public://itr_longread/tineembrechts_telt_2023.jpg

Hoe werkt de Vogeltelling?

Meetellen is simpel. Van de echte vogelkenner tot de occasionele vogelliefhebber: iedereen kan vogels tellen en zo zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.


Hoe tel je op de juiste manier?

  1. Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer en proper water voor én na de vogeltelling.
  2. Neem dit tellijstje en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en bekijk de vogels in je tuin of op je terras gedurende 15 minuten.
  3. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag en geef je telling via de website in. 
  4. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Geen vogelexpert?

De huismus, koolmees, vink: er bestaan heel wat vogelsoorten. Niet evident om deze allemaal van elkaar te onderscheiden. Gelukkig hoef je geen ornitholoog te zijn om ze te herkennen. Op deze website vind je heel wat hulpmiddeltjes, zoals een vogelposter of een overzicht van de meest voorkomende tuinvogels. Daarbij vind je steeds een afbeelding en wat uitleg om ze makkelijker te herkennen. Ook staan er tijdens het telweekend experts klaar om al je vragen over vogels te beantwoorden.

Gratis online tuinvogelcursus

Wil je toch nog dieper in de wereld van de tuinvogels duiken? Start dan met de gratis online tuinvogelcursus van Natuurpunt. In 10 boeiende lessen vertellen vogelexperts Gerald en Gina je meer over de meest voorkomende tuinvogels in Vlaanderen. 

Logobalk Vogelweekend 2023

TOP