Als je niet buitenkomt, zie je niets. Als je op stap gaat met de Plantenwerkgroep Oost-Brabant gaat er een wondere wereld voor je open.

Wij houden van planten, maar kijken ook naar paddenstoelen, mossen, insecten en al het mooie dat de natuur ons laat ontdekken. Elke woensdagnamiddag gaan we op pad in een (natuur)gebied in de nabije of verdere omgeving van Diest, Holsbeek, Boutersem, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Tienen, Zoutleeuw ... Ook de kalkstreek, Hoge venen, de Vlaamse Ardennen en de Kust worden wel eens door ons bezocht.

Startuur is gewoonlijk 14u (of 13u30 in wintertijd). Uitstappen op de andere woensdagen kan je via mail aanvragen aan Kris (chris.pacquee@skynet.be).Vanaf 2023 starten we in juli en augustus soms om 9u, om de hitte te vermijden...

In de schoot van de Plantenwerkgroep Oost-Brabant werd enkele jaren geleden een mossenwerkgroep opgericht.

In ‘het seizoen’, ruwweg september tot april vinden tweewekelijkse mossen-excursies plaats naar interessante (natuur)gebieden in Oost-Brabant. Deze gaan door op donderdagnamiddag. Enige voorkennis is niet vereist, wel een loupe om deze kleine natuur-parels te kunnen bekijken. Handige sleutels kunnen ter plaatse of via mail worden bezorgd.

De daaropvolgende maandagavond gaat een microscopie-avond door in het Natuurcentrum in DIest om de moeilijkere soorten verder te determineren. Dit is vrijblijvend.

Een keer per seizoen doen we een daguitstap bvb naar de Ardennen om daar de mossen te bekijken.

De plaats van afspraak wordt telkens via mail verspreid. Wil je de wondere wereld van de mossen mee ontdekken? Dan kan je inschrijven op de mailing-list bij chris.pacquee@skynet.be

Onze gids is Paul Van Sanden

leer meer over ...

Wilgen: https://naturalistesdelahautelesse.be/Publications/CLES%20BOTA%20DE%20JE...


Straatgras : Poa annua, Poa infirma, Poa supina
https://waarnemingen.be/soort/info/129155

Naaldbomen-Coniferen

1)  aantal naalden die vanuit eenzelfde plek ontspringen : 2, 3 of 5 naalden vanuit eenzelfde plek van de tak = Den (Pinus)

2)  1 naald uit aanhechtpunt = Spar (Picea of Abies)

3)  - naald tussen de vingers rollen : als het plat aanvoelt en niet makkelijk of helemaal niet wil rollen tussen de vingers = Zilverspar (Abies)
 - als naald wel makkelijk tussen de vingers rolt = Fijnspar (Picea)

4)  meer dan 5 naalden vanuit eenzelfde aanhechtingspunt = Larix.

Geranium van het Griekse woord “geranos” is kraanvogel. Pelargonium van “pelargos” is ooievaar en Erodium van “erodios” is reiger.

Over kamille - echte en valse en reukeloze en andere
https://waarnemingen.be/soort/info/7581

http://www.floravannederland.nl/planten/echte_kamille   video's !

over hertshooien (en andere) :
http://www.blumeninschwaben.de/Zweikeimblaettrige/Johanniskrautgewaechse...

vergeet-me-nietjes (zomp-, moeras-, weide-) : https://waarnemingen.be/soort/info/7077

Links heermoes, midden lidrus, rechts holpijp

foto's en meer ...

OBITUARIUM

Herman Vannerom 5 april 2018

Herlinde De Jaeck 27 april 2017

TOP