Eekhoorn
Hugo Willocx

Berchembos

Roosdaal, Gooik, Ninove
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken

Het Berchembos ligt in golvend landschap met steile hellingen en bronbeken. De rijke variatie aan holle wegen, bos en open landschap heeft de wandelaar heel wat te bieden. Het gebied heeft ook een hoge natuurwaarde en is voor heel wat soorten een springplank naar het nabijgelegen Neigembos.

 

 

Toegankelijkheid

Je kan je wandeling starten aan Café Den Haas. Dit café ontstond in 1871 en is het oudste nog werkzame café in de regio. Dit authentieke café heeft een magische aantrekkingskracht door zijn verwevenheid met de streek. Op de unieke aarden 'bollebaan' wordt het eeuwenoude platbolspel nog dagelijks beoefend.

 

Beschrijving van het gebied

Het Berchembos is 8 ha groot en maakt deel uit van een Kolenwoud dat zich tweeduizend jaar geleden over onze streken uitstrekte. Het bos is een brongebied. De Berchembosbeek die in het bos ontspringt, vormt de grens tussen Brabant en Oost-Vlaanderen. Gevoed door talrijke andere bronnen vloeit ze verder in de Wolfsputbeek die in de Dender uitmondt. Hoogstammige bomen, heesters en struiken groeien er weelderig. In het Berchembos komt een diepe holle weg voor, de Postkoetsweg, met bermen van acht tot tien meter hoog. In het zeer steile, diep ingesneden deel van de Postkoetsweg werd een trapvormig knuppelpad aangelegd. Berchembos is een groene oase van rust.

Het Hulsbroekbos is een gemengd bronbos met planten die houden van natte voeten. Dieren en planten profiteren hier van een grote hoeveelheid dood hout om zich te voeden en te verschuilen. Aan de zuidkant van het Hulbroekbos staat de Mestdaghut, een hut van wilgen, ter nagedachtenis van natuurpionier en voorzitter van Natuurpunt Roosdaal, Freddy Mestdagh. De koepelvormige hut werd gemaakt van wilgentenen. Die wortelen makkelijk en zorgen voor een levende hut.

 

Dieren en planten

Natuurpunt streeft er naar om in het gebied het loofbos met bijzondere voorjaarflora met o.a. boshyacint en bosanemoon te beschermen. Daarnaast zijn er in het gebied ook heel wat waardevolle graslanden, hoogstamboomgaarden en kleine landschapselementen als hagen en houtkanten.

 

Verder wandelen

Grooten Bosch

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.80km

Berchemboswandeling - rode route

3.60km

Verbinding Grooten Bosch - Berchembos - blauwe route

Horeca

  • Herberg De Haas

    Wijngaardbosstraat 6

    1755 Gooik

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Berchembos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Berchembos".

Wil je het natuurgebied verkennen met een gids?

Neem contact op met Marc Vloeberghen via marc.vloeberghen@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.