Afbeelding
Prinsenveld
Natuurpunt Zemst

Gemeente Zemst steunt de aankoop Prinsenveld met aankoopsubsidie

13 sep 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Jarenlang werd het gebied gehuurd van het Sociaal Huis in Mechelen. Sinds het begin van de huurperiode bestond het beheer uit maaien en afvoeren van het maaisel in het voorjaar. Natuurpunt maakt daarvoor afspraken met een lokale landbouwer die het maaisel gebruikt als voer voor zijn koeien. Vanaf half augustus tot half december is er nabegrazing door een vijftiental koeien van dezelfde landbouwer. Een win-win-situatie: voor de natuur en voor de landbouwer.

Langs en op het gebied staan ook een tachtigtal knoteiken: een zeldzaamheid in onze streken. Het Prinsenveld is Beschermd Landschap, net omwille van die knoteiken. Daarom moet er een aangepast beheer zijn om dit landschap voor de huidige en volgende generaties te bewaren. Een deel van de knoteiken (langs de Molenheide) staat op openbaar terrein. De knoteiken op de weilanden zijn nu eigendom van Natuurpunt. Natuurpunt Zemst, de gemeente Zemst en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters bekijken samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed hoe dat beheer, boom per boom, aangepakt gaat worden.

Natuurpunt Zemst is ontzettend blij met aankoopsubsidie van € 52 936,33 van de gemeente Zemst. Natuurgebied aankopen is de beste bescherming voor de toekomst van een gebied. En hoewel er voor de meeste aankopen op aankoopsubsidies kan gerekend worden blijft er steeds een deel door Natuurpunt zelf te betalen. Die bedragen zijn afhankelijk van de bestemming op het gewestplan. Voor het wegwerken van die restfinanciering rekent Natuurpunt Zemst op zijn vrijwilligers, op de meer dan 750 Zemstse gezinnen en op de gulle giften van alle Zemstenaren.