Afbeelding
Gabriela Sroka

Boommuggenstrontjesmos, een nieuw korstmos voor België!

3 sep 2019
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000


Tijdens een korstmossenexcursie in het natuurgebied “Bos van Aa” in Zemst deed de WBL (Werkgroep Bryologie en Lichenologie) een briljante ontdekking: het boommuggenstrontjesmos. Dat werd nooit eerder in België gezien en in Nederland is de soort ook pas recent ontdekt.

Op 13 juli 2019 ging WBL op excursie in het natuurgebied “Bos van Aa” in Zemst. In het moerasbos werd op vlier een korstmos ingezameld met zwarte vruchtlichamen op een witte ondergrond (thallus). In het veld dachten we aan blauwe knoopjeskorst, een soort met een dergelijk uitzicht die een voorkeur heeft voor vlier.

Toen we het korstmos thuis onder de microscoop bekeken bleek onze velddeterminatie niet te kloppen. We kwamen tot de vaststelling dat het boommuggenstrontjesmos (Strangospora deplanata) was, een soort die nooit eerder in België werd gezien.

De naam boommuggenstrontjesmos werd recent gegeven aan deze pas ontdekte soort in het Nederlands taalgebied. De zwarte vruchtlichamen hebben slechts een diameter van 0,5 mm en zijn amper met het blote oog te zien.

Ook in Nederland werd deze soort pas recent (maart 2019) ontdekt. Boommuggenstrontjesmos werd gevonden in de Biesbosch, een nationaal park gelegen in het getijdengebied van zoet water van de rivieren Maas en Rijn, op een jonge wilgentak.

In de andere ons omringende landen is boommuggenstrontjes een zeer zeldzame soort en in Duitsland zelfs mogelijk verdwenen.

Meer informatie over de kenmerken, groeiplaats en verspreiding van deze soort zal terug te vinden zijn in een artikel in Dumortiera.

Tekst: Dries Van den Broeck, Agentschap Plantentuin Meise.

Foto: Gabriela Sroka