Image
Brandts vleermuis - Elwin van der Kolk

Brandts vleermuis

Brandt's bat
Myotis brandti
Familie der gladneuzen - Vespertilionidae

De Brandts vleermuis komt over heel Europa voor, maar is in Vlaanderen een zeldzame verschijning. De soort lijkt zo sterk op de gewone baardvleermuis dat ze lange tijd als één soort werden beschouwd.

Grootte
3,7 - 5,1 cm - spanwijdte: 21 - 25 cm
Gewicht
4,3 - 9,5 gram
Levensverwachting

3,5 jaar (maximaal 23 jaar)

Favoriete maaltijd

kleine insecten als vliegen

Burgerlijke staat

Vrouwtjes in kraamkolonies, mannetjes leven alleen

Status
Zeldzaam
Woonplaats

vochtig (loof)bos, liefst met open water

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de Brandts vleermuis?

 • Een lichaamslengte van 37 millimeter tot 51 millimeter
 • Een spanwijdte van 21 tot 25 centimeter
 • Donkerbruine oren, snuit en vleugels
 • Lichtbruine vacht, soms met een gouden glans
 • Lichtgrijze onderzijde met een gelige glans

De Brandts vleermuis komt over heel Europa voor, maar is in Vlaanderen een zeldzame verschijning. Hoewel de Brandts vleermuis in 1845 voor het eerst beschreven werd, werd ze nadien gezien als een variëteit of ondersoort van de baardvleermuis Myotis mystacinus. Pas in 1963 werd de naam Myotis brandtii terug gebruikt en kreeg ze ook haar status van volwaardige soort terug. Vanaf 1970 wordt deze naam ook algemeen gebruikt. Het onderscheid tussen deze soorten is aan de hand van uitwendige kenmerken niet eenvoudig te maken.

Brandts vleermuis - Elwin van der Kolk

Het geluid van de Brandts vleermuis

Het geluid van de Brandts vleermuis heeft een frequentie van 30 à 75 kHz, waardoor het buiten het menselijk gehoorbereik ligt en slechts met zogenaamde vleermuisdetectoren waar te nemen is. Ook dan is het vrijwel niet te onderscheiden van de water- en baardvleermuis. Op een vleermuizendetector klinkt de Brandts vleermuis als een zachte, droge ratel.

Hoe leeft de Brandts vleermuis

Wat eet de Brandts vleermuis?

Bij de Brandts vleermuis vormen kleine nachtvlinders en langpootmuggen de belangrijkste prooien, gevolgd door spinnen, dansmuggen en vliegen.

Hoe plant de Brandts vleermuis zich voort?

De paring vindt plaats in het najaar en tijdens de winter. In mei worden de kraamkolonies gevormd en vanaf half juni worden de jongen geboren, meestal 1 per vrouwtje. De jongen vliegen voor het eerst uit na ongeveer 4 tot 5 weken. Vanaf begin augustus breekt de kraamkolonie op.

Afbeelding
Brandts vleermuis - Saxifraga - Mark Zekhuis
Saxifraga - Mark Zekhuis
Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

 • De Brandts vleermuis lijkt erg op de baardvleermuis, maar is eigenlijk sterker verwant aan een paar Amerikaanse soorten.
 • De Brandts vleermuis kan héél oud worden. De oudste vleermuis was een Brandts vleermuis van 41 jaar oud!
 • Het onderscheid tussen Baard en Brandts vleermuis is enkel mogelijk aan de hand van de vorm van de penis (een verdikt einde bij deze soort), of aan de hand van de vorm van de tanden. 

Waar vind je de Brandts vleermuis

De Brandts vleermuis komt voor in heel Europa, behalve op IJsland, in Scandinavië en in Noord-Rusland. In Vlaanderen en Nederland is hij ondertussen zeer zeldzaam. Hij houdt een winterslaap van oktober tot maart/april. De vleermuis jaagt voornamelijk boven open bosland of boven het water op kleine insecten als vliegen.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De  Brandts vleermuis jaagt wanneer het donker is, meestal boven water en in open bossen. In de stad vind je hem veel minder vaak terug dan de baardvleermuis. Ze schuilen in gebouwen, maar ook in grotten en holle bomen.

