Afbeelding

De zeer zeldzame korstmossen op de kerkhofmuur van de Sint-Gertrudiskerk in Groot-Vorst krijgen bescherming

10 jan 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

De meer dan 500 jaar oude Sint-Gertrudiskerk, met muren van ijzerzandsteen, witte zandsteen en baksteen, vormt een ideale ondergrond voor zeldzame lichenen die het beschermen waard zijn. Onlangs is immers gebleken dat deze omgeving een heel belangrijke hot spot is voor korstmossen. Hopelijk wordt deze site het 2de korstmossen reservaat van Vlaanderen!

Korstmossen zijn uitzonderlijk interessante organismen. Korstmossen, ook wel lichenen genoemd, bestaan eigenlijk uit het samengroeien van twee organismen namelijk een schimmel en een alg. Uit deze symbiose, die op zich al merkwaardig is, kunnen prachtige structuren ontstaan. Veelal vormen ze inderdaad korsten in diverse kleuren maar er zijn ook beker-, struik-, en koraalvormige korstmossen.

Tijdens een uitgebreide inventarisatie van de WBL (Werkgroep Bryologie en Lichenologie) op 12 november 2022 stelde men nogmaals deze uitzonderlijke natuurwaarde vast.

Van de 90 soorten die werden gevonden, zijn er een 10-tal als zeer zeldzaam of zeldzaam aangestipt op waarnemingen.be. Witgerande stofkorst, Oosterse schotelkorst, Zwavelgroene schotelkorst, Steentandpastakorst, Gewoon landkaartmos, Grauwe schotelkorst, Soredieus dambordje, Zwarte schotelkorst, Donkerbruin dijkschildmos en Bruin hunnebedschildmos. Dit zijn naar Vlaamse normen allemaal belangrijke soorten en zéker het beschermen waard.

Spijtig genoeg stelden de leden van de werkgroep ter plaatse ook vast dat bij de renovatie van de kerk al een deel van de korstmossen waren verwijderd. Ze vonden terecht dat het hoog tijd was om de nodige stappen te zetten om de resterende korstmossen te sparen.

Met een uitgebreid dossier onder de arm en met de steun van onze Natuurpunt afdeling werd contact gelegd met het gemeentebestuur en het kerkbestuur. Er volgde een positief overleg en de nodige afspraken werden gemaakt. Men zal alvast trachten om tijdens de renovatiewerken de korstmossen op de kerkhofmuur te sparen.

Dit wordt zeker nog vervolgd.

Vic Van Dyck