- Toegankelijkheid
- Leuk voor kinderen
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Overnachten in de buurt
- Attracties in de buurt
- Fietsroute: Blankenberge-Brugge-Damme
- Verder wandelen
- LIFE Oostkustpolders

Toegankelijkheid
- Het hele jaar door vrij toegankelijk op wegen en paden.
- Aanbevolen schoeisel: stevige stapschoenen. Quasi alle routes lopen over verharde landbouwwegen, dus het gebied is ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
- Er werd in samenwerking met vzw Camino een rolstoeltoegankelijke wandeling gemaakt, bewegwijzerd met wegwijzers met daarop oranje driehoeken. Klik hier om een begeleidend boekje met informatie over de Uitkerkse Polder te downloaden.
- In de Uitkerkse Polder heeft Natuurpunt ook fotohutten speciaal voor fotografen. Reserveer een fotohut en sta oog in oog met de vogels, midden in het natuurgebied. Elke reservatie steunt rechtstreeks het natuurbehoud en -beheer.
Op stap met een ervaren wandelgids
Bezoek het natuurgebied Uitkerkse Polder met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!
Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen.
Aanvraagformulier - Boek hier je geleide wandeling
Leuk voor kinderen
Speelnatuur
Het bezoekerscentrum is dé plek voor speelvogels!
Leef je naar hartenlust uit op de natuurspeelzone met klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. Ontdek al spelend het silhouet van de vliegende Kievit. Ravotplezier verzekerd! Neem zeker ook een kijkje aan het bijenhotel waar je, vooral in het voorjaar, de bezige dieren kan observeren.
Doe daarna zoals de jonge Kievit en verken het Kievitspad. Op 10 uitdagende stopplaatsen krijg je een speciale opdracht. Start aan de totempaal en volg de blauwe wandelroute.
Vraag de onthaalmedewerker van het bezoekerscentrum naar een gratis wandelfolder en verrekijker of trek met je eigen kijker op pad. Lees meer over de Kievit en luister naar zijn typische geluid.
Téléchargez la brochure du parcours didactique "Kievitspad" en français
Laden Sie die Broschüre des Abenteuerpfades "Kiebitzpfad" auf Deutsch
Bezoekerscentrum op kindermaat
Binnen biedt het bezoekerscentrum een kinderhoek met natuurkleurplaten en voor de allerkleinsten: een babytoilet met ververshoek en een babystoel.
De tentoonstelling is helemaal op kindermaat, met drukknopjes om de geluiden van verschillende vogels te horen. Ook de lichtjes op de wereldkaart met de vliegroutes van de vogeltrek spreken tot de verbeelding. En dan zijn er nog de verrekijkers aan het raam met zicht op de poel.
Via het kindvriendelijk fietstraject kan het hele gezin genieten van de natuurpracht. Start: NMBS-station Blankenberge. Meer info: Fietsroute: Blankenberge-Brugge-Damme
Kievitspad verjaardagfeest arrangement
Wens je jouw verjaardag te vieren bij ons? Informeer naar onze verjaardagsfeest formule, met bio pannenkoeken!
- Minimum 6 personen - maximum aantal: 15 (incl. begeleiders)
- Prijs: 5 euro per persoon (gratis voor de jarige)
- Inbegrepen: reservatie cafetaria, verrekijker, Kievitspadfolder, 1 frisse of warme drank en bio pannenkoeken met suiker of confituur
- Reservatie verplicht, ten laatste 1 week op voorhand
- Contact: uitkerksepolder@natuurpunt.be | 050 42 90 40
Beschrijving van het gebied
Tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpen Zuienkerke en Nieuwmunster ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven met vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen is dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.
De Uitkerkse Polder is een 1.400 hectare grote authentieke kustpolder. 1500 jaar geleden lag er een uitgestrekt slikken- en schorrengebied, maar de omgang van de mens met het getijdelandschap gaf ons de polders. De geulen slibden dicht, waardoor de schorren evolueerden naar zoute weiden waarop de middeleeuwse mens schapen kon laten grazen en boerderijen kon bouwen. De boerderijen beschermden ze met lokale ringdijken, het prille begin van de huidige Oostkustpolder. In het gevecht tegen het water legde de mens een wirwar van sloten, grachten en greppels aan.
Dieren en planten
De Uitkerkse Polder heeft haar internationale faam te danken aan vogels. Vogels strijken hier het hele jaar neer om even op adem te komen van hun lange trektochten. Van 15 november tot 15 februari is het ganzenseizoen en kan je in de Uitkerkse Polder allerlei soorten ganzen observeren zoals kleine rietgans, grauwe gans en kolgans. Tienduizenden kleine rietganzen, een groot deel van de populatie uit Spitsbergen, brengt het donkerste deel van de winter door in de kustpolders. Samen met de andere eenden en ganzen vormen de vogels soms een groep van wel meer dan honderdduizend watervogels. Een schouwspel zonder weerga!