De dieren verlaten de kolonie nog in de schemerperiode (15 - 30 minuten na zonsondergang) en ook 's morgens bij het invliegen is het al behoorlijk licht. Gebouwbewonende kolonies vliegen later uit dan boombewonende, omdat de lichtintensiteit in het bos sneller afneemt. Boombewonende dieren blijven ook nog een tijdje in het bos jagen, tot het donker genoeg is om het bos te verlaten. Kolonies in gebouwen situeren zich meestal niet ver van het bos en bij het verlaten van de kolonie vliegen de dieren onmiddellijk in die richting.

Zomerverblijf
De Brandts vleermuis kiest voor spleten of kleine holtes, zowel in gebouwen als in holle bomen. Deze vleermuis is meer gebonden aan het bos en wordt ook meer teruggevonden in vogel- en vleermuiskasten. De Brandts vleermuis komt aan in de zomerverblijfplaatsen (vleermuiskasten) kort nadat de nachten vorstvrij zijn geworden. 

Winterverblijf
De Brandts vleermuis is  veeleisend en wordt teruggevonden in grote  winterverblijfplaatsen met een stabiele temperatuur zoals forten, grotten en mergelgroeven ... 

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de Brandts vleermuis

Wat kan jij doen?

Je kan je tuin aantrekkelijk maken voor vleermuizen door hem insectvriendelijker te maken. Dat betekent hem zo duister mogelijk te maken en insectvriendelijk in te richten. Een gewone dwergvleermuis eet immers ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten in één nacht. Andere soorten vleermuizen verkiezen dan weer nachtvlinders of kevers.

 • Hang een kast op voor vleermuizen. Het liefst aan een stevige boom en op een plaats waar meerdere bomen bij elkaar staan.
 • Hang de vleermuizenkast met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.
 • Hang de kast op een rustige plek, met weinig verstoring.
 • Hang de kast in de luwte.
 • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Geen takken of bladeren voor de invliegopening of direct onder de kast.
 • Hang de kast op een minimale hoogte van 3 meter.
 • Een vleermuiskast kun je het hele jaar door ophangen, maar het liefst voor het voorjaar.
 • Hang meerdere kasten in je tuin. Je vergroot zo het aanbod aan zomerverblijfplaatsen.

Wat doet Natuurpunt?

In een reservaat van Natuurpunt, namelijk de Bosbeekvallei in Oudsbergen komt één van de enige gekende kolonies van de Brandts vleermuis voor. Natuurpunt zorgt hier voor een geschikt biotoop, met veel oude holle bomen en insecten. Je kan dit project steunen door een gift over te maken op het rekeningnummer BE562930 2120 7588 (BIC = GEBABEBB) met vermelding ‘Bosbeek Opglabbeek - project 8802’.

 

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Gratis online cursus wild spotten

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus

 

Vaak gestelde vragen over vleermuizen

Er vliegt een vleermuis rond in huis. Wat moet ik doen?

Jonge en onervaren vleermuizen durven al eens binnen te vliegen in een huis of garage via een open deur of venster. Als dat gebeurt, wil de vleermuis graag zo snel mogelijk weer ontsnappen. Toch mag je het dier niet zomaar buiten jagen. Vleermuizen zijn nachtdieren; ze zullen niet uit eigen beweging naar buiten vliegen wanneer het licht is.

 • Begeleid de vleermuis naar een kamer waar een raam of deur naar buiten is. Leid het dier naar een uitgang door de ruimte waar het naartoe moet vliegen donker te houden en in de andere kamers licht te laten branden. Wanneer het dier begint rond te vliegen, steek je ook het licht aan in de kamer waar het zich bevindt.
   
 • Wil de vleermuis niet uit eigen beweging vertrekken, vang hem dan op in een doos met deksel (schoendoosformaat) om hem buiten te zetten wanneer het donker is. Maak een paar kleine luchtgaatjes in het deksel, leg er een doek in en een dopje van een fles met water zodat het dier kan drinken. Vang de vleermuis met een doek (doe ook altijd handschoenen aan) en leg hem voorzichtig in de doos. Zet de doos - in afwachting van de duisternis - in een rustige kamer, buiten het bereik van katten. Laat de vleermuis vrij wanneer het buiten donker is.
   
 • Als de vleermuis niet gaat vliegen, of niet kan vliegen, zet het dier dan opnieuw in de doos en contacteer een Vogelopvangcentrum (VOC) in de buurt of bel 1700. In de winter of bij koud en nat weer, neem je best sowieso contact op met een VOC. 
   

