Ransuil
Mark Zekhuis-Saxifraga

Natuureilandjes van Zaventem

Zaventem
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Natuureilandjes van Zaventem is een verzameling kleinere gebieden in Zaventem. Het natuurgebied is een mooi voorbeeld van hoe natuur en stad samen kunnen gaan. De ligging van de gebieden zorgt voor veel afwisseling: kleurrijke bloemenweiden, landbouw en holle wegen bieden voor elk wat wils.

Sleedoorn

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Honden welkom, aan de leiband.

Start: het startbord van de wandeling staat tegenover de privéparking van Colruyt Nossegem. Dus je kan best parkeren in het verlengde van die straat, aan de overkant van de Leuvensesteenweg.

De bewegwijzerde wandeling is goed doenbaar met een kinderwagen, behalve de kleine stukjes natuurgebied die je kan overslaan. Ze loopt tussen de luchthaven en de spoorlijn Brussel-Leuven. De route wordt veel bewandeld en befietst, vooral op het tweede deel van de wandeling moet je af en toe aan de kant om fietsers door te laten op het redelijk smalle pad. De wandeling loopt dus grotendeels door landbouwgebied, als je een echte natuurwandeling zoekt, kan je beter een andere wandeling kiezen.

 Top

Beschrijving van het gebied

In de Natuureilandjes van Zaventem word je getrakteerd op een gevarieerde wandeling langs kleurrijke bloemenweiden, landbouw en holle wegen. Wandel ook zeker even langs de Bombazijnen. Dat is een hoger gelegen, verwilderde oude boomgaard waar verschillende boomsoorten en struiken zoals sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en kornoelje aangeplant werden.

Zaventem behoort tot 'het heuvelland van de Brabantse groentestreek'. In het noorden sluit het aan bij de laagvlakte op de overgang tussen de zand- en leemstreek en het leemgebied. De bekkens van de Zenne en de Dijle voeren er het water af.

Langs de Kleine Beek plantte Natuurpunt knotwilgen aan. Het afvalwater van de inwoners en van de industriezone langs de Leuvensesteenweg vervuilt de beek spijtig genoeg nog altijd. In de toekomst legt Natuurpunt er een poel aan om amfibieën betere kansen te geven.

In het gebied Imbroek plantten vrijwilligers knotbomen naast de Kleine Beek. Die typische bomen, ook tronken genoemd, kwamen vroeger veel voor in het landschap. Als gevolg van schaalvergroting in de landbouw en het gebrek aan onderhoud verdwenen er veel.

 Top

Ransuil

Dieren en planten

Zwartblesschapen houden de grasvlakte met een twintigtal hoogstamfruitbomen kort. Hier staan onder andere oogstappel, clapp's favourite, schone van boscoop en beurre hardy. De bloemenweide staat van de lente tot de herfst in bloei. Onmisbaar voor zowel de bijen, de vlinders als de mens.

Aan de randen van het oude beukenbos zie je een verrassend grote diversiteit: berk, zomereik, es, hazelaar, eenstijlige meidoorn, heesters en andere planten. Door nestkasten te plaatsen, kan je hier de ransuil, de steenuil en de groene specht waarnemen. Ook de sperwer, de torenvalk en de buizerd komen hier voor.

 Top

Natuurbeheer

Natuurontwikkeling en natuurbeheer in een verstedelijkte omgeving is niet eenvoudig. Toch slaagden we er in om, in samenwerking met het gemeentebestuur van Zaventem, vier gebiedjes te beheren waar de natuur volop kan ontwikkelen.

Op verschillende plaatsen, o.a. langs de Kleine Beek en in het Imbroek plantten we knotwilgen aan. In de Bombazijnen, een verwilderde oude boomgaard, plantten we verschillende boomsoorten en struiken, zoals sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos, kornoelje ...

Zwartblesschapen houden de grasvlakte de hoogstamfruitbomen kort. In de toekomst legt Natuurpunt een poel aan om amfibieën betere kansen te geven.

Top

Verder wandelen

Floordambos - Peutiebos

Silsombos

Bomputten

Molenbeekvallei

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.70km

Natuureilandjes van Zaventem - Blauwe wandeling

  • Natuureilandjes van Zaventem - startbord tegenover privéparking Colruyt Nossegem. Best parkeren in de straat aan de overkant van de Leuvensesteenweg.

    Kruising Van Espenlaan en Leuvensesteenweg
    1930 Zaventem
    Bekijk de vervoersmogelijkheden

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Natuureilandjes van Zaventem verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Bernadette Kinart, bernadette.kinart@telenet.be, 02-731 59 46 of Jean-Paul Martens, 02-759 24 92.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.