Vallei van de Abeek
Natuurpunt

Vallei van de Abeek

Bocholt, Bree, Meeuwen-Gruitrode, Peer
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken
In de Vallei van de Abeek kan je nog enkele van de mooiste elzenbroekbossen van Vlaanderen vinden. In het voorjaar kleuren die geel van de dotterbloemen. Een plankenpad zorgt ervoor dat je droge voeten houdt.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. Bewegwijzerde routes starten aan de kerk van Ellikom.

 Top

Broekbos met dotterbloemen

Beschrijving van het gebied

De Abeek is een een van de meest natuurlijke laaglandbeken die Vlaanderen nog rijk is. De bovenloop vertoont nog de typische meanders en her en der vinden we ook de bijhorende moerassen vlak naast de beek. In Meeuwen-Gruitrode, Peer en Bocholt vormt deze beek de ruggengraat van het natuurgebied Vallei van de Abeek.

De Abeek begint op het militair domein (Meeuwen) en wordt gevoed met regenwater dat zich daar verzamelt. Door middel van enkele kleine sloten wordt het water samengebracht tot de eigenlijke Abeek. Onderweg liggen er veel kwelgebieden waar het oppervlaktewater van hoger gelegen delen uitkomt. Zo wordt de Abeek steeds groter en groter. In een kwelgebied is de ondergrond venig, moerassig en slecht bewandelbaar.

In de broekbossen staan veel voorjaarsbloeiers zoals speenkruid, witte klaverzuring, verspreidbladig goudveil en dotterbloem. Ze profiteren van het zonlicht vooraleer de bladeren aan de bomen komen. Eens de bladeren aan de bomen komt er te weinig licht in dit bos en kunnen er weinig bloemen bloeien.

Op natte gronden zoals langs de Abeek vind je elzenbroekbossen. Die bestaan vooral uit zwarte els (Alnus glutinosa). Een broekbos is een bos op natte ondergrond. De elzen kan je gemakkelijk herkennen aan hun kaarsrechte, donkere stam. Tijdens de wintermaanden profiteren vogels zoals sijzen van de zaden van de boom. Met honderden komen ze uit het hoge Noorden om hier te overwinteren. Ze leven dan bijna uitsluitend van de elzenzaadjes.

Elzenhout is heel duurzaam als het onder water gebruikt wordt voor constructies. Vroeger werden de duikers onder het kanaal gebouwd van elzenhout. Er zijn duikers, gebouwd met elzenhout, die al meer dan 200 jaar in gebruik zijn.

 Top

Beekprik

Dieren en planten

Je kan in het gebied nog enkele van de mooiste beekbegeleidende elzenbroekbossen van Vlaanderen vinden. In het voorjaar kleuren ze geel van de dotterbloemen. Je vindt er nog zeldzaamheden als paarbladig en verspreidbladig goudveil en moerasviooltje. Daarnaast zijn er tal van waardevolle hooilandjes met bijzondere soorten als knolsteenbreek, wateraardbei en holpijp. Op de drogere flanken van de vallei vind je dan weer heide- en schraalgraslandvegetaties.

De intacte beekstructuur en het relatief zuivere water maken de beek erg geschikt voor vissen. Eenentwintig soorten vis leven hier, waaronder enkele zeldzame soorten als beekprik en bermpje. Dit erg natte gebied is natuurlijk ook voor amfibieën erg belangrijk. De afdeling redt jaarlijks gemiddeld 4000 exemplaren van verpletterende autowielen, en is daarmee recordhouder in Vlaanderen.

De vallei is ook een ware hotspot voor insecten en spinnen. je vindt hier nog tal van bijzondere soorten. Meer dan 2.200 soorten ongewervelden werden er op naam gebracht.

 Top

Natuurbeheer

Van januari 2010 tot december 2015 vond er in dit gebied het Life-project “Life Abeek” plaats. Met Europese steun voerde Natuurpunt hier grootschalige natuurherstelwerken uit.

 Top

Steun dit natuurgebied met een gift

Stort jouw gift op rekening IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen en vermeld Project 8830 Vallei van de Abeek. Bij elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 Top

Verder wandelen

Dommelvallei

Smeetshof

Sint-Maartensheide

 Top

Links

www.abeek.be

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.30km

Abeek - oranje wandeling (verhard)

4.20km

Abeek - groene wandeling Ellikom

4.10km

Abeek - Het land van Bruegel (paars)

4.80km

Abeek - groene wandeling Reppel

6.50km

Abeek - blauwe wandeling

9.50km

Abeek - rode wandeling

12.90km

Abeek - gele wandeling

24.60km

Abeek - Molenwandeling (bruin)

Horeca

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Vallei van de Abeek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Vallei van de Abeek".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Freddy Janssens freddy.janssens55@gmail.com of Eugenius Vanoosterhout eugene.vanoosterhout@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.