  Afbeelding
  Hoe vang je een vleermuis met een schoendoos

  J. Scott Altenbach - Bat conservation international - batcon.org

Ik heb een gewonde vleermuis gevonden. Wat moet ik doen?

 • Als de vleermuis niet gewond is en nog kan vliegen, vang je hem in een doos met deksel (schoendoosformaat) om hem buiten te zetten wanneer het donker is. Maak een paar kleine luchtgaatjes in het deksel, leg er een doek in en een dopje van een fles met water zodat het dier kan drinken. Vang de vleermuis steeds met een doek (doe ook altijd handschoenen aan) en leg hem voorzichtig in de doos. Zet de doos - in afwachting van de duisternis- in een rustige kamer, buiten het bereik van katten. Laat de vleermuis vrij wanneer het buiten donker is.
   
 • Indien de vleermuis niet gaat vliegen, of niet kan vliegen, contacteer dan een Vogelopvangcentrum (VOC) in de buurt of bel 1700. In de winter of bij koud en nat weer, neem je best sowieso contact op met een VOC. 

Mijn kat heeft een vleermuis gevangen. Wat moet ik doen?

 • Als de vleermuis niet gewond is en nog kan vliegen, vang je hem in een doos met deksel (schoendoosformaat) om hem buiten te zetten wanneer het donker is. Maak een paar kleine luchtgaatjes in het deksel, leg er een doek in en een dopje van een fles met water zodat het dier kan drinken. Vang de vleermuis steeds met een doek (doe ook altijd handschoenen aan) en leg hem voorzichtig in de doos. Zet de doos - in afwachting van de duisternis- in een rustige kamer, buiten het bereik van katten. Laat de vleermuis vrij wanneer het buiten donker is.
   
 • Indien de vleermuis niet gaat vliegen, of niet kan vliegen, contacteer dan een Vogelopvangcentrum (VOC) in de buurt of bel 1700. In de winter of bij koud en nat weer, neem je best sowieso contact op met een VOC. 

Ik heb een babyvleermuis gevonden. Wat moet ik doen?

Om een overlevingskans te hebben, moet de babyvleermuis terug opgehaald worden door zijn moeder. Dit kan alleen als de verblijfplaats van de kolonie gekend is.  Hou het diertje overdag warm (vb een fles met water op kamertemperatuur in een handdoek gedraaid) en gehydrateerd (geef het af en toe een druppeltje water met een spuitje –zonder naald- of een nat wattenstafje), en plaats het bij zonsondergang in een bak vlakbij de kolonie.  Wanneer de moederdieren uitvliegen, horen ze de baby roepen en gaan ze op onderzoek uit. Wanneer ze de baby vinden, neemt de moeder haar kind mee naar haar verblijf.

 • Zorg ervoor dat de moeder in de bak kan landen maar de baby er niet uit kan kruipen.
 • Laat de baby niet de hele nacht buiten. Indien hij niet opgehaald werd bij het uitvliegen, dan neem je hem weer binnen, en onderneem je een nieuwe poging tegen zonsopgang. Of je probeert de volgende avond opnieuw. Lukt het daarna nog niet, breng het diertje dan naar een Vogelopvangcentrum (VOC) in de buurt.
 • Raak het babydier zo weinig mogelijk aan. Een mensengeur kan ervoor zorgen dat het diertje afgestoten wordt door zijn moeder. Ook volwassen vleermuizen raak je niet met blote handen aan. Draag steeds handschoenen en gebruik een doek.

Weet je zeker dat het een babydier is?

Al onze inheemse vleermuizen zijn erg klein. Een baby heeft weinig of geen pels op zijn lichaam. Jongen van de meest voorkomende soort, de dwergvleermuis, kunnen enkel gevonden worden tussen half juni en eind augustus. Als het diertje toch behaard is, blaas dan bij twijfel zachtjes op de pels. Als je de haren bijna probleemloos uit elkaar kan blazen, is het hoogstwaarschijnlijk een jong dier.

Ik heb erg veel vleermuizen aan mijn huis gezien. Hoe komt dat? Wat moet ik doen?

Van eind mei tot en met augustus melden veel mensen grote aantallen vleermuizen aan hun huis. Dat zijn onschadelijke en ongevaarlijke kraamkolonies van  gewone dwergvleermuizen.

