Image
Slanke sleutelbloem - Elwin van der Kolk

Slanke sleutelbloem

Primrose - Cowslip
Primula elatior
Primulaceae (Sleutelbloemfamilie)

Vochtige loofbossen vormen de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden, herkenbaar aan de vrij grote, lichtgele bloemen die in schermen groeien. Het is een laagblijvende voorjaarsbloeier.

Grootte
15 - 30 cm hoog
Status
Algemeen
Woonplaats

Vochtige loofbossen

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de slanke sleutelbloem?

De slanke sleutelbloem is herkenbaar aan de vrij grote; lichtgele bloemen die in schermen groeien op een lange steel. De bladeren zijn rimpelig en getand.

  • Een wortelrozet van bladeren met één of soms meerdere bloemstengels in het midden.
  • Een scherm met 10 tot 15 bloemen, meestal naar één zijde is gericht.
  • De bloemen zijn trompetvormig en hebben meestal geen opvallende geur. 
  • De bloemkroon is lichtgeel. 
  • De bladeren zijn eirond tot langwerpig, groen en aan de basis afgeknot. Ze zijn stomp, ongelijk getand, gerimpeld en aan de onderkant behaard.
  • De haren op de bloemstelen zijn even lang als de diameter van de bloem. 
  • 15 - 30 cm hoog

Bloeiperiode

De slanke sleutelbloem bloeit van maart tot en met mei, maar ook soms laat in de zomer.
 

Slanke sleutelbloem - Elwin van der Kolk

Meer voorjaarsbloeiers

Icon
Icoon_Groot - Vergrootglas

Wist je dat

  • Over het ontstaan van de naam “Sleutelbloem” gaat een legende: in een poging om de deur naar de Hemel te kunnen openen, hadden onbekenden de sleutelbos van Petrus gekopieerd. Toen hij dit hoorde, liet hij van schrik zijn sleutelbos vallen, die op de aarde terechtkwam. Uit de afdrukken die de gouden sleutels in de grond achter lieten, groeiden goudgele bloemen: sleutelbloemen.
  • Prímula komt van het Latijnse “primus”, dat eerste betekent. Dit verwijst naar de vroege bloeitijd van soorten uit dit geslacht: in het voorjaar is sleutelbloem één van de eerst bloeiende soorten. Elátior betekent hoog of slank en verwijst naar de lange bloemstelen.

Waar vind je de slanke sleutelbloem?

Vochtige loofbossen vormen de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden.

Slanke sleutelbloem komt in West- en Noord-Europa voor in drassige weilanden en in lichte bossen. Ze groeit op vochtige, zonnige en licht beschaduwde plaatsen op kalkrijke lemige grond. Slanke sleutelbloem wordt aangetroffen in (bron-)bossen, struwelen, in vochtige halfnatuurlijke graslanden en langs sloten en beken. 

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De slanke sleutelbloem is vrij algemeen, maar wordt vooral aangetroffen in het stroomgebied van de Maas en de zuidelijke Ardennen. Elders in België is ze aanmerkelijk zeldzamer.

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Activiteiten