Afbeelding
Jaaroverzicht
Wim Dirckx

Dit was 2022 voor Natuurpunt en de natuur!

23 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

Het jaar zit erop. Wat het ons bracht? Een hele reeks doorbraken, hoogtepunten, nieuwigheden en ambities. En onze natuur kan al die inspanningen goed gebruiken, want ze staat nog steeds onder grote druk. Bedankt aan de 130.000 gezinnen die lid zijn van Natuurpunt en de duizenden vrijwilligers die de natuur overal in Vlaanderen herstellen, verbinden en versterken. Dankzij hun inzet nam 2022 zo’n hoge vlucht …


JANUARI

Opening van de Natuuracademie

Op 1 januari 2022 veranderde Natuurpunt CVN van naam naar Natuuracademie. Hun motto: beleef en leer. En dat deden veel mensen. Zo waren er 730 deelnemers voor de online roofvogelcursus, 750 voor het Groot Bushcraftweekend en 250 voor de natuurgidsendagen. Tel daar nog de honderden lezingen, gegidste wandelingen en webinars bij en dan weet je, Natuuracademie is een sterk merk met een mooie toekomst.

 

FEBRUARI

Eindelijk een ambitieus stikstofakkoord

82% van de Vlaamse natuur slikt teveel stikstof, gemiddel wel 24 kilo per hectare per jaar. Dat is véél meer dan gezond én toegestaan is. Gesteund door onze campagne #laatdenatuurnietstikken komt de Vlaamse regering tot een ambitieus stikstofakkoord. Dat doet veel stof opwaaien, vooral in de landbouwsector. Toch moeten we het stikstofprobleem bij de bron aanpakken. We rekenen erop dat Vlaanderen het nieuwe stikstofbeleid doorzet.

 

MAART

Vlaanderen sluit de natuur in het hart

In 2022 keken we met Natuurpunt vooruit naar 2050. Hoe kan een Vlaanderen in harmonie met de natuur er dan uitzien? Hoe plaatsen we de natuur weer in het hart van de samenleving? We maakten vijf toekomstbeelden van een landschap waarin de natuur opnieuw floreert en we weer samenwerken met de natuur. Ga ze zeker eens ontdekken op Natuur in het hart.

 

APRIL

Snuit steekt de neus aan het venster

In de lente stelden we het gloednieuwe huismerk Snuit voor. Snuit wijst kinderen en (groot)ouders de weg naar kleine en grote natuuravonturen. Met een boek, een website en een manifest staken we onze modderduim op zodat natuurbeleving voor iedereen een grondrecht wordt. Verder breidde Educatief Natuurbeheer, dat schoolkinderen laat kennismaken met eenvoudige beheertaken, dit jaar uit naar West-Vlaanderen. Joepie!

 

MEI

30 jaar Europese topnatuur

In mei vierden we een dubbele verjaardag: Natura 2000 en LIFE bestonden 30 jaar. Beide Europese instrumenten zijn er om de natuur te beschermen en te herstellen. Samen met partners heeft Natuurpunt tot nu toe al 40 LIFE-projecten uitgevoerd in Vlaanderen en daarmee al meer dan 3.500 ha natuur hersteld en laten uitgroeien tot Europese topnatuur. Hiermee zijn we Europese koploper! Dit jaar startten we aan de kust LIFEproject DUNIAS.

 

JUNI

Expeditie Natuurpunt geeft de natuur een boost

Het laatste weekend van juni trokken meer dan 600 sportievelingen met de kano, de fiets of te voet door de Limburgse natuur voor Expeditie Natuurpunt. Elk team zamelde minstens 1.500 euro in maar heel wat teams deden nog een extra duit in het zakje. Zo kon deze editie afsluiten met 338.581 euro voor meer natuur in Vlaanderen. De inschrijvingen voor Expeditie Natuurpunt 2023 zijn geopend, met een nieuwe gravelroute en een natuurbeleefroute.

 

JULI

Droog, droger, droogst

We beleefden de vierde droge zomer in vijf jaren. Naast de samenleving kreunde ook de natuur onder de hitte, zoals we beschreven in ons Dossier Droogte. Een deel van de oplossing ligt in de natuurgebieden. ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ bewees dat ze verkoeling brengen tot in je tuin. In de buurt van bos, water, natte natuur en graslanden speelt het airco-effect zelfs tot twee kilometer ver. Download onze Waterwandelgids en ga op stap in de gebieden die ons beschermen tegen droogte en overstroming.

 

AUGUSTUS

Wennen aan wespen

2022 werd een goed wespenjaar dankzij de mooie weer in de lente. Veel mensen verdragen ze moeilijk, maar toch zijn ze belangrijke bestuivers, plaagbeheersers - één wesp eet duizenden muggen - en opruimers. En dan was er de opmars van de Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de inheemse Europese. Gelukkig kan de app Obsidentify - met al meer dan 600.000 downloads in België - ons perfect vertellen welk insect we zien.

 

SEPTEMBER

Onze Natuur op het grote scherm

Bij de start van de herfst verschijnt ‘Onze Natuur, de Film’ op het grote scherm. De wondermooie natuurbeelden lokken meer dan 250.000 mensen naar de bioscoop. En ook de natuur zelf werd er beter van. Ruim 83.000 euro gaat naar projecten om het leefgebied van het vliegend hert te versterken, één van de sterren van de film. Nog niet gaan kijken? De film speelt ook in de kerstvakantie nog in de grote zalen. Reserveer je ticket!

 

OKTOBER

Saneringsverbond

Na maanden onderhandelen is er een akkoord gevonden over de aanpak van de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht en de Antwerpse Linkeroever. Natuurpunt Waasland ondertekende, samen met 9 partijen waaronder Bond Beter Leefmilieu en burgerbeweging Zwijndrecht Gezond, het Saneringsverbond. Het principe 'de vervuiler betaalt' staat daarin centraal. Net zoals in de ‘nitraatzaak’ die we opstartten om de waterkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren.

 

NOVEMBER

Sponsen maken om water vast te houden

Indrukwekkende beelden in natuurgebied de Nol aan de Kalmthoutse Heide: het veengebied wordt ‘ingepakt’ met een foliescherm van één kilometer lang en vijf meter diep. Opzet? Vermijden dat het water wegvloeit, zodat het veen nat blijft en de 14.000 ton co2 niet vrijkomt in de lucht. Een hoger waterpeil is ook gunstig voor veel plant- en diersoorten. Misschien vieren we hier binnen enkele jaren wel de geboorte van een kraanvogeltje …  

 

DECEMBER

1.000 ha natuur erbij

Ja, het is gebeurd! Dit jaar hebben we het magische getal van 1.000 hectare extra natuur bereikt. Met de steun van overheid, bedrijven en particulieren hebben de vrijwilligers van Natuurpunt overal in Vlaanderen gronden aangekocht voor meer natuur. Op de biodiveristeitstop in Montreal beloofden 196 landen om 30% van het land en de zee te beschermen om het biodiversteitsverllies te keren. We zetten de woorden om in daden!

 

Wil jij onze natuur beschermen en beleven? Word lid van Natuurpunt