In de lente verenigen de vrouwtjesvleermuizen zich in kraamkolonies. Ze zoeken een geschikte plaats om er hun enige jong ter wereld te brengen (onder zwarte daken, goed door de zon beschenen, op het zuiden gerichte spouwmuren …) Hier laten de moeders hun jongen ’s nachts achter terwijl zij gaan jagen.  De kolonies worden gevormd in mei en zijn eind juni, half juli op hun hoogtepunt. Bij de dwergvleermuizen kunnen de aantallen variëren van 20 tot een paar 100. Dit kunnen erg veel uitvliegende dieren zijn, waar je echter geen schrik van moet hebben.

Na deze periode valt de kraamgroep uit elkaar. Een aantal vleermuizen blijft ter plaatse terwijl een ander deel een ander onderkomen zoekt. Meestal hebben de vleermuizen een aantal verblijfplaatsen in de omgeving. Dikwijls verdwijnen ze dan ook plots om een tijdje later terug op te duiken. Het zijn zeer plaatstrouwe dieren en ze gebruiken jaren na elkaar dezelfde locaties.

Je hoeft dus niets te doen. Vleermuizen verstoren, vangen, doden of hun verblijfplaats vernietigen of onbereikbaar maken is ook bij wet verboden.

Ik ervaar geluidsoverlast en geurhinder van vleermuizen. Wat kan ik doen?

Vleermuizen veroorzaken geen schade aan uw huis. Het zijn insecteneters en hun gebit is niet geschikt om te knagen. Ze maken geen nest en dragen geen nestmateriaal naar binnen. Toch kunnen ze overlast veroorzaken in de vorm van geluid, keutels of geurhinder. Hier kan je eventueel iets aan doen om daarna samen met de dieren verder te leven.

 • Geluid: Vleermuizen maken ook hoorbare, sociale geluiden, vergelijkbaar met het gepiep van muizen. Ook wanneer ze over de isolatie kruipen kan je ze horen krassen. Vooral in kamers vlak onder het dak kan dit storend zijn en je slaap tijdelijk verstoren. Eventueel kan je in de winter wanneer de dieren normaal elders vertoeven, het gedeelte van het dak waar ze hinder veroorzaken ontoegankelijk maken. De rest van het dak laat je ongemoeid.
   
 • Keutels: Dikwijls verraden vleermuizen hun aanwezigheid door hun uitwerpselen op zolder of in de buurt van de uitvliegopening.  De keutels zijn droog en gemakkelijk te verwijderen. Het is uitstekende meststof voor de tuin. Keutels op zolder kan je eventueel opvangen en verwijderen door een plasticfolie onder de hangplaats te leggen. Worden ramen, gevels of raamdorpels vol gepoept, dan kan je een mestplankje onder (25 cm) de invliegopening plaatsen.
   
 • Geurhinder: Slechts zelden wordt er een ammoniakachtige geur waargenomen. In de gevallen waar geurhinder optreedt, heeft men meestal met zeer grote kolonies te maken, die zich vlak bij de woonvertrekken ophouden of met slecht geventileerde spouwmuren.
   
 • Maak de invliegopening van de vleermuizen niet toe. Het is bij wet verboden om vleermuizen te verstoren, te doden of hun verblijfsplaats te vernielen, en het is bovendien een erg wrede daad. Dieren die in je spouwmuur opgesloten geraken, sterven en veroorzaken een rottingsgeur. Wie wacht tot de vleermuizen ’s nachts zijn uitgevlogen, vergeet vaak dat de jongen achterbleven en opgesloten worden. De moederdieren komen terug en gaan op zoek naar andere manieren om bij hun jong te komen. Ze komen vaak in woonvertrekken terecht. Bovendien duurt de doodstrijd van een jong een aantal dagen. Die hele tijd roept het om zijn moeder, die net zolang blijft zoeken.

Zijn vleermuizen drager van meer ziektes dan andere dieren?

Elke diersoort is drager van een aantal virussen, bacteriën en parasieten.  Een vleermuis draagt niet meer of minder ziekten dan andere dieren. Wel is het zo dat er erg veel verschillende soorten vleermuizen zijn: wel meer dan 1400. Daarmee vormen ze de tweede meest diverse groep zoogdieren op aarde. Al die verschillende soorten vleermuizen zijn drager van verschillende soorten virussen. Daarom worden ze als soortengroep beschouwd als gastheren van een grote diversiteit aan virussen. De grote meerderheid daarvan is allerminst schadelijk en kan niet op de mens worden overgedragen.