Thijs Haustraete

Parkbos - Uilenbroek

Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Zottegem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
Een gevarieerd landschap met grote hoogteverschillen en een heuse brok bos. Dat is waar Parkbos-Uilenbroek voor staat. Ontdek de natuur in de buurt van Herzele, Lierde en Zottegem en geniet!
 

wegwijzers

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden.
Honden zijn welkom aan de leiband. 
Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden bij regenweer.

Er gaat ook een prachtige fietstocht langs het gebied. Download hier de route

Top

Uilenbroek

Beschrijving van het natuurgebied

Zoals de naam aangeeft, bestaat Parkbos-Uilenbroek uit twee kernen, het Parkbos en het Uilenbroek. Samen maken ze deel uit van een gevarieerd, kleinschalig landschap met grote reliëfverschillen. Het Uilenbroek bestaat uit een complex van kleinschalige hooilandjes met een netwerk van hagen, houtkanten en andere kleine landschapselementen. Op korte afstand van elkaar vind je er een grote variatie aan planten en dieren. Als bezoeker stap je achter elke haag een andere wereld binnen. Het Parkbos begeleidt de Parkbosbeek. Het bos is nog grotendeels in privébezit.

In 2003 werd het tienjarig bestaan van het Uilenbroek feestelijk gevierd met de inhuldiging van een wandelpad. Het pad loopt door het bocagelandschap van het Uilenbroek. Het neemt je vervolgens mee naar een hoogstamboomgaard en loodst je tot slot langs de rand van het parkbos. In het Uilenbroek vind je hooilanden omzoomd door meidoornhagen en houtkanten. Talrijke bronnen zorgen plaatselijk voor een drassige bodem met planten zoals dotterbloem, reuzenpaardestaart en echte koekoeksbloem.

Tussen het Parkbos en het Uilenbroek heeft Natuurpunt een boomgaard aangelegd met steun van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Monumenten & Landschappen. Niet minder dan 75 hoogstammige oude fruitsoorten kunnen er uitgroeien tot een educatieve boomgaard.

Top

Parkbos

Hoogtepunten op de wandelroutes

Het Parkbos kan je het best bezoeken via de groene wandeling. Natuurpunt heeft er samen met de gemeenten en lokale landbouwers een netwerk van trage wegen kunnen herstellen. De paden lopen langs stukken bos van Natuurpunt en landbouwlandschappen.

Het Uilenbroek kan je het best bezoeken via de rode wandeling. Je ontdekt hier een mozaïek van landschapselementen zoals slee- en meidoornhagen, bramenstruwelen, bosranden, bosjes, poelen, oude hooilandjes, natte ruigtes en een hoogstamboomgaard. Deze landschappelijke sieraadjes weerspiegelen wat was, en wat misschien ooit weer zal zijn.

Top

Havik

Dieren en planten

De meest opmerkelijke soorten in het gebied zijn de vuursalamander en voorjaarsbloeiers zoals paarse schubwortel. Verschillende roofvogels hangen regelmatig boven het Parkbos, waaronder ook de wespendief, die hier broedt. Verder maak je kans om een buizerd te spotten en met wat geluk kan je ook een havik, een boomvalk of een middelste bonte specht waarnemen. Agrimonie, knoopkruid, dotterbloem, wilde peen, sleedoornpage, jagende boom- en torenvalken, grasmussen en bosrietzanger kunnen niet zonder de aanwezige ecologische infrastructuur en benadrukken meteen het belang van het kleinschalige landschap. In 2015 werd de meidoornspanner herontdekt in het gebied. Parkbos-Uilenbroek bezit de enig gekende populatie van die uiterst zeldzame nachtvlinder in Vlaanderen.

Top

Beheer

Natuurpunt doet aan bosuitbreiding in het gebied door extra gronden te verwerven en bebossen. Natuurpunt vormt de populierenbestanden ook om tot inheems loofhout. Dat gebeurt op verschillende manieren: spontane groei van bomen of bomen aanplanten, soms in combinatie met lichte begrazing. Na verloop van tijd zullen de typische bossoorten zich herstellen. 

Top

 

Verder wandelen

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.50km

Parkbos-Uilenbroek -Uilenbroekpad - Rode wandeling

4.50km

Parkbos-Uilenbroek - Parkbospad - Groene wandeling

9.00km

Parkbos-Uilenbroek - Lange route - Blauwe wandeling

33.00km

Zwalmvallei - fietstocht - Volg de knooppuntnummers 20-28-24-89-85-92-96-98-51- 99-91-15-96-11-94-14-20

Vanaf het station te Zottegem (Stationsplein) kan je de bebording volgen richting knooppunt 20; voor het terugkeren van knooppunt 20 rijden in de richting knooppunt 22 tot het station. Er zijn Blue-bikes aan het station van Zottegem.
 • Parkbos - Uilenbroek - Vertrekpunt Bovenop de Waesberg

  Waesberg
  9570 Lierde
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Parkbos - Uilenbroek - Vertrekpunt Sint-Annakapel

  Waesbergdries
  9570 Lierde
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Station Zottegem - vertrekpunt fietstocht

  Stationsplein 12
  9620 Zottegem
 • Fietsknooppunt 91- vertrekpunt fietstocht

  Parkeren op stationsplein
  kruispunt Stationsstraat en de Rondweg
  9660 Brakel

Horeca

 • Natuurpuntcafetaria in de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Parkbos - Uilenbroek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Parkbos - Uilenbroek ".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Parkbos - Uilenbroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dominiek Decleyre, 09-360 37 62, dominiek.decleyre@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.