Soorten als smient zijn paraplusoorten voor andere weidevogels en steltlopers zoals kievit, tureluur, scholekster, goudplevier en rosse grutto. Deze mooie, fluitende eenden zijn vaak druk in de weer om hun verenkleed op te poetsen. Zij rusten immers overdag en grazen ’s nachts. Een winters zonnetje laat hun gele voorhoofd goed uitkomen.
In april en mei zijn weidevogels troef. Onder meer de kemphaan, tureluur en scholekster kan je er dan spotten. De Uitkerke Polder was de laatste broedplaats in België van de kemphaan, ze kwamen er broeden tot 1969. Op trek en vooral in de winter komt de kemphaan wel in hoge aantallen voor in de polders, de Blankaart en De Bourgoyen.
Het belang van de Uitkerkse Polder is groot voor soorten zoals tureluur en kluut, omdat deze soorten in Vlaanderen voornamelijk broeden in biotopen die op korte termijn zullen verdwijnen. Het gericht natuurbeheer kan naast de opmerkelijke uitbreiding van kritische weidevogels, ook een langetermijngarantie bieden voor het behoud van deze soorten in Vlaanderen.
Dankzij het brakke water, afkomstig uit het veen, de slootjes en het grondwater, zijn hier unieke planten terug te vinden. Melkkruid en zeekraal groeien vaak op slikken en schoren, maar in de Uitkerkse Polder vind je ze binnendijks. Een zeldzaamheid in Europa. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoet water nodig. Daarvoor zorgen regenbuien in het vroege voorjaar. Van zodra het plantje ontkiemt, neemt het actief zout op.
Elk jaar overwintert een aantal velduilen in de Uitkerkse Polder. De polders zijn een kopie van de open broedgebieden van de velduilen meer naar het noorden. Ze jagen meestal ‘s morgens of bij valavond. Het is niet gemakkelijk om een velduil te spotten. Proberen maar!
Uitgebreide info over de Uitkerkse Polder vind je ook op onze website www.uitkerkse-polder.be.
Overnachten in de buurt
Vakantiecentrum
- Corsendonk Hotel Duinse Polders, A. Ruzettelaan 195, Blankenberge. Natuurpuntleden genieten hier een mooie korting! Ontdek het Natuurpuntarrangement.
- Floreal Blankenberge, Koning Albert-I-laan 59, Blankenberge. Kamers in hotelformule, verblijf in studio’s of appartementen met een waaier aan sportieve activiteiten en animatie in vakantieperiodes.
- Jeugdherberg De Wullok, Ruiterstraat 9, Blankenberge. Huiselijke jeugdherberg met Fair Trade Café aan de rand van Blankenberge, tussen de zee en de polders. Op 1,3 km van fietsknooppunt 29 en op 1,7 km van bezoekerscentrum Uitkerkse Polder.
B&B
- B&B Kokkelikoo, Zeebruggelaan 165, Blankenberge. Op wandelafstand van de zee, aan de rand van het Zeebos en in de polders.
- B&B Over d'Eede, Koeistraat 155, Blankenberge. Gelegen midden in de Uitkerkse Polder, met fiets- en wandelarrangement.
- B&B Polderlicht, Bosstraat 3, Uitkerke. Natuur in combinatie met wellness, kunst en creativiteit.
- B&B Decoster, Blankenbergse Steenweg 54 B, Zuienkerke. In het hartje van de polders, met sfeervolle romantische tuin.
- B&B Lievejan, Constant Permekelaan 40, Jabbeke. Op 10 km van Brugge en op 10 km van de zee.
Vakantiehuis
- De Roulotte, Lisseweegse Steenweg 11, Zuienkerke. Unieke woonwagen in het groen met alle comfort.
- ZaligAanZee, vakantiehuizen te huur in Knokke, Blankenberge en Damme voor 10 tot 20 personen.
Hotel
- Domein Polderwind, Polderwind 4, Zuienkerke. Dit hotel van Rode Kruis-Vlaanderen, biedt vakantie aan zonder beperking, omringd met alle goede zorgen.
- Hotel Butler, Blankenbergse Steenweg 13 bus A, Zuienkerke. Charmant, familiaal en landelijk verblijf.
- Hostellerie Hof ter Doest, Ter Doeststraat 30, Lissewege. Historische hoeve bij de middeleeuwse abdijschuur van de voormalige Abdij Ter Doest, met wellness-aanbod.
