door een cursus te volgen en/of op stap te gaan met een paddenstoelenwerkgroep. Abonneer je op de paddenstoelen.flits en blijf op de hoogte van activiteiten en weetjes over paddenstoelen. 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Activiteiten