- Ecohotel Fevery, Collaert Mansionstraat 3, Brugge. Het hotel kreeg als eerste hotel in België het Europees Ecolabel en als eerste hotel in Brugge de ‘Groene Sleutel’. Ecotips informeren hoe je je ecologisch steentje kan bijdragen. Er is gratis fietsenstalling met fietsoplaadpunt en er zijn fietskaarten en bikepointers beschikbaar.
Attracties in de buurt
- Water-Taxi: exclusieve boottochten op de Noordzee. Reserveer een unieke Skyline-vaart: voor of na deze prachtige zeetocht kunt u een bezoek brengen aan het Huisje van Majutte, het Belle Epoque Centrum, de Uitkerkse Polder of de haven van Blankenberge en het maritiem erfgoedmuseum De Scute.
- Huisje van Majutte: bewaard gebleven 18e-eeuws vissershuisje in Blankenberge, met tentoonstellingen en een bar met regionale producten.
- O'Neill Beachclub: gelegen aan de voet van de duinen net voorbij De Pier van Blankenberge, vlakbij natuurgebied De Fonteintjes. Iedere dag open van april t.e.m. oktober, vanaf 12u (weekends en schoolvakanties vanaf 10u) tot einde van de watersporten.
- Seafront Zeebrugge: maritiem themapark, over zee en zeevaart, vis en visserij. Schooluitstap mogelijk met combinatie duin- en strandwandeling in natuurgebied De Fonteintjes met natuurgids van Natuurpunt Blankenberge.
Fietsroute: Blankenberge-Brugge-Damme
Tot in de achtste eeuw was een groot deel van de Vlaamse kustvlakte een schorrengebied dat tweemaal per dag overspoeld werd door zeewater. Wanneer later de eerste dijken werden aangelegd, en de invloed van de zee op het land verminderde, ontstonden de eerste permanente graslanden. Enkele graslanden die je op je fietstocht passeert, zijn meer dan duizend jaar oud. Het zijn de ‘oerbossen’ van de Vlaamse kustvlakte, ook qua biodiversiteit!
De oevers van de Damse Vaart staan bekend om hun fietsvriendelijke karakter, langs de groene polders en de krom gewaaide populieren. De vaart trekt heel wat watervogels aan. De fuut, de kuifeend en de aalscholver zijn er vaste gasten. Er is een kijkhut aan de Romboutswerve (vanaf knooppunt 34 ongeveer 1 km richting 92).
In het Bezoekerscentrum Huyse de Grote Sterre vind je alle info over de natuurgerichte recreatie in Damme en omgeving, en over de figuur van Tijl Uilenspiegel.
- Route: 45,1 km, Volg de knooppuntnummers: 76-80-89-(bezoekerscentrum Uitkerkse Polder) -29-81-86-77-32-14-62-31-27-23-50-10-6-28-71-34-55-25-95-85-46-9-38-36-33-76
- Start: NMBS-station Blankenberge aan knooppunt 76 of bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, Kuiperscheeweg 20, Blankenberge, 050-42 90 40, met fietsoplaadpunt.
- Openbaar vervoer: NMBS: station Blankenberge of station Brugge (met BLUE BIKE-fietspunt) op 4,2 km van knooppunt 27 (route 46-4-27).
- Info: www.west-vlinderen.be. Fietskaart Brugse Ommeland Noord verkrijgbaar in het bezoekerscentrum en bij Westtoer, 050-30 55 00, info@westtoer.be
- Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, 050-42 90 40, uitkerksepolder@natuurpunt.be
Verder wandelen in de buurt
- De Fonteintjes - Blankenberge / Zeebrugge
- Provinciedomein Zeebos - Blankenberge
- Ter Doest - Lissewege
- Duinbossen - De Haan
- Stadswallen van Damme - Damme
- Park 58 - Knokke-Heist
- Vallei van de Zuidleie: Warandeputten - Oostkamp
- Maskobossen - Jabbeke
- Vloethembos -Zedelgem
- Plaisiersbos - Zedelgem
- Doeveren - Oostkamp / Zedelgem
- Heideveld-Bornebeek - Beernem / Oostkamp
- Miseriebocht - Beernem
- Gulke Putten - Ruiselede / Wingene
- De Vaanders - Aalter / Beernem
LIFE Oostkustpolders
In dit gebied werd in 2019 een LIFE-project afgewerkt. Lees er meer over.
Horeca
Er is een Natuurpuntcafetaria in het bezoekerscentrum. Betaling via bankapp, Payconiq of contant.
Agenda

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Uitkerkse Polder groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Op stap met een ervaren wandelgids
Bezoek het natuurgebied Uitkerkse Polder met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!